Dolar 32,5217
Euro 34,9164
Altın 2.435,93
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

5,5 milyar dolarlık ihracat hedefi için dünyayı dolaşıyorlar

5,5 milyar dolarlık ihracat hedefi için  dünyayı dolaşıyorlar
03 Haziran 2013 11:45
A+
A-

KMIB-Chinaplas

2013 yılında 5,5 milyar dolarlık direkt ihracat hedefleyen Türk plastik sektörü, Güney Amerika’dan Asya’ya, Ortadoğu’dan Avrupa’ya kadar geniş bir coğrafyada ayak basmadıkları fuar bırakmadı. İKMİB, bu yıl 4 kıtada 4 büyük plastik fuarına milli katılım organizasyonu düzenliyor. Sektör temsilcileri son olarak Çin’in ticaret ve ihracat merkezi olan Guanghzou’daki Chinaplas Fuarı’ndaydı. 

 

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, 1.5 milyara yaklaşan nüfusu ve büyük ölçekli üretim gücü ile dünya ekonomisindeki dengeleri alt üst ediyor. Başta ABD olmak dünyanın korkulu rüyası haline gelen Çin’deki değişim ise göz alıcı. Avrupa, Rusya, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Afrika çemberindeki en büyük plastik üreticisi Türkiye de bu değişimi lehine çevirmenin planlarını yapıyor. Uzakdoğu ve Asya pazarındaki yeni fırsatların peşine düşen Türk plastik firmaları, bu yıl üçüncü kez Chinaplas Fuarı’nda ülkemizi temsil etti.

Türk plastik sektörünün ihraç pazarlarını Çin ve Uzakdoğu ile çeşitlendirmesinin de yolunu açacak Chinaplas Fuarı’nda, 10 plastik firması, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve PAGDER’in (Plastik Sanayicileri Derneği) ortak milli katılım organizasyonuyla yerini aldı.

Türk plastik sektörü son yıllarda ulaştığı yüksek büyüme rakamları ile Avrupa’nın ve bölgesinin en büyük üreticilerinden biri konumunda. Yılın ilk çeyreğinde 2.2 milyon tonluk üretimle İtalya’yı da geride bırakarak lider Almanya’nın ardından ikincilik koltuğuna yerleşti.  İhracatta da başarılı bir tablo sergileyen Türk plastik sektörü, geçtiğimiz yıl 17.6 milyon dolarlık kimya ihracatında 4.3 milyar dolarla ikinci sırada yer alıyor. Sektörün ihracatı ilk çeyrekte de yüzde 15 artışla 1 milyar 250 milyon dolara yükseldi. Türkiye, plastik üretiminde kalitede ulaştığı nokta, bölgesindeki güçlü konumu ve dinamizmi ile Asya pazarındaki payını artıracak potansiyele sahip.

Chinaplas Fuarı bu yıl 220 bin metrekareye ulaşan alanda, 38 farklı ülkeden 2 bin 900’ün üzerinde firmanın katılımıyla düzenlendi. Fuarı 115 binden fazla kişi ve 110’un üzerinde alım grubu ziyaret etti. Plastik mamul ve makine, ekipman üreticilerinden hammadde şirketlerine kadar plastik üretim zincirinin farklı halkalarından firmalara ev sahipliği yapan fuar, her yıl Guanghzou ve Şanghay ile dönüşümlü olarak yapılıyor.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Asya pazarının kapısı olarak değerlendirilen ve dünyanın en büyük plastik üreticisi olan Çin’in Türk plastik sektörü açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Akyüz, “Sektör firmalarımızın bu yıl üçüncü kez dünyanın en büyük plastik buluşmalarından biri olan Chinaplas Fuarı’na katılmalarını sağladık. Fuar her yıl katılımcı ve ziyaretçi sayısını artırıyor. Avrupa’da rüştünü ispatlayan Türk plastikçilerinin hedefinde artık Uzakdoğu ve Asya ülkeleri de var. Dünya ekonomisine de baktığımızda en dinamik ve potansiyeli yüksek pazarlar arasında bu ülkeleri görüyoruz. Türk plastik ihracatçısının da mutlaka bu pazarlara eğilmeleri ve fırsatları değerlendirmeleri lazım. Chinaplas Fuarı bu açıdan iyi bir fırsat diye düşünüyoruz.” dedi. 

Plastiklerin kimya ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu da dile getiren İKMİB Başkanı Murat Akyüz, “2013 yılında plastik sektörünün direkt ihracatının 5,5 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz. Otomotiv, beyaz eşya, elektrik-elektronik, inşaat gibi sektörler aracılığıyla gerçekleşen dolaylı ihracat da hesaba katıldığında bu rakam 11 milyar doların üzerine çıkacak. Plastik ihracatımızın artması amacıyla dünyanın en büyük plastik fuarlarına milli katılım organizasyonları düzenliyoruz. Ocak ayında Dubai Arabplast Fuarı’ndaydık. Chinaplas ile aynı dönemde bir grup plastik firmamız da Brezilya’nın Sao Paulo kentinde düzenlenen Feiplastic Fuarı’na katıldı. Ekim ayında da firmalarımızla birlikte Almanya’daki K Fuarı’nda yine ülkemizi temsil edeceğiz ” diye konuştu.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,