Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Sanayide daralma

Sanayide daralma
02 Temmuz 2015 11:35
A+
A-

imalat-sanayi

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Haziran ayında hiçbir partinin tek başına iktidar olacak oyu alamadığı genel seçimlerin ardından 49’a gerileyerek bir aylık aranın ardından tekrar daralmaya işaret etti.

İmalat sektöründe üretim ve yeni siparişler gerilerken, ihracat siparişleri TL’deki değer kaybına rağmen düşüşü sürdürdü. Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mayıs ayında 50.2 değerini alarak yıl başından bu yana süregelen daralmanın durduğunu işaret etmişti.
Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mayıs ayında 50.2 değerini alarak yıl başından bu yana süregelen daralmanın durduğunu işaret etmişti. İmalat PMI yılın ilk altı ayının beşini daralmaya işaret eden 50 düzeyinin altında geçirdi.

İmalat PMI’ı oluşturan beş temel göstergeden sadece istihdam endekse pozitif katkıda bulunurken, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri daralmaya işaret etti.

Yeni siparişlerdeki daralma altıncı ayına girerken, daralma Mayıs ayına kıyasla hızlandı. Mayıs’ta 49.2 değerini alan yeni siparişler alt endeksi 48.2’ye geriledi. Ankete katılan şirketler siparişlerdeki gerilemenin seçim sonrası belirsizlikteki artıştan kaynaklandığını belirttiler. Şirketlerin yeni ihracat siparişleri ise daha keskin bir düşüş kaydederek Mayıs’taki 49.2 düzeyinden 47.7’ye indi.

Şirketler ihracat siparişlerindeki gerilemenin gerekçeleri olarak zayıf piyasa koşullarını, Çinli üreticilerle rekabeti ve bölgesel istikrarsızlığı gösterdi. Yeni siparişlere paralel üretimdeki daralma da altıncı ayına girdi. Mayıs’taki 49.8 seviyesinden 47.5’e inen üretim alt endeksi bu yılın ilk altı ayının ortalamasına yakın bir değer aldı. Pazardaki zayıf koşullar satın alma faaliyetlerinde de düşüşe yol açtı. Girdi stokları önceki aya kıyasla yatay seyrederken, mamul mal stokları artış kaydetti. Girdi fiyatları Haziran’da uzun vadeli ortalamaların üzerinde artış kaydederken, şirketler girdi maliyeti baskılarının gerekçesi olarak TL’nin dolar karşısındaki değer kaybını göstermeye devam etti. Fabrika çıkış fiyatlarındaki artış ise 14 ayın ikinci yüksek düzeyinde gerçekleşti. Sektörün istihdamı ise Haziran’da zayıf da olsa artış gösterdi. İstihdam Mart ayı hariç son altı yıldır aralıksız artış kaydediyor.

REKLAM ALANI