Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Madencilik sektörü ihracatını en fazla artıran 3’üncü sektör

Madencilik sektörü ihracatını en fazla artıran 3’üncü sektör
13 Şubat 2013 10:00
A+
A-

MIB

Libya’ya maden ihracatı yüzde 829 arttı

Madencilik sektörü 2013 yılına çok iyi bir başlangıç yaptı. Sektör ihracatını bir önceki yıla kıyasla yüzde 46 oranında artırdı. Tüm sektörlerin Ocak ayı ihracat verilerine göre madencilik sektörü, zeytin ve zeytinyağı ile fındık ve mamulleri sektörlerinden sonra ihracatını en fazla artıran üçüncü sektör oldu. Libya, Romanya, Bulgaristan ve Çin ihracat artış oranlarıyla dikkat çeken ülkeler arasında yer aldı

İhracat hedefini 2013 yılında yükselten madencilik sektörü, ocak ayına hızlı başladı. Sektör ocak ayında ihracatını 2012 yılının ocak ayına göre yüzde 46 oranında artırarak, 396 milyon dolarlık gelir elde etti. 2013 yılında 4,5 milyar dolar hedefine kilitlenen sektör, ihracatını en fazla artıran üçüncü sektör oldu. Sektörün Libya’ya ihracatı rekor düzeyde arttı.

Sanayi sektörünün en önemli ham madde sağlayıcısı olan madencilik sektörünün ocak ayı ihracatında bazı pazarlarda dikkat çekici yükselişler yaşandı. Sektörün en önemli ihracat pazarı olan Çin’e ihracatı geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 124 artarak 222 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece Çin toplam ihracattan yüzde 56 pay aldı. Libya’da siyasi ortamın sakinleşmesiyle beraber bu ülkeye olan ihracat, yüzde 829 gibi rekor düzeyde arttı. Sektörün ihracatını en çok artırdığı diğer pazarlar arasında Romanya ve Bulgaristan da yer aldı. Romanya’ya ihracat yüzde 413 artarken, Bulgaristan’a yapılan ihracatta yüzde 395’lik bir artış yaşandı.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Mehmet Özer, “Ocak ayı ihracatı, 2013 yılı için iyi bir ışık verdi. Ocak ayında ihracatın 2012 yılı ocak ayına kıyasla yüzde 46 oranında artması çok önemli bir başarı. Bu yükselişin yıl sonuna kadar yüzde 10’un altına hiç inmeden sürmesi halinde sektörümüz 2013 yılı hedefi olan 4,5 milyar doların çok üstünde ihracat artışı yakalayacak. Dileriz bu yükseliş trendi değişmez” diye konuştu.

Türkiye’nin madencilikte en öncelikli pazarının Çin olduğunu da belirten İMİB Başkanı Mehmet Özer şunları söyledi: “Çin, Türk madencilik sektörü için çok önemli bir pazar. Ocak ayı rakamları da gösteriyor ki ihracatımızın yüzde 56’sı gibi büyük bir kısmını Çin’e gerçekleştiriyoruz. Çin pazarındaki gücümüzü kaybetmeden alternatif pazarlar geliştirirsek sektörümüz yıl sonunda ihracatta ulaştığı rakamlarla rekor kırar.”

REKLAM ALANI