Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 20°C

e-Defter’de 20 bin şirket için son tarih 1 Ocak 2015

e-Defter’de 20 bin şirket için son tarih 1 Ocak 2015
14 Aralık 2014 12:30 | Son Güncellenme: 14 Aralık 2014 12:31
A+
A-

e-defter

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ‘e-defter’ tutma zorunluluğu kapsamına giren mükellefler için süre, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle doluyor. Yaklaşık 20 bin şirketi kapsayan uygulama ile şirketler artık kağıt üzerinde defter tutamayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı 421 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile şirketlere 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren elektronik defter tutma zorunluluğu getiriliyor. 20 bine yakın şirketi kapsayacak uygulamayla Türkiye ekonomisine 500 milyon TL’lik tasarruf sağlanması hedefleniyor.

2000 yılından bu yana şirketlere, iş uygulamalarının entegrasyonunu sağlayarak bilişim çözümleri sunduklarını söyleyen Experteam Satış ve Müşteri Yönetimi Direktörü Sinan Erkiner, elektronik defter tutma zorunluluğu getirilen mükelleflerin artık kâğıt ortamında defter tutamayacaklarını belirtti. Erkiner, “Uygulama ile kâğıt ortamında defter tutulması halinde hiç defter tutulmamış sayılacak. Tebliğe uymayanlar hakkında, Vergi Usul Kanunu’nun ceza hükümleri uygulanacak” dedi.

DENETİM MALİYETLERİ AZALACAK

Uygulamanın getireceği tasarruflardan bahseden Erkiner, e-Defter’in, noter tasdiki, kâğıt ve baskı maliyetleri, depolama maliyeti, basım ve denetim sırasında gereken iş gücü gibi alanlarda çok ciddi maliyet avantajı sağlayacağını söyledi.

Firmalar açısından e-Defter ile üretim ve denetim maliyetlerinin de azalacağını vurgulayan Erkiner, “Sistem büyük ölçekli firma başına aylik yaklaşık 8 bin liraya yakın tasarruf sağlayacak. Sistemi uygulayacak şu an 20 bin firma var. Sistemin oturmasının ve kapsamdaki firma sayısının artmasının ardından, ülke ekonomisinde yaklaşık 500 milyon TL’ye yakın tasarruf sağlanacak” diye konuştu.

e-Defter’in devlet açısından vergi denetimini kolaylaştıracağını söyleyen Erkiner, sistem sayesinde, firmaların süreçlerini daha hızlı yöneteceğini ve kâğıt tüketimini de azaltarak milyonlarca ağacın yok olmasına da engel olunacağını belirtti.

SİSTEM KENDİSİNİ KISA SÜREDE AMORTİ EDECEK

Sisteme ortalama 4 haftalık bir geçiş süresi olduğunu aktaran Erkiner şunları söyledi: “e-Deftere geçiş için başvurunun 1 Ocak 2015 tarihine kadar yapılmış olması gerekiyor. Orta ölçekli bir firmada yatırım bir yıl gibi kısa bir sürede, büyük ölçekli firmalarda ise bu süreç daha hızlı 2 ay gibi kısa bir sürede kendini amorti edip kara geçeceğini öngörüyoruz. e-Fatura sürecinde kurumlar arası bir bilgi trafiği yaşanırken, e-Defter ile sadece devlet ve şirketler arasında bir bilgi alışverişi olacak.

e-Fatura işlem sayısı açısından çok daha büyük hacimli olmasına karşın, e-Defter’de sadece aylık periyodlarda daha küçük boyutlarda bilgi alışverişi yaşanacak. e-Fatura tarafında çözümler yerine şirketler, devlet tarafından sertifikalandırdı. Buna karşın e-Defter uygulamasında ise sadece çözümleri sertifikalandırıyor ve şirketler bu çözümleri kullanmaya zorunlu bırakılıyor. Bu durum, uygulamada çok daha stabil bir ortam oluşmasını sağlıyor.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI