Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

KOBİ’lere akan kaynak 200 milyar TL’yi de aştı

KOBİ’lere akan kaynak 200 milyar TL’yi de aştı
12 Mart 2013 13:03
A+
A-

Kobi

Bankaların KOBİ’lere kullandırdığı kredilerin toplam hacmi ocak ayında net 2.3 milyar liralık artışla 200.7 milyar TL’ye ulaştı. KOBİ kredilerinde son bir yılda yüzde 23.9 oranında net 38.8 milyar liralık büyüme yaşandı.

 Bankacılık sektörünün, Türkiye ekonomisinin adeta omurgasını oluşturan küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) kullandırdığı kredilerin  toplam hacmi ocak sonu itibariyle 200 milyar lirayı aştı.

2013’te, bankalar arası rekabetin kızışacağı başlıca iki alandan birini KOBİ’ler oluşturuyor. Bankaların 2013 vizyonu, bu yıl KOBİ kredilerinde hızlı bir büyüme beklentisini güçlendiriyor.
DÜNYA’nın BDDK verilerinden yaptığı belirlemelere göre bankaların KOBİ’lere kullandırdığı kredilerin toplam hacmi ocak ayında yüzde 1.2 oranında net 2.3 milyar liralık artışla 200.7 milyar TL’ye ulaştı. Böylece KOBİ kredilerinin bakiyesi, tarihinde ilk kez 200 milyar TL’yi aşmış oldu. KOBİ kredilerinde son bir yılda ise yüzde 23.9 oranında net 38.8 milyar liralık büyüme yaşandı. Ancak bu artışta, kasım ayında yapılan tanım değişikliği ile yıllık mali bilançosu 25-40 milyon TL arasında olan işletmelerin de KOBİ sayılması etkili oldu. 2011 sonunda 1 milyon 545 bin 570, geçen yılın ekim sonunda 1 milyon 703 bin 214 olan bankaların KOBİ niteliğindeki nakdi kredi müşterisi sayısı, tanım değişikliğinin de etkisiyle 2012 sonunda 1 milyon 812 bin 673’e, bu yıl ocak sonu itibariyle de 1 milyon 851 bin 137’ye yükseldi. KOBİ’lerin ocak sonu itibariyle takipteki kredi borçları. 8 milyar TL’ye, oranı da yüzde 3.3’e yükseldi. Takipteki kredi borçları ocak ayında yüzde 3.9 oranında net 256 milyon, son bir yılda ise yüzde 28.9 oranında 1.5 milyar TL artış gösterdi. Geçen yıl ocak ayında 5 milyar 260 milyon TL olan batık KOBİ kredisi miktarı, yıl sonu itibariyle 6 milyar 525 milyon TL’ye yükselmişti.
Dörtte birini 3 kamu bankası kullandırdı
KOBİ kredilerinin 48.6 milyar TL ile dörtte birini üç kamu bankası tarafından kullandırılan tutar oluşturuyor. Üç bankanın KOBİ kredisi hacmi, son bir yılda yüzde 31 oranında net 11.6 milyar TL büyüdü. Yerli özel mevduat bankalarının KOBİ kredileri toplamı 102.4 milyar liraya, takipteki alacakları 3.1 milyar liraya ulaşıyor. Yabancı mevduat bankalarının açtığı kredilerin toplam bakiyesi yaklaşık 24 milyar lira düzeyinde, takibe düşmüş alacakları ise 1 milyar liranın biraz üzerinde bulunuyor. Katılım bankalarının 22.7 milyar liralık KOBİ kredisine karşılık 775 milyon liralık takipte alacağı, kalkınma ve yatırım bankalarının da 3 milyar lira dolayında KOBİ kredisi ve 155 milyon liralık batığı bulunuyor.
kobilerin.jpg
2013’te KOBİ kredileri hızlı büyüyecek
Bankalar arasındaki rekabetin bu yıl da özellikle diğer alanlara  göre daha hızlı büyüyeceği tahmin edilen bireysel ve KOBİ alanında yoğunlaşması bekleniyor. Bankalar 2013 yılında bu iki alana yönelik ürünlerinde farklılaşmaya çalışarak rekabet etmeyi planlıyor. Kredi konusunda iddialı bankaların 2013 yılı kredi politikaları, odaklanacakları alanlar ve büyüme planları, bu yıl KOBİ kredilerinde hızlı bir büyüme beklentisini ortaya koyuyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in geçen yıl Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir” düzeye yükseltmesinin, faizlerdeki düşüşün yanı sıra, finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştırıcı etkilerinin bu yıl daha da hissedilmesi bekleniyor. İkinci bir rating kuruluşu tarafından daha kredi notunun yatırım yapılabilir düzeye yükseltilmesi durumunda, bundan en büyük yararı, finansmana erişimde zorlanan KOBİ’lerin sağlayacağı dile getiriliyor. Türkiye’de 3 milyon dolayındaki işletmenin yüzde 95’i KOBİ niteliğinde. İstihdamın yüzde 75’ini ve toplam katma değerin yüzde 55’ini gerçekleştiren KOBİ’lerin kredi pastasından aldığı pay ise sadece yüzde 25’ler dolayında.
KOBİ’ler hükümetin de gündeminde
KOBİ’lerin finansman olanaklarının artırılması ve yatırıma teşvik edilmesi, hükümetin de gündeminde… Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, katıldığı televizyon programında, 2013’te KOBİ’lere desteklerin artarak devam edeceğini açıklamıştı. Ergün, “2013 yılında gerekirse daha kapsamlı bir uygulamayla, çok daha fazla KOBİ’yi hareketlendirebilecek yeni yatırım yapmaya, yeni işler yapmaya yöneltecek, onların birtakım maliyetlerini aşağıya çekecek destekler verebiliriz” açıklamasında bulunmuştu. 2013’te büyümenin hızlandırılması için öngörülen KOBİ’lere yönelik teşvik ve desteklerin, bütçe hedefleri ölçüsünde gündeme geleceği belirtiliyor.
Türk bankacılık sektörünün 2013 KOBİ vizyonunda daha fazla büyüme var
Kredilerinin yüzde 35’ini KOBİ’lere kullandıran, özellikle küçük ve mikro KOBİ’lere odaklanan, bu segmentteki pazar payını yüzde 14’e çıkaran Garanti Bankası, bu yıl da kredilerde KOBİ’lere odaklanan bir yaklaşım benimseyecek. Banka, bu yıl KOBİ’lerin anlık ihtiyaçlarını karşılayan, vadeli alacaklarının tahsilatını ve ödemelerini zamanında gerçekleştirmelerini garanti altına alabilecek ürünlere ağırlık verecek. Banka yine ticari taksitli kredi imkanlarıyla KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını geliştirecek, uluslararası fonlara aracılık ederek, döviz bazlı düşük maliyetli finansman imkanları da sağlayacak. Garanti, işini yeni kurmuş KOBİ’lere yönelik “İşimi Kuruyorum Destek Paketi” kapsamında franchise da dahil olmak üzere yeni iş kurmak isteyen girişimcilere, finansman desteği, danışmanlık gibi her konuda ürün ve hizmetler sunacak. Bu işletmelere şahıs kefaletiyle kredi kullanma imkanı da sağlayan Banka, 2013 yılında da yeni iş sahibi KOBİ’lere ağırlık vermeye devam edecek.
SADECE KREDİ DEĞİL, HEDEF DANIŞMAN BANKA OLMAK
KOBİ kredilerinde lider konumundaki İş Bankası, bu yıl da KOBİ’lere ağırlık verecek, özellikle ticaretin finansmanına odaklanacak. KOBİ’lere yönelik 100’ün üzerinde ürün ve hizmeti bulunuyor. Banka KOBİ’lere yönelik; “Karşılıklı Çek, İmece Kart, Dövize Endeksli Spot Kredi, İşyeri Kira Kredisi, Sabit Faizli Rotatif BCH Kredisi, Erken Kapama Özellikli TL ve YP Spot Krediler, Kur Korumalı Döviz Kredisi, Çin Yuanı Cinsi Döviz Kredisi” gibi ürünleri daha zenginleştirecek. Akbank, KOBİ alanında farklı segmentteki müşterilerin tüm bankacılık işlemlerini karşılayan paketler sunacak. Banka bu yıl var olan kredi ürünlerine yenilerini katarak uygun koşullu fonlarla KOBİ’lere destek verecek. KOBİ kredilerinde yüzde 29 dolayında paya sahip olan Akbank, “KOBİ’ler Türkiye’nin, Akbank KOBİ’lerin Gücüdür” sloganıyla hareket ediyor.
KOBİ kredilerinde iddialı bankalardan Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), KOBİ’lere yönelik “danışman banka” konumunu güçlendirmeyi planlıyor. KOBİ’lerin dönemsel ve sektörel ihtiyaçlarına cevap verecek ürünler sunan TEB bu yıl da esnaf ve KOBİ’ler için farklı ürün ve hizmetleri sektör ayrımı gözetmeksizin sürdürecek.
Kredilerinin yüzde 50’sini KOBİ’lere kullandıran TEB, 2013’te de sektörün üzerinde büyümeyi hedefliyor.
YÜZBİNLERCE KOBİ’YE KAYNAK AKTARIMI SÜRÜYOR
Yapı Kredi de bu yıl tüketici kredileri ile KOBİ kredilerine öncelik verecek. Bugüne kadar yaklaşık 137 bin müşterinin üye olduğu KOBİ paketleriyle tüm temel bankacılık hizmet ve ürünlerini bir arada sağlayarak tek bir banka ile çalışmanın kolaylığını sağlayan Yapı Kredi, KOBİ’lere yönelik çözümler ve bankacılık ürünleri ile 2013 yılında da bu alana odaklanmaya devam edecek. 2012’yi “KOBİ Yılı” ilan eden VakıfBank, 2013 yılında kredi portföyünü büyütmeyi, ilave 100 bin yeni KOBİ müşterisi ile aktif KOBİ müşteri sayısını artırmayı hedefliyor.
YABANCI BANKALAR DA KOBİ’YE FARKLI ÜRÜNLERLE ULAŞIYOR
Citibank, dış ticaret ilişkilerinin yeni geliştiği ve iş yapış şekilleri KOBİ’lerce tanınmayan Afrika, Körfez Bölgesi ve BRIC ülkeleri ile firmaların iş yapmalarına destek vermeye devam edecek. ING Bank, 2013’te yurt dışı pazarlarda rekabet eden KOBİ’leri destekleyici dış ticaret çözümleriyle bu işletmelere özel finansman desteği vermeyi planlıyor. KOBİ’lerin ülke ekonomisindeki yerinin giderek önem kazandığını düşünen HSCB, stratejik hedef kitlelerinden biri olan KOBİ’leri belirledi.
BANKALAR KOBİ’DE 2013’TE BÜYÜME PLANI YAPIYOR
Şekerbank, KOBİ’lere yönelik finansman faaliyetlerinin büyümeye katkılarının yanı sıra, KOBİ’lerimizin ürettikleri ürünlerin pazarda hak ettiği değeri bulması ve markaya dönüşmesi için yeni ürünler geliştiriyor. Bu doğrultuda kullanımına başlanan ürünlerden biri de ‘Markalaşma Kredisi. “KOBİ müşteri sayısı 2012’de 100 bine yaklaşan banka, 2013 yılında KOBİ kredilerinde yüzde 25 büyüme planlıyor. KOBİ kredilerinde 2012’de sektörün üstünde büyüme kaydeden bankalardan Denizbank, bu yıl da KOBİ kredilerindeki payını artırmayı sürdürecek. EUROBANK Tekfen KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını karşılamanın yanında yönetim ve organizasyon becerilerini geliştirerek KOBİ’lerin ana bankası ve danışmanı olmayı hedefliyor. Banka 2013 yılında da KOBİ’lere desteğini arttırarak devam ettirmeyi planlıyor.
KATILIM BANKALARI İÇİN KOBİ’LER ANA İŞKOLU
KOBİ’lere yönelik nakdi kredileri son 5 yılda yüzde 238 artıran katılım bankası Türkiye Finans, KOBİ segmentindeki uzmanlığını derinleştirmek üzere “Girişimci İş Ailesi”ni oluşturdu. 2012 yılının başında değer optimizasyonu ile genişlettiği müşteri segmentasyonuyla da KOBİ’lere çözüm üreten Türkiye Finans, KOBİ portföy yöneticilerinden oluşan 400 kişilik bir saha ekibine ulaştı. Banka, 2013’te de KOBİ’ler alanında iddiasını sürdürüyor. Katılım bankalarından Bank Asya, dış ticaret konusunda yardım, yönlendirme ve bilgilendirme isteyen, müşterisi olsun ya da olmasın tüm işletmelere açık Dış Ticaret Destek Hattı ile hedef kitlesi olan KOBİ’lere bu konuda destek vermeyi ve dış ticaretten KOBİ’lerin daha fazla pay almalarını hedefliyor.
Dünya
REKLAM ALANI