Dolar 32,5251
Euro 34,9037
Altın 2.438,04
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

Dolar tekrar 3,62’ye çıktı

Dolar tekrar 3,62’ye çıktı
11 Temmuz 2017 09:19
A+
A-

Dün 3,60 seviyesinden kapanan dolar/TL, bu sabah serbest piyasada 3,62 seviyesinden işlem görüyor. Piyasaların veri gündemi ise zayıf…

 

Son 3 aydır 3.50 civarında dalgalandıktan sonra geçen hafta 3.5150’li seviyelerden sert yükselişle 3.65’e yaklaşan dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde bu seviyeden 3.61 seviyesinin altına geri çekildi. Zayıfgelen ABD verileri ve küresel piyasalarda artan risk alma iştahıyla birlikte kur 3.6020’ye kadar gevşedi.

Dolar/TL açısından 3.64’ün önemli bir direnç olmayı sürdürdüğünü belirten analistler, bu seviyenin aşılması halinde teknik anlamda 3.72’ye kadar kuvvetli bir dirençle karşılaşılmayacağını belirtiyor. TL’nin yakın vadede yaptığı bu hareketi geri döndürmesi için 3.61 ve 3.58 seviyeleri altında kalıcılık sağlanması gerektiği belirtiliyor.

Dolar/TL bu sabah saat 09.10’da 3,6201 seviyesinden işlem gördü. Dün kapanış saatinde 4,10 civarında olan euro/TL ise aynı saatte 4,1215 seviyesindeydi.

TL en çok değer kaybedenler arasında

ABD’de merkez bankasının atması beklenen ve piyasaların zamanını tam olarak kestiremediği sıkılaştırma adımları dolardaki küresel değer kazancına ve ABD’de faizlerdeki yükseliş trendine neden oluyor. Bu trend ise gelişmekte olan ülke kurları üzerinde ciddi bir satış baskısı yaratıyor.

Satış baskısının başladığı dönemde TL’ye yönelik değer kazancı yönünde pozisyonların ağılıkta olması nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimleri arasında TL en çok değer kaybedenler arasında yer aldı.

Dolar endeksi 

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi önceki hafta gördüğü dokuz ayın en düşük seviyesi olan 95.470’in üzerindeki seyrini sürdürerek 96’nın hemen üzerinde bulunuyor.

Dolar ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişten de destek buluyor. ABD istihdam verisinin ardından cuma günü yüzde 2.398’e kadar yükselerek sekiz haftanın zirvesini gören ABD’nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi bugün yüzde 2.37 ile kısmen düşüş kaydetti.

Bankacılar ABD tahvillerindeki yükselişin ve dolardaki değer kazancının önümüzdeki günlerde devam edip etmeyeceğinin TL ve TL cinsi tahvil bono piyasalarında da belirleyici olmasını bekliyor.

Veri gündemi zayıf

Bugün veri gündemi zayıf. Türkiye’de ve yurt dışında piyasaların yönü üzerinde etkili olması beklenen bir veri açıklanmayacak.

REKLAM ALANI