Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Doğu’nun ve Batı’nın büyük filozofu Türkiye’yi sarsmaya geldi

Doğu’nun ve Batı’nın büyük filozofu Türkiye’yi sarsmaya geldi
31 Mart 2013 09:08 | Son Güncellenme: 15 Mayıs 2013 00:34
A+
A-
islamdadinidusunceninyenideninsasi
Muhammed İkbal’in şarkısı yeniden ,Aşkın sönmez ateşini tutuşturan büyük adam Türkiye’de

Son gecesinde geçirdiği bir baygınlıktan sonra biraz kendisine gelince son şiirini okumaya başladı…“

Geçmiş şarkılar tekrar okunacak mı? Hayır, okunmayacak!

Hicaz’dan bir meltem esecek mi? Hayır, esmeyecek!..”

Doğu’nun ve Batı’nın filozofu Muhammed İkbal, son nefesini verdiğinde yüzünde tatlı bir gülümseme vardı. “Hayır okunmayacak” dese de Muhammed İkbal’in şarkısı hiç susmadı.

Yaşadığı dönemde dünya liderlerinin görüşebilmek için ısrarlı davetler gönderdiği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Aşkın sönmez ateşini yeniden tutuşturan büyük adam” dediği Muhammed İkbal, yeniden aramıza döndü.

Timaş Yayınları, İkbal’in 1930 yılında Madras ve Haydarâbâd’da verdiği ancak 83 yıldan beri sarsıcı etkisini hala sürdüren altı konferanstan oluşan konuşmalarını yeniden kitaplaştırdı. 1934 Oxford baskısı esas alınarak hazırlanan sıradışı eser İslam’da Dini Düşüncenin Yeniden İnşası adıyla Türkçe’ye çevrildi.

Bundan tam bir asır önce 1911 ve 1912 yıllarında, Hazreti Peygamber’e “ümmetin şeref ve haysiyetinin timsali” olarak Trablus’ta şehit düşmüş Türk askerlerinin kanlarını götüren İkbal, Ortadoğu’da haritaların yeniden çizildiği bir dönemde yine sahneye çıkıyor.

İkbal’in bu eseri yazdığı yıllarda da İslam dünyasında yine çok önemli hadiseler cereyan ediyordu. Müslümanlar artık dünya üzerinde etkin kültürel, siyasal gücün temsilcisi olmaktan çıktığı gibi, her ne sebeple olursa olsun, İslam’ın Müslüman toplumlarda bireysel ve toplumsal hayattaki mevkisi ve işlerliği de baştan tanımlanıyordu.

İslam düşüncesini yeniden inşâ etmek için, klasik İslam düşüncesinde yaygın kabul görmüş görüş ve kavramlara farklı açılardan bakabilen İkbal, İslam’da Dini Düşüncenin Yeniden İnşası eserinde okuyucuyu ilk anda sarsıyor.

Kur’an’ın klasik felsefe ile uzlaşmazlığını anlatıp Müslüman filozofları cesurca eleştiren İkbal, düşüncenin sınırlarını zorladığı eserde okurları sıra dışı felsefi bir yolculuğa çıkarıyor.

 

REKLAM ALANI