Dolar 32,5196
Euro 34,9158
Altın 2.433,83
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 19°C

Lüleburgaz’da üretti antibiyotikler İtalya, İsveç ve Macaristan’a ulaştı

Lüleburgaz’da üretti antibiyotikler İtalya, İsveç ve Macaristan’a ulaştı
07 Mayıs 2013 11:37
A+
A-

Sanofi_antibiyotik_ekibi

Sanofi Grubu’nun Lüleburgaz fabrikası, antibiyotik üssü olma yolundaki  ilk önemli adımını attı

2010 yılında başlatılan Sanofi Sefalosporin antibiyotik üretim projesi, Mart 2013 itibariyle faaliyete geçti. Sanofi’nin Lüleburgaz’daki Zentiva fabrikası bünyesinde kurduğu antibiyotik üretim hattından çıkan 250 bin kutu ilaç, Mart ayında İtalya, İsveç ve Macaristan’a sevk edildi. Sefalosporin üretim hatlarımızda üretilen antibiyotiklerin büyük bir kısmı ise halen Türkiye piyasasına da sunuluyor.

Sanofi Grubu Türkiye Ülke Başkanı Jacques Nathan, bu yıl sonuna kadar başta İtalya, İsveç ve Macaristan olmak üzere Avrupa’nın farklı ülkelerine 1,2 milyon flakon antibiyotik ihraç edeceklerini açıkladı. Nathan, “2014 yılından itibaren Kanada, Japonya, Kamboçya, Tayvan, Tayland, Vietnam gibi yeni ülkelere de ihracata başlayacağız. Gerekli tüm onaylar alındıktan sonra ise Japonya, Rusya, Kanada, Avrupa ülkeleri, Orta Doğu ülkeleri, Asya Pasifik ve Körfez ülkeleri olmak üzere 40’tan fazla ülkede bu ürünlerin satışı yapılacak“ dedi.

Nathan, önümüzdeki dönemde Sefalosporin grubu ürünlerin yanı sıra likit, steril likit ve katı formu ürünlerde de ihracatını artırmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Üretim İngiltere’den Türkiye’ye kaydırıldı

Bundan önce Sanofinin Sefalosporin grubu antibiyotk üretimi İngiltere’ de fason olarak ürettiriliyordu. Bunların Türkiye’de üretilmesi, 2009 yılında Zentiva’nın Sanofi grubuna katılmasıyla gündeme gelmişti. Bu transfer çalışmaları için yürütülen projeye Jasmine ismi verilmişti. Jasmine projesi, iki farklı Sefalosporin molekülünün ve yedi farklı dozajın Zentiva Lüleburgaz’a transfer edilmesini kapsıyor.

Zentiva Lüleburgaz Fabrikası Endüstriyel Operasyonlar Direktörü İlker Durgun, Lüleburgaz’dan antibiyotik ihracatının kendileri için özel bir proje olduğunu vurguladı. Durgun, “Lüleburgaz ekibinin transfer konusundaki uzmanlığı ve takım çalışmasına yatkınlığı, Jasmine projesinin başarıyla yürütülmesinde en önemli unsur oldu. Antibiyotik üretiminin Lüleburgaz’a transferi ve yapılacak yatırımların onaylanması için hem Sanofi üst yönetimi hem de fabrika üst yönetimi, proje takımına sürekli destek verdi. Böyle bir projede çalışmak, Sanofi’ye ve fabrikamıza getirdiği katkılar düşünüldüğünde gurur verici” dedi.

Jacques Nathan da Jasmine projesi kapsamında Japonya, Kanada gibi ülkelere ilk kez ürün temin ediyor olmalarının önemine şöyle dikkat çekti: “Sefalosporin bölümünde kapasite kullanımımız artacak. Lüleburgaz fabrikamız, Sanofi’nin antibiyotik merkezi olma yolunda önemli bir üs olacak. Bu ürünler halen bazı ülkeler için İngiltere’de de fason olarak ürettiriliyor. Ülkemize bu transferin gerçekleşmesiyle hem tedarik anlamında hem de ürün maliyetinde önemli iyileşmeler sağlanacak.?

İhracatın payı yüzde 20’ye çıkacak

Jasmine projesi, toplam 5 milyon Euro’luk yatırımla hayata geçirildi. Yeni antibiyotik üretim tesisinin yıllık toplam üretim kapasitesi 53 milyon flakon. 2013 yılında kapasite kullanım oranı yüzde 56 olarak planlandı. 2015 yılında Jasmine projesi ürünlerinin tamamının üretilmeye başlamasıyla birlikte yüzde 70 kapasite kullanım oranına ulaşılması öngörülüyor. Bu da yıllık yaklaşık 6 milyon flakon üretimine karşılık geliyor.

Jacques Nathan, “Jasmine projesiyle üretilecek antibiyotiklerin ihraç edileceği tüm ülkelerde 2015 yılına kadar ilgili bakanlık onaylarını almayı hedefliyoruz.. Bu onayların tamamlanmasının ardından planlanan tüm ülkeler için üretim yapıyor olacağız” dedi.

Zentiva Lüleburgaz tesislerindeki toplam antibiyotik üretiminde ihracat ürünlerinin payı adet bazında yüzde 60 civarında. Bu oranın uzun vadede Jasmine projesiyle birlikte korunması amaçlanıyor. Genel olarak Lüleburgaz fabrikasında üretilen ürünlerin halen yüzde 10’u ihraç ediliyor. Nathan, transfer ve yeni ürünlerle bu oranı fabrika bazında uzun dönemde yüzde 20’ye çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

 

REKLAM ALANI