Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 21°C

Kamuda zor bilmece

Kamuda zor bilmece
02 Mayıs 2014 13:03
A+
A-

faruk celikYeni dönemde kamu temizlikçi, güvenlikçi, şoför adı altında ebe, hemşire, tekniker, röntgenci, yol işçisi çalıştıramayacak. Taşeron işçilerin tazminatını devlet verecek. Asıl işçinin imzaladığı toplu sözleşmeden onlar da yararlanacak. Kamuda asıl işi taşerona yaptıran yöneticiye, bunun bedeli rücu edilecek. Peki ama taşeron işçi adı altında çalıştırılan asıl işçiler, yeni dönemde işsiz mi kalacak? Yoksa ‘daimi işçi’ olarak kadroya mı geçirilecek? İşte ekonomi yönetimi bu sorunun yanıtını arıyor.

Ekonomi yönetiminin hazırlıklarını sürdürdüğü torba yasanın en önemli maddelerinde birini kamuda çalışan taşeron işçiler oluşturuyor. Son 10 yılda kamuda çalışan daimi işçi sayısı 200 bine düşerken, taşeron işçi sayısı 700 bine dayandı. Kamu yöneticileri ebe, hemşire, tekniker, yol işçisi olarak çalıştırmak üzere binlerce kişiyi güvenlik, temizlik, ulaştırma adı altında taşeron işçisi olarak aldılar. Ancak bu işçiler, “Biz temizlikçi, güvenlikçi değiliz; ebeyiz, hemşireyiz, yol işçisiyiz” diyerek açtıkları davaları kazandılar. Yargıtay iddiaları kabul ederek, bu kişilerin ‘daimi işçi’ ‘memur’ statüsüyle kadroya alınmalarına hükmetti.

KAMUYA ELEMAN ALMANIN YOLLARI BELLİ!

İşte yargısal sorunları ortadan kaldırmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, torba yasa taslağına kamuda sorunu net olarak çözmek üzere ‘bir fıkra’ eklenmesini teklif etti. Bakan Faruk Çelik, yeni düzenleme sonrasında artık kamu yöneticilerinin hiçbir şekilde asıl işi taşerona veremeyeceğini belirterek, “Biz net bir çizgi çizeceğiz. Bu çizgiden sonra asıl iş temizlik, güvenlik işçisi adı altında kesinlikle taşeron işçiye yaptırılamayacak. Bu çizgiden sonra kamu daimi kadrolara eleman almak zorunda kalacak. Kamuya eleman almanın yolları da zaten belli” dedi.

Çelik’in bu sözleri, asıl işi yapan ancak taşeron görünümlü mevcut işçilerin işlerine son verileceği şeklinde yorumlandı. Ancak ekonomi bürokratları, bunun ekonomi yönetimi arasında tartışılan bir konu olduğunu, henüz karara varılmadığını belirttiler. Yani Karayolları’na temizlik işçisi olarak alınan ancak yol işçisi olarak çalışan binlerce işçi başta olmak üzere, sağlık bakanlığı’ndaki teknikerler, ebeler, hemşirelerin taşeron görünmelerine karşın asıl işi yaptıklarını belirterek, “Bunlar bir kereye mahsus kadroya mı alınacak yoksa klasik kamuya memur ve işçi alım yollarıyla mı kadrolar doldurulacak henüz aramızda tartışıyoruz” dediler.

YANLIŞI YAPAN BÜROKRAT BEDELİNİ ÖDEYECEK

Hükümetin asıl işi taşeron işçiye yaptırmak diye bir politikası olmadığına dikkat çeken bir bürokrat, “Hastane yöneticisi ebe, hemşireyi taşeron işçi adı altında işe alıyor. Sonra bu kişi dava açıyor. Kamuya inanılmaz bir yük çıkıyor. Bu yasa çıktıktan sonra artık hiçbir yönetici asıl işi taşerona yaptıramayacak. Böyle davranan yönetici olursa da bunun bedelini ödeyecek. Çıkan masraf kendisine rücu edilecek” dedi.

Aynı bürokrat torba yasa taslağında çalışan kadınlara doğum teşviki düzenlemesinin bulunmadığını ancak Hazine ve SPK’ya ilişkin bir dizi teknik değişikliklerin olacağını söyledi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI