Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

Türkiye-Almanya ilişkileri düzelmelidir

Türkiye-Almanya ilişkileri düzelmelidir
14 Kasım 2016 11:53
A+
A-

 

Prof. Dr. Faruk SenTürkiye ve Almanya artık kavga etmeyi bırakmalıdırlar. 15 Kasım Salı günü Sayın Frank-Walter Steinmeier Alman Dışişleri Bakanlığı olarak uzun bir aralıktan sonra Türkiye’ye geliyor.

Walter Steinmeier 15 Temmuzdan sonra Türkiye’ye gelmemiş ve direkt açıklama yapmamıştır. Bu da Türkiye’de çok büyük tepkiyi beraberinde getirmiştir. Şimdi Walter Steinmeier bunu düzeltmek için ülkemize geliyor. Genel olarak, Faruk Şen olarak Almanya’da yaşadığım sürece söylediğim bir söz vardı. Türkiye ile Almanya sınırdaş olsalardı konfederasyon kurabilirlerdi derdim şimdi iyi ki Türkiye ve Almanya sınırdaş değil yoksa iki ülke birbiriyle savaş ederlerdi diyebiliriz.

İlişkiler nasıl bu duruma geldi? Neden Almanya’da Türkiye düşman resmi haline geldi? Eskiden, Putin’e ve Rusya’ya saldıran Alman basını şimdi düşman resmi olarak neden Tayyip Erdoğan’ı Türkiye’yi ve son zamanlarda Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ı seçti? Bunları tartışmamızda yarar var.

Almanya’da Türkiye karşıtı bir kitle büyüyor basın bu konuda çok etkili oluyor. Yeşiller Partisi ve Sol Parti tamamıyla Türkiye düşmanlığı yaparken hür demokratlarda onlardan aşağı kalmıyor. Yeni düşman resmi Tayyip Erdoğan belki önümüzdeki günlerde Almanya’nın yeni düşman resmi olacak olan Trump’a yerini bırakabilir. Walter Steinmeier Türkiye’yi çok yakından tanıyan bir politikacıdır ve Türkiye’ye karşı her zaman objektif bir tutumu olan Steinmeier‘den ilişkilerde bir ilerleme bekleyebiliriz. Almanya şunun bilinci içinde olmalıdır; Ortadoğu da söz sahibi olmak isteyen Almanya ancak Türkiye ile işbirliği yaparsa bunu sağlayabilir. Bunun nedenlerini de açabiliriz.

Şu anda Almanya’da üç milyon 200 bin Türk kökenli göçmen yaşamaktadır.  Almanya’dan gelip Türkiye’ye yerleşen 70 bine yakın almanda Akdeniz havzasında ve İstanbul’da yaşamlarını sürdürmektedirler. 4500 irili ufaklı Alman firması Türkiye’de çalışırken 80 bin Türk girişimcide Almanya’da yatırımlarını sürdürmektedirler. Bunların yatırımlarının hacmi 12 milyar euro sınırını aşmış ve yıllık ciroları da 35 milyar eurodur.

Ortalama 5 milyon alman turist Türkiye’yi ziyaret etmektedir. Bunun için genele olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giden yolda Almanya’ya ihtiyacı olduğu ortaya çıkmaktadır. Almanya’da birçok konuda Türkiye’ye ihtiyaç duymaktadır. Bu açıdan iki ülke arasında tepişmelerin sona ermesi ve tekrar bir yakınlaşmanın başlaması şarttır.

REKLAM ALANI