Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Tarım ve Gıda’nın 5 yıllık yol haritası çizildi

Tarım ve Gıda’nın 5 yıllık yol haritası çizildi
23 Mayıs 2013 06:52 | Son Güncellenme: 23 Mayıs 2013 06:57
A+
A-

mehdi eker

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2023’te nüfusunu yeterli, güvenilir ve kaliteli gıda ile besleyen bir Türkiye hedeflediklerini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2023 vizyonu, bu vizyon doğrultusunda hazırlanan 2013-2017 Stratejik Planı ve tarımın makro göstergeleri, Bakan Mehdi Eker tarafından düzenlenen basın toplantısında açıklandı. 2013-2017 Stratejik Planı ile 2011’de bakanlıktaki yeniden yapılanma doğrultusunda vizyon, misyon ve temel değerlerini uygulanabilir hale getirdiklerini belirten Eker, şunları söyledi:

“2023 vizyonumuzla; nüfusunu yeterli, güvenilir ve kaliteli gıda ile besleyen, net ihracatçı konumunu daha da güçlendiren bir Türkiye hedefliyoruz.  Dünyada ve bölgesinde tarım alanında söz sahibi olma vizyonuyla hedefe ulaşma yolunda adımlar atıyoruz.

2012 yılı itibariyle 62,5 milyar dolara ulaşan Tarımsal Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’mız, Türkiye GSYİH’nın yüzde 8’ini oluşturmaktadır. Tarımsal nüfusumuz, Türkiye nüfusunun yüzde 23’ü düzeyinde, 17 milyon 200 bindir. Ülkemizde 24,8 milyon çalışandan yüzde 24,6’ya tekabül eden 6.1 milyonu tarımda istihdam edilmektedir. Tarımda belli bir nüfusu tutmak, refahı arttırmak ve üretimin sürdürülebilirliğini sağlamamız gerekiyor.

Yine 2012 itibariyle Türkiye’nin gıda maddeleri ihracatı 15 milyar dolar, ithalatı yaklaşık 10 milyar dolardır. Türkiye 75 milyon nüfusunu, 30 milyon turisti besledikten sonra 15 milyar dolar da ihracat yapıyor. Gıda maddeleri dış ticaretinde net ihracatçı konumunu koruyor.”

Küresel ölçekte tarım sektörünü etkileyen faktörleri sıralayan Bakan Eker, uzman analistlerin 21. Yüzyılın mücadele alanı olarak 3 temel konuyu enerji, su ve gıda olarak gösterdiklerine dikkat çekti. Eker, “Tarım ve gıda meselesi, hayati, stratejik değeri olan bir konu. 1 milyar insanın açlık çektiği günümüzde tarım; ‘Üretici-köylü’ ifadelerine sığmayacak kadar büyük önem kazanmıştır. İnsanlar için sağlıklı, kaliteli, güvenli gıda üretilmesinin sorumluluğunu taşıyoruz. Üretimin yanı sıra tüm dünyada gıdaya erişilebilirliğin de sağlanması gerekiyor.” dedi.

Bakanlığının çalışmalarından örnekler veren Eker, temel bir bakış açısı değişikliğine giderek, hayvancılığı öncelikli sektör olarak ele aldıklarını kaydetti. Tarımsal desteklemeler içinde hayvancılık desteklerinin oranını %4’den %29’a çıkarttıklarını, bu sayede hayvancılık hasılasının 18 milyar liraya çıktığını vurgulayan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzlediğimiz politikalar ve verdiğimiz destekler sonucu tarım sektörü, son 8 yılın 7’sinde büyüdü. 2012’de genel ekonomik büyüme yüzde 2,2 olurken, tarım sektöründe yüzde 3,5 oranında büyüme gerçekleşti. 186 ülkeye 1536 çeşit tarımsal gıda maddesi ihraç ettik. 62,5 milyar TL’lik tarımsal GSYİH ile dünyada 7., Avrupa ülkeleri arasında 1. sıraya yükseldik.”

Stratejik Plan hazırlanırken, sektör paydaşlarıyla yaklaşık 4 bin anket gerçekleştirildiğini belirten Bakan Eker, şunları kaydetti:

“2011’de bakanlığımızın yeni fonksiyonlar kazanmasının ardından üretici, sanayici ve tüketici arasındaki ilişkiyi koordine eden, düzenleyen bir sektör bakanlığı olarak kurumsal yapımızı düzenledik.

Piyasa düzenleyici mekanizmalar kurulmaktadır. Fiyat dalgalanmalarını ortadan kaldırmak, sürdürülebilir ham madde temini için bizim pazar organizasyonu yapmamız lazım. Aksi halde üretici, tüketici ya da sanayici zarar görüyor. Et ve Süt Kurumu kuruldu, ana sözleşmesi hazırlanıyor. Merkez Bankası’nın döviz piyasasında, TMO’nun hububat piyasasında yaptığı et ve sütte kurum yapacak. Süt arzı arttığında fiyat düşüyor, üretici zarar görüyor. Süt arzı düştüğünde sanayici ham madde bulamıyor. Fiyat regalüsyonunu sağlayarak üreticinin, tüketicinin, sanayicinin zarar görmesi engellenecek.”

Bir soru üzerine çocukların sağlıklı beslenmesi için Okul Sütü ile başladıklarını, bunu zenginleştirerek devam ettirmek istediklerini vurgulayan Eker, “Bununla sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek istiyoruz. Ancak her ürünü her dönemde dağıtmak da mümkün değil.” diye konuştu.

“Şimdi Tarım Zamanı” sloganı ile hazırlanan 2013-2017 Stratejik Plan’da, “Tarımsal üretim ve arz güvenliği, Gıda güvenilirliği, Bitki-Hayvan Sağlığı ve refahı, Kurumsal Kapasite” olmak üzere 4 stratejik alan ve bu alanlarda hedefler ortaya konuldu.

REKLAM ALANI