Dolar 32,5704
Euro 34,9776
Altın 2.421,86
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

“FED faiz artırımı yapamaz, dolar 2015 ortasından itibaren düşüşe geçer”

“FED faiz artırımı yapamaz, dolar 2015 ortasından itibaren düşüşe geçer”
08 Ekim 2014 15:14
A+
A-

KUR SAVAŞLARIGeçtiğimiz günlerde Forex World Istanbul fuarı kapsamında konut ettiğimiz dünyaca ünlü ‘’Kur Savaşları’’ kitabının yazarı James Rickards ile kısa bir söyleşi yapma imkanı buldum. Ekonomi dünyasının gündemindeki sıcak konulara değindiğimiz sohbetimizde, Rickards çarpıcı yorumlarda bulundu.

Rickards, piyasaların FED’in tahvil alımlarına bu ay itibarı ile son vererek muhtemelen 2015 Mart’ında faiz artırımına gideceğini beklediğini ifade ediyor. Geçtiğimiz yıl içinde FED’in hamleleri ile Euro, Japon Yeni ve Çin Yuanı karşısında doların güçlendiğine dikkat çeken Rickards, FED’in aynı zamanda kendisini de zayıflattığını ve bunun Amerikan ekonomisinde her geçen gün daha da açık bir şekilde hissedilir hale geldiğini söylüyor. Rickards’a göre Amerikan ekonomisindeki zayıflıklar FED’in 2015’te bir faiz artırımı yapamayacağını anlamasını sağlayacak ve FED parasal genişlemenin dördüncü turunda tahvil alımlarını daha da artıracak. Sonuç olarak, 2015 ortalarından itibaren doların düşüşe geçeceğini ve Euro’nun güçleneceğini ifade eden Rickards, bunun piyasalarda şok etkisi yaratacağını da beklediğini belirtiyor.

“Dolardaki zayıflamayla birlikte, altın ve EUR/USD paritesi 2015 ortalarından itibaren güçlenir”KUR SAVAŞLARI 2

Altın ve EUR /USD paritesindeki beklentilerini sorduğum Rickards, Amerika’daki faiz artırımı beklentisinden dolayı hem altının hem de EUR/USD paritesinin kısa vadede yatay bir seyir izleyeceğini düşünüyor. 2015 ortalarında Amerikan ekonomisindeki zayıflıklar nedeni ile FED’in faizleri artıramayacağının anlaşılması ile birlikte, altın ve EUR/USD paritesinde yukarı yönlü bir hareket gözlemleyebileceğimizi söylüyor.

“Türkiye ekonomisindeki riskler: MB üzerindeki faiz indirimi baskısı, gayrimenkul balonu, düşük tasarruf”

Rickards’a Türkiye ekonomisi hakkında görüşlerini sorduğumda, genç ve eğitimli bir yüksek nüfusa ve stratejik açıdan çok önemli bir konum sahip Türkiye’nin büyüme potansiyelinin olduğunu söylüyor. Türkiye ekonomisi için temel risklerin neler olduğunu sorduğumda ise Rickards başlıca üç riske değiniyor. Bunlardan ilki, Türk Lirasını zayıflatmak için Merkez Bankası üzerindeki faiz indirimine yönelik siyasi baskılar. Rickards, gayrimenkul piyasasında da bir balon riski gördüğünü ve bunun Türkiye ekonomisi için risk oluşturduğunu ifade ediyor. Son olarak ise, artan tüketici kredileri ve yüksek harcamalara bağlı düşük tasarruf seviyesinin Türkiye ekonomisinin geleceği için bir risk oluşturduğunu söyleyen Rickards, Türkiye ekonomisinin birkaç yıl daha iyi bir performans sergileyebileceğini ancak Türk Lirasının zayıflaması halinde enflasyonla ve 2015 yılında gayrimenkul balonunun patlaması halinde ise kredi kriziyle karşılaşılabileceğini belirtiyor.

Semra Demircioğlu /  EKONOMİST DESTEK MENKUL DEĞERLER

REKLAM ALANI