Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Kırılgan Beşli nefeslendi

Kırılgan Beşli nefeslendi
09 Nisan 2014 14:52 | Son Güncellenme: 09 Nisan 2014 14:54
A+
A-

Borsa İstanbul’a doping

 Ülke Yabancı Yatırımlar Aylık Değişim
Endonezya 682,5
Japonya -13,942
G.Kore 1,767
Tayvan 1,162
Brezilya -676,1
G.Afrika 400
Türkiye 691

Son aylarda gelişen piyasalara yabancı fon girişleri olduğu görülüyor. Seçim sonrasında özellikle Türkiye’ye sağlanan kaynak akışındaki artış dikkatlerden kaçmazken, Türkiye’ye en benzer ülkelerden olan Brezilya’da ise yüksek faiz ve reel faiz getirisine rağmen, büyük ölçüde notunun düşürülmesinden kaynaklı olarak yatırım fonlarında bir çıkış var. Önceki fon akımlarıyla karşılaştırıldığında ise yüksek fon akımları görülürken, yabancılar, kısa vadeliden ziyade daha orta ve uzun ölçekli yatırım sağlayan yatırımcılar. Yabancılar tarafından sağlanan bu girişler sonrasında, Borsa tarafında 74,000 seviyelerine kadar yükseliş sağlarken, tahvil faizlerini ise tek hanelere taşıyor.

Kırılgan Beşli’ye giriş var

Türkiye’ye 21-28 Mart arası 691 milyon TL yabancı yatırım girerken, seçim sonrasındaki hafta bu rakamın 1,5 milyar Dolar’a çıktığını görüyoruz. Brezilya ve Japonya’dan çıkan fonlar, bir kısım Asya ülkelerine girerken, Kırılgan Beşli’den de Türkiye, G. Afrika ve Endonezya’ya girdiğini görüyoruz.

TCMB bankaları dopingledi

Son BDDK raporuna göre, kesin olmayan bilançolarda bankaların aktif toplamları geçtiğimiz yılın şubat ayına göre yüzde 28,1 artmış gözüküyor. Ancak artan faiz oranları, taksitlendirme sınırlandırılması ve düşen bireysel krediler sebebiyle bankacılık kârlarında yüzde 26,3 bir düşüş görülüyor.

Faizlerin kademeli olarak azaltılacağı konuşulan şu günlerde, tahvil faizlerinin son 1 aylık süreçte düşüş eğilimine girip tek haneli rakamlara erişmesi, bankacılık sektörü açısından olumlu bir durum.  Bunun yanı sıra Şubat ve Mart aylarında ihtiyatlı para politikası gereği piyasa yapıcı bankalara sağladığı haftalık repo miktarını kısan TCMB, son haftalarda piyasalara repo yoluyla likidite sağlayarak yüzde 10 üstünden bankalara fonlama yapıyor. Bu durumda bankaların yüzde 11,5 – yüzde 12 olan gecelik borçlanma ihtiyaçları azalıyorken, bu da ek bir külfeti bankaların sırtından kaldırmış oluyor.

Erdem Başçı’nın, “Gerek görülmesi halinde bankaların TCMB nezdinde bulundurdukları zorunlu karşılıklara nisbi bir faiz ödemesi yapılabilir” söylemi bankalar açısından oldukça olumlu bir gelişme. TCMB’den 24 Nisan toplantısında politika faizinde bir değişiklik hamlesi zor görünüyor.

Diğer taraftan, büyük ölçüde fonlama yaptığı %10 seviyesinden dolayı, %12 olan gecelik fonlama maliyetlerinin düşürülebilme ihtimali bulunuyor. Diğer bir alternatif ise, bankaların TCMB kasasında tuttukları döviz karşılıkları düşürülüp, bankalar açısından likidite talebi düşürebilir. Böyle bir oluşum içinde olası senaryoda ise bankacılık kârlarında artış ve sonuçta banka hisseleri ve BİST endeksine alımlar beklenebilir.

ANALİZ

 *Kaynak:Bloomberg

Beste Naz Süllü / Analist, İntegral Menkul Değerler

 

REKLAM ALANI