Dolar 32,3624
Euro 34,6820
Altın 2.395,51
BİST 10.154,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Kimya firmalarına çevre performanslarını iyileştirme fırsatı

Kimya firmalarına çevre performanslarını  iyileştirme fırsatı
28 Mayıs 2013 15:32
A+
A-

murat akyüz

Türk kimya sektörünün yurtdışı pazarlarda yerini sağlamlaştırması ve ihracatını artırması için önemli çalışmalar yürüten İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği), sektörün rekabet gücünü bir üst seviyeye taşıyacak yeni bir projeye imza attı. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle, “Yeşil Üretim Temiz Gelecek” projesini başlatan İKMİB, kimya firmalarının üretim süreçleri ve ürün yaşam döngülerini analiz ederek, firmaları uluslararası rekabet seviyesine taşıyacak yöntem ve politikalar geliştirecek.

Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi ile İstanbul İl Çevre Müdürlüğü ortaklığında yürütülen “Yeşil Üretim Temiz Gelecek” projesi, ürünlerin iklim değişikliği gibi çevresel etkileri ile enerji ve kaynak tüketimi üzerindeki etkilerini iyileştirmeyi amaçlıyor. Bir yıl sürecek projenin ilk aşamasında; plastik, sabun, kozmetik, boya ve organik-inorganik ürün gruplarında faaliyet gösteren firmaların ürünlerine Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) yapılacak. Ürünlerin üretim ve kullanım aşamalarında çevre kirliliğine neden olan, yüksek enerji ve hammadde gereksinimi süreçlerini belirleyen bu değerlendirme, firmaların çevresel etkilerini kontrol altına alırken neye odaklanmaları gerektiği konusunda da önemli ipuçları verecek. Çevresel performanslarını ve üretim süreçlerini iyileştirmek isteyen firmalar, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) ile üretim süreçlerine yönelik birçok veriyi analiz edebilme fırsatı elde edecek. Değerlendirme sonuçları ise raporlanarak firmalara sunulacak.

İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya ihracatının artırılması için yaptıkları çalışmaların yanı sıra birçok projeye de öncülük ettiklerini belirtti. Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeşil üretim kavramı günümüzün en önemli konularından biri. Uzun süredir çalışmalarını sürdürdüğümüz “Yeşil Üretim Temiz Gelecek” projemize bu anlamda çok inanıyoruz. Sektör firmalarımıza çevre performanslarını görmeleri açısından ciddi bir fırsat sunuyor. İstanbul Kalkınma Ajansı Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projemiz ile sektörümüzdeki bilgi birikimi ve farkındalığı artırarak rekabetçiliği üst seviyeye taşımayı amaçlıyoruz.”

REKLAM ALANI