Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C

Ak-Kim, ithal ettiği kimyasalları üretecek

Ak-Kim, ithal ettiği kimyasalları üretecek
17 Temmuz 2012 07:42 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 22:25
A+
A-

Ak-Kim Kimya Genel Müdürü Tanverdi, bu yıl içinde yapacakları 15 milyon dolarlık yatırımın 4 milyon dolarını Ar-Ge bütçesine dahil edeceklerini söyledi.

Kimya sektöründeki faaliyetlerini Akkök Grubu’nun iştiraki olarak, 1977 yılından beri sürdüren Ak-Kim, bugün itibarıyla birçok temel kimyasal hammadde imalatında pazarın lideri konumunda bulunuyor.

Yalova ve Çerkezköy’de yaklaşık 300 bin metrekarelik alana kurulu firma, yüksek teknolojiye sahip çağdaş üretim tesislerinde inorganik, organik kimyasallar ve tekstile yardımcı maddeler ile kâğıt, su, beton ve yapı kimyasalları üretiyor.
Ak-Kim Kimya Sanayi Genel Müdürü Fatih Tanverdi, firmalarının ithal ettiği artı değerli kimyasalları Türkiye’de üreterek, cari açığın kapatılmasına katkıda bulunmayı amaçladığını dile getiren Tanverdi, “Bu anlamda sektördeki yeni gelişmelere ayak uydurmak için 2011 ila 2015 dönemini kapsayan bir stratejik plan hazırladık. Temel kimyasallarda bölgeye açılarak büyümeyi, performans kimyasallarında ise çeşitliliği artırmayı öngörüyoruz. Yeni pazarlar bularak ve mevcut bulunduğumuz alanlardaki pazar payımızı artırarak 2015 yılında, 2010’a göre, ciromuzu döviz bazında iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Kârımızın net satışlara oranını yüzde 10-11 seviyelerinden yüzde 15’lere çıkarmak ve en az o seviyelerde sabitlemek; 2015 yılına kadar yurtdışı ciromuzu toplam cironun yüzde 30’una getirmek; Türkiye’de faaliyet gösterdiğimiz her alanda pazarın ilk üçünde yer almak diğer önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor” dedi.

“Yıllık cironun yüzde 1.3’ü Ar-Ge’ye ayrılıyor”

Tanrıverdi, 2011 yılına ait finansal göstergelerin kendileri için sevindirici olduğunu belirterek, net satışlarının döviz bazında, bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında artış göstermesini stratejik hedeflerine yaklaştıklarının kanıtı olarak kabul ettiklerini söyledi.

Tanverdi, 2011’in Ak-Kim Kimya için yatırım hedeflerin katlanarak büyüdüğü bir yıl olduğunu belirterek, “2011 yılında 252 milyon TL’lik ciro rakamına ulaştık. Yine aynı dönemde 45 kişilik ek istihdamla 427 kişilik bir üretim gücüne kavuştuk. 2012 yılında 4 milyon doları Ar-Ge’ye yönelik olmak üzere toplam 15 milyon dolarlık bir yatırım planımız var. Bu sayede ithal ettiğimiz artı değerli kimyasalları Türkiye’de üreterek, cari açığın kapatılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Şu anda yıllık cirolarının yüzde 1.3’ünü Ar-Ge’ye ayırdıklarına dikkat çeken Tanrıverdi, “2015’te planlarımız arasında bütçemizin yüzde 3.5’ini Ar-Ge’ye ayırmak ve 30 olan personel sayımızı 60’a çıkarmak var. Aynı zamanda 2014 yılında Akkök bünyesinde ikinci bir Ar-Ge merkezi kurmak için başvuru yapacağız” şeklinde bilgi verdi. Bu yıl 80’i aşkın ürün geliştirerek, planlanan 4 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı ile laboratuvarlarını modernize etmelerine ilave akredite de edeceklerinin bilgisini veren Tanverdi, yaklaşık 2.5 milyon dolarlık bir lojistik ve depolama merkezi kurma projesinin de ağustos ayında hayata geçeceğini açıkladı.

500 farklı kimyasal maddenin üretimi yapılıyor

Firmalarının yıllık 600 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Tanrıverdi,  üretim tesislerinde 500’ü aşkın farklı kimyasal maddenin imal edildiğinin altını çizdi.

Ayrıca Ak-Kim olarak bugüne kadar kendi teknolojileriyle sodyum metabisülfit, amonyum persülfat, potasyum persülfat, hidrojen peroksit, sodyum perkarbonat gibi birçok kimyasal maddenin üretimini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Tanrıverdi, “Sözü edilen kimyasalları üreten ilk Türk kimya şirketi unvanına sahibiz. Bünyemizde 448 kişiyi istihdam ediyoruz. Beş yıllık hedef plan çerçevesinde hem beyaz hem de mavi yakalı çalışan sayımızı artırmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Tanverdi, üretimin yüzde 25’ini ihracata kanalize ettiklerini ve yaklaşık 55 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getirerek, yurtdışı satışlarının yüzde 60’ını Avrupa ülkelerine yaptıklarını ve özellikle sodyum metabisülfitte Avrupa’nın en iyi markalarından biri olduklarını savundu. Hindistan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Kanada ve Amerika’nın ise yurtdışı satışlarından yüzde 10’arlık pay aldığını ifade eden Tanverdi, geçen yıl yaklaşık 28 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Ciro artışı hedefleniyor

Sektörde ciddi bir cari açık sorununun bulunduğu tespitini yapan Tanverdi, bu yılın üreticilerin hammadde girdilerini, üretim maliyetlerini ve giderlerini, tüketicilerin ise harcamalarını çok daha planlı ve dikkatli yapması gerektiği bir dönem olarak hatırlanacağını vurguladı.

Tanverdi, “Kimya sektöründeki temennimiz, Türkiye’nin her geçen yıl inovasyon ve Ar-Ge yatırımlarına hız vermesi, katma değeri yüksek ürünler üreterek, yerlileştirmeyi sağlaması yönündedir. Bunun için de yatırımcıların hedeflerine ulaşabileceği elverişli yatırım ortamının yaratılması, bürokratik engellerin azaltılması şarttır. Ak-Kim Kimya olarak, 2012 yılına dair hedeflerimiz arasında, kimyasal madde satışlarımızın cirosunu yüzde 12 oranında artırmak ve geçtiğimiz yıla oranla yatırımlarımızda yüzde 20’lik bir artış yakalamak bulunuyor” ifadelerini kullandı.

 

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: