Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Balda büyük tehlike

Balda büyük tehlike
14 Nisan 2014 12:21
A+
A-

balSivas Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Doğan, yurt genelinde nisan ve mayıs ayının kurak geçmesi halinde bal üretiminde yüzde 30 oranında düşüş olabileceğini bildirdi.

Doğan, arıcılığın tabiata bağlı olduğu için iklimsel değişikliklerden etkilendiğini söyledi. Bu yıl kış mevsiminde fazla kar yağmadığını anımsatan Doğan, “Eğer nisan ve mayıs ayında yağış az olursa, bal üretiminde geçen yıla göre yüzde 30 verim kaybı olabilir. Bu durumda, sektör ve üretici ciddi anlamda sıkıntı yaşayacaktır” dedi.

Türkiye genelinde bal rekoltesinin 94 bin ton olduğunu belirten Doğan, bu sene yeterli yağış olmazsa rekoltenin 65 bin tona düşebileceğini söyledi. Sivas’ta geçen yıl 7 bin 500 ton üretim gerçekleştiğini ancak yağış olmazsa bu üretimin 5 bin 200 tona düşebileceğini dile getiren Doğan, “Arı, doğada bitki olmadığı sürece şekerden bal yapamaz. Tabiatta bir şey yoksa arıya şeker verilmesi üreticiye ekstra bal üretimi sağlamaz. Eğer tabiat iyi değilse verilen şeker bala dönüşmez” diye konuştu.

Yılmaz Doğan, kuraklık sebebiyle bal üretiminin düşmesinin, bal fiyatlarını çok etkilemeyeceğini savundu.

“CİDDİ ÖLÇÜDE ARI KAYBI OLDU”

Mevsimin kurak ve soğuk geçmesi nedeniyle bu yıl arı zayiatının çok yüksek olduğuna dikkati çeken Doğan, şunları söyledi:

“Akdeniz bölgesinde son günlerde mevsim biraz düzeldi. O yüzden de yaşanan arı kayıpları, oğul arılarından telafi edilmeye çalışılıyor ama bir önceki yıla göre arı kaybı yüzde 15 arttı. Kış döneminde geceyle gündüz arasındaki sıcaklık farkının fazla olması nedeniyle ciddi manada arı kayıpları yaşadık. Arı kaybının en büyük sebeplerinden biri de Akdeniz ve Ege bölgesindeki zirai ilaçlama. Meyve ağaçlarının ilaçlanmasından dolayı ciddi manada arı kaybımız oluşuyor. Bu kayıpları önlemek için bölgedeki arıcılar önceden uyarılmalı ya da bölgeyi terk etmesi sağlanmalı ayrıca ağaçlar ve bitkiler çiçekteyken ilaçlama yapılmamalı.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI