Dolar 32,4480
Euro 34,7443
Altın 2.437,76
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

İKTİDAR KAVGASI

24 Şubat 1981 Yılında İstanbul'da doğdu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Girişimcilik ve proje yönetimini derece ile bitirdi. okurken UND öğrenci çalışma grubu ile "Ankara Öğrenci Zirvesi"nde aktif olarak görev yaptı ve organizasyonunda konuşmacı olarak katıldı Araştırmayı ve sorgulamayı seven bir yapısı olan Ergenecoşar Metsan Lojistik bünyesinde Pazarlama ve Kalite Yönetmeni olarak iş yaşamına başladı. BLMYO Mezunlar derneği Kurucu üyeliğinin yanında Utikad Genç forwarder çalışma grubu, Utikad Gümrük ve Antrepo çalışma grubu ve Utikad Denizyolu çalışma grubunda aktif görev almaktadır.
16 Nisan 2014 12:04 | Son Güncellenme: 16 Nisan 2014 12:05

iş-hayatı-rekabetHangi sektörde çalışıyor olursanız olun yaşayabileceğiniz en büyük sıkıntılardan biri kariyer planlamanızdır. Kariyer çalışan için geleceği resmetmesi ve motivasyonu için önemli olmakla beraber şirket yapısına göre bazı şirketler personelin ilk günden 5 yıl sonra nerede olacağına kadar kariyer planlamasını yapar. Bazen de çalışan kendi kariyer planlamasını yapmak zorunda kalabilir.

Zurnanın zırt dediği nokta, şirketlerin zamana ayak uydurabilmek amacıyla İK bölümünde yapacakları revizyonlarla başlayan süreç içinde istihdam edilecek personelle ilgili yetkinlik konusunda ki şartların belirlenmesinde sıkıntılı süreç başlar.

Şirket kültürü içinde terfi edecek personel olmasına rağmen, yıllarını şirket için heba eden bir çalışan aranan nitelikler ( örneğin: yüksek lisans, 2 yabancı dil vs.) bulunmadığından dolayı terfi edemiyor ve dışardan taze yeni mezun (az tecrübeli) bir müdür işe alınarak onun üstü pozisyonunda işe başlatılabiliyor.

Yıllarını şirkete vermiş, gece gündüz çalışmış personel yeni müdürünün şirketi tanıması, personeli tanıması sırasında (yeni müdür yeni sistemde demektir) çatışmaların, sabit fikirliliğin, kıskançlığın ve hasetin içinde buluveriyor kendisini,

Bu tarz durumlara düşmemek için şirket ve İK yöneticilerinin en başından bazı esnekliklere ve şirket kültürüne ihtiyaçları vardır. Şirket içinde ki çatışmanın boyutu ne olursa olsun çatışmanın ortasında ki personellerden verim almak olanaksızdır.

Bir tarafta yönetici, şef veya müdür şirketin daha iyi olabilmesi için çabalaması gerekirken kendisini personel veya personellerle çatışma halinde buluyor söz geçirmeye yeni bir sistem kurmaya çabalıyor tabi ki bu arada şirketi tanımaya ve özdeşleşmeye de zaman ayırmak zorunda…

Diğer tarafta yıllarca emek verip kendisi ve şirketi için en iyiyi düşünen, şirket yapısını müşterileri, rakipleri, çalışanları çok iyi tanıdığını düşünen bir personel…

Şirketlerin bu zor zamanlarda yaşanabilecek sıkıntılar için önceden önlem almaları, şirket içindeki çatışmaların önüne geçmek için tüm süreçleri İK’nın en iyi şekilde analiz etmesi, personel performans değerlendirmelerini ve bunun analizlerinin en iyi şekilde yapılmasını, hem çalışan memnuniyetini hemde yeni işe başlamış yöneticinin zorluklarla karşılaşmaması için şirket şirket anayasası (kurum kültürü) nı hazırlamaları bu anayasada tüm şirket düşüncelerini, hareketlerini, personel değerlendirme analizinin yapılışı, müşteri memnuniyeti, alt-üst ilişkileri, terfi, zam, sosyal haklar vb. Tüm bilgilerin ortaya madde madde çıkarılıp bunların üzerinde tartışmalı, revize edip son halini tüm şirket çalışanlarına duyurmalıdır.

Ayrıca şirket, çalışan personelinin eksikliklerini tamamlamak için, personeli terfi durumuna göre veya çalıştığı bölüm ile ilgili eğitim planlamasını bir önceki yıldan planlamalı, gerekli gördüğü kişisel gelişim eğitimlerinden, yabancı dil eğitimlerine, üniversite veya yüksek lisans eğitiminden, doktoraya kadar karşılamalı böylece personelini ve şirketinin eğitim düzeyini yükselterek bilgili personeli ile daha uzun ve daha güvenle büyümeye devam edebilir.

İyi bir şirket anayasasına sahip olan bir işletme, maddi açıdan personel eğitimine ayırdığı sermayeyi gözünde büyütmez. Hazırlamış olduğu anayasaya göre hareket eder ve şirketinin yaşam ömrünü uzatır.

Anayasa olmadan şirket yönetilemez mi? Sorusu aklınıza gelebilir aile şirketlerinin çogunda anayasa yoktur fakat gözlemlenen ve istatiksel analize girende şudur ki! Aile şirketleri kurumsallaşamamış olduklarından 3 kuşakta ya iflas etmekte ya da küçülüp yok olmaktadır.

Sabri ERGENECOSAR

sabri@alryada.co

REKLAM ALANI
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR