Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

Türk varlıklarındaki yükseliş profesyonel yönetime ihtiyacı artırdı

Türk varlıklarındaki yükseliş profesyonel yönetime ihtiyacı artırdı
24 Mayıs 2013 10:55 | Son Güncellenme: 24 Mayıs 2013 10:58
A+
A-

CEVDET 

Yapı Kredi Yatırım’ın 23 Mayıs Perşembe günü “yurtdışı piyasalar ve yeni yatırım fırsatları” konulu konferansında,  Türk yatırımcısına dünyadaki farklı borsalarda aynı anda işlem yapma fırsatını sunan Tradebox platformu ve geniş ürün yelpazesi tanıtıldı. Etkinlikte ayrıca Moody’s ve JCR’den arka arkaya gelen kredi notu artışları ve olası etkileri ile Merkez Bankası para politikaları değerlendirildi.

Yapı Kredi Plaza’da gerçekleşen etkinlikte Yapı Kredi Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Volkan Kızıltan,  Yapı Kredi Başekonomisti Doç. Dr. Cevdet Akçay, Commerzbank Emtia Araştırma Bölüm Başkanı Eugen Weinberg, Saha Rating Başkan Yardımcısı Ali Perşembe ve Yapı Kredi Yatırım Baş Yatırım Stratejisti Murat Berk konuşmacı olarak yer aldı.

 

  

Yaklaşık 250 yatırımcının katıldığı etkinlikte açılış konuşmasını yapan Yapı Kredi Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Volkan Kızıltan, son yıllarda Türk varlık değerlerinde yaşanan yükselişin profesyonel yönetime olan ihtiyacı da artırdığını söyledi. Kızıltan, “Tradebox platformu ile Yapı Kredi Yatırım müşterileri uluslararası birçok borsada, hisse senedi ve vadeli işlemleri kolaylıkla, hızlı bir şekilde, gerçek zamanlı piyasa verileriyle yapabiliyor.  Yapı Kredi Yatırım olarak, bireysel ve kurumsal yatırımcıların kullanımına sunduğumuz Tradebox’ın özellikle mevcut düşük faiz ortamında uluslararası ve alternatif piyasalara ilgi gösterenlere faydalı olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu. Tradebox ile ilgili yatırımların arttığını ve bu kapsamda öncelikle Araştırma Bölümü’nün genişletildiğini vurgulayan Kızıltan, “Amerika’da işlem gören bir enstrüman için de tıpkı Türk varlıklarında olduğu gibi değerlendirmeler ve raporlar sunuyoruz. Bu platformu kullanan tüm müşterilerimize bir anlamda danışmanlık hizmeti de veriyoruz” dedi.

 

Standart & Poors’un eli kulağında

Yapı Kredi Başekonomisti Doç. Dr. Cevdet Akçay ise Türkiye’nin kamu borcu dengesindeki “faiz ortamı normalleşmesi” destekli devrimsel dönüşümün, önümüzdeki dönemin dengelerini yapısal şekilde etkilemeye aday olduğunu belirtti. Akçay, “Kriz Türkiye’ye iyi geldi ve bu noktada Merkez Bankası’na müteşekkiriz. Merkez Bankası 2010 sonunda hem TL’nin aşırı değerlenmesinin önüne geçmek, hem de ekonomiyi kontrol altında tutmak için bir formül buldu ve uygulamaya koydu. Bu politika şimdi anlaşılmaya ve takdir edilmeye başlandı” dedi. Likidite bolluğunun kısa vadede olmasa da bir noktada, başta ABD Merkez Bankası (FED) olmak üzere para otoritelerinin kontrolünde son bulmaya başlayacağına dikkat çeken Akçay, “O gün geldiğinde bugünkü Türkiye standartlarında oluşan faiz ortamının devamı için ülke riskini düşürmek gerekiyor. Dünyada faizler yukarı giderken bundan etkilenmemenin tek yolu bu. Bu da büyümenin para giriş-çıkışından bağımsız olmasına bağlı” şeklinde konuştu.

Kredi notu artışlarının Türkiye ekonomisi açısından önemli bir gösterge olduğunu ve uzun vadeli yatırımın önünü açacağını kaydeden Akçay, beklentilerin ise gerçekçi olması gerektiğinivurguladı. Bir anda olağanüstü bir para girişi beklentisini gerçekçi bulmadığını ifade eden Akçay, yeni bir kredi notu artışı ile ilgili olarak ise “Standart&Poors’un eli kulağında” tahmininde bulundu.

Merkez Bankası politikalarının etkisiyle bugün dünyada Türkiye’nin daha iyi algılandığına, kur odaklı kaygıların azaldığına ve yabancı fonlar için cazibenin arttığına dikkat çeken Akçay, “Ancak yeni enstrümanlara ihtiyaç var. Çünkü faizler düşük kalmaya devam edecek” dedi. Yılsonu büyüme hedefinin yüzde 4,8, enflasyon tahmininin ise yüzde 6,4 olduğunu belirten Akçay, “Faizde ise keskin bir hareket beklenmiyor” dedi.

Commerzbank Emtia Araştırma Bölüm Başkanı Eugen Weinberg, “2013 yılında Çin’de yaşanan soğuma belirtileri ile sanayi hammaddesi olan bakır gibi baz metaller ve ABD makro dengelerinde yaşanan olumlu gelişmeler neticesinde altın gibi güvenli liman olarak görülen değerli metaller, hisse senedi piyasalarından negatif şekilde ayrıştı“ şeklinde konuştu.

 

  

 

Yapı Kredi Yatırım Baş Yatırım Stratejisti Murat Berk ise sunumunda, Amerika’da emlak ve işsizlik gibi ekonomik verilerin hız kaybetse de güçlü seyretmeye devam ettiğini belirtti. Berk, “Bono, emtia ve bazı gelişmekte olan ülke hisselerinin değerleme açısından cazibelerini kaybetmeye başlamasıyla fonların tekrar Amerikan hisse senetlerinde ağırlıklarını artırdıklarını gözlemliyoruz” dedi.

 

Tradebox, yurtdışı sermaye piyasalarına tek bir platformdan ulaşarak, herhangi bir aracıya ihtiyaç duymaksızın güvenli, hızlı ve kolay işlem yapabilme imkânı sağlıyor. Tradebox ile yatırımcılar haftanın 5 günü 24 saat işlem yapabiliyor. Piyasa verilerine ilişkin derinlikli ve anlık bilgileri farklı grafik çizimleri ile sunan Tradebox’da işlem yapmak için Yapı Kredi Yatırım’da hesap açılması yeterli oluyor. Arzu eden yatırımcılar 30 günlük ücretsiz deneme hesabından yararlanabiliyor.

REKLAM ALANI