Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Market alışverişlerine 3 taksit geliyor

Market alışverişlerine 3 taksit geliyor
18 Eylül 2016 20:49
A+
A-
kredi kartı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, iç piyasanın canlandırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, bazı ürünler için kredi kartıyla alışverişlerde taksit imkanı sağlanacağını bildirdi. Tüfenkci, “Daha önce market alışverişinde taksidi kaldırmıştık, şimdi 3 taksit gelebilir, bunun gibi birtakım çalışmalar var.” dedi.

Tüfenkci, kredi kartıyla yapılan bazı alışverişlerde taksitlendirmeye ilişkin, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli başkanlığında bir çalışma yapıldığını söyledi.

Bu çalışmada hükümet olarak öncelikli amaçlarının, hem cari açığa yol açmayacak hem de iç piyasayı rahatlatacak bir düzenleme yapmak olduğunu dile getiren Tüfenkci, “Özellikle iç piyasanın canlandırılması noktasında yerli ürünlerin teşviki de dikkate alınarak, ithalatımızı ve cari açığımızı artırmayacak şekilde kredi kartlarında bazı ürünlerde taksit sayısını artıracağız. Bununla ilgili çalışmalar son aşamada.” diye konuştu.

Daha önce kredi kartıyla alışverişlerde bazı ürünler için çeşitli düzenlemeler yapıldığını anımsatan Bakan Tüfenkci, “Örneğin daha önce market alışverişinde taksidi kaldırmıştık, şimdi 3 taksit gelebilir. Bunun gibi birtakım çalışmalar var. Mobilya konusunda, beyaz eşya yerli üretim noktasında bu sayı artırılabilir.” ifadesini kullandı.

Tüfenkci, çalışma kapsamına girecek ürünlerin, talep patlaması oluşturmayacak ve lüks tüketimi teşvik etmeyecek ürünler olduğunu söyledi.

“ÜRÜN İHTİSAS BORSALARI GELİYOR”

Lisanslı depoculuk konusundaki çalışmalara da değinen Tüfenkci, tarımsal ürünleri sadece üretmenin yetmediğini, üretileni satarak paraya çevirmenin de büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Çiftçilerin en büyük sorunlarından birinin pazar bulmak olduğunu ifade eden Tüfenkci, özellikle lisanslı depoculuğun teşviki ve gelişmesiyle ürün ihtisas borsalarının altyapısının da hazırlandığını dile getirdi. Tüfenkci, şunları kaydetti:

“Lisanslı depoları hem kiralama noktasında çiftçiye destek vermekteyiz hem de üreticilerin lisanslı depoculuk yapmasını teşvik etmekteyiz. Buralarda yetkili laboratuvarlar tarafından sınıflandırılan ürünler, örneğin, buğdayda, fındıkta, kayısıda veya pamukta elektronik sertifikalarla sertifikalandırılmış ürünler tıpkı diğer yatırım araçları gibi borsalarda işlem görecek, alınıp satılacak. Eğer buğdayın önümüzdeki aylarda prim yapacağını düşünüyorsanız buğday senetlerini alabileceksiniz. Böylelikle piyasaları çeşitli yatırımcılara açmış oluyoruz. Bir de uluslarası alana taşımış oluyoruz. Bununla ilgili hazırlığımızı Bakanlık olarak bitirdik ve Başbakanlığa sevk ettik. Önümüzdeki günlerde, çok yakın zamanda Ürün İhtisas Borsasını hayata geçireceğiz. Böylece hem yeni bir piyasa derinliği oluşturmuş olacağız hem de çiftçilerimizin ürünlerini değerlendireceği alternatif piyasa oluşmuş olacak.

REKLAM ALANI