Dolar 32,5216
Euro 34,9599
Altın 2.438,77
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

Kendinizden ‘düşük’ biriyle evlenmenin avantajları

Kendinizden ‘düşük’ biriyle evlenmenin avantajları
21 Nisan 2014 06:09
A+
A-

RV-AN244_MARRIA_G_20140418184537Günümüzde başarılı ve bekar bir kadın kendinden daha az para kazanan ya da kendinin kariyer tutkusunu paylaşmayan biriyle beraber olduğunda arkadaşlarının ve ailesinin pek de üstü kapalı olmayan şekilde ilişkiyi onaylamadıklarını görüyor. Hastalarımdan biri kendisine, “Sana daha denk birini bulamamana şaşırıyorum,” dendiğini anlatmıştı.

Bir diğeri ise güvendiği bir arkadaşından duyduğu, “Senden daha çok kazanan biriyle daha mutlu olmayacağından emin misin?” sorusu ile aşağılanmıştı.

Bu kadınlar, para ile motive olmayan sağlam ve kendilerini destekleyen erkekler ile beraberdi. Kendilerinden daha ‘düşük’ biriyle evlendiklerine inanmakta ısrar eden arkadaşlarının ve aile üyelerinin fısıltılarından yılmıştı.

“Kendinden düşük biriyle evlenmek’ fikri kesinlikle uygun evliliklerin tamamen sosyal sınıf ve servete göre belirlendiği ‘Downtown Abbey’ çağından kalma.

Kadınların ‘kendinden üstün biriyle’ evlenmesi gerektiği görüşü İngiliz üst tabakasının en parlak günlerine kadar devam etti. Ancak 20. yüzyılda kadınlar için yüksek maaşlı iş sayısı oldukça azdı. Bu nedenle kadınlar üniversiteye yeni soyisimlerini bulmak ya da kendilerine doğru profesyonellerle aynı ortamda olmalarını sağlayacak bir iş bulmak için gidiyordu.

Artık üniversiteden mezun olan kadınların sayısı erkeklerden fazla. Bu konuda son 50 yıldır ilgili verileri toplayan Pew Research’e göre kadının eğitim olarak kendinden düşük biriyle evlendiği evliliklerin oranı erkeklerin daha eğitimli olduğu evliliklere göre daha yüksek.

2012 verilerine göre yeni evlenen kadınların yüzde 27’si kocalarından daha eğitimli. Erkekler için ise bu oran yüzde 15.

Daha eğitimli olmak daha fazla para kazanmayı garantilemiyor ancak Reach Advisors’a göre ABD’de birçok şehirde 30 yaşın altındaki çocuksuz bekar kadınlar erkek yaşıtlarına göre daha fazla kazanıyor.

New Hampshire Üniversitesi Carsey Enstitüsü’ne göre tüm sosyal sınıflarda kadın hane halkı gelirine yüzde 47 oranında katkıda bulunuyor. Daha çarpıcı olan ise; Pew Research’e göre evliliklerin yüzde 24’ünde kadınlar erkeklerden daha fazla para kazanıyor. 1960’ta ise bu oran yüzde 6,2 idi.

Birçok güçlü ve başarılı kadın için alfa erkeği en iyi eş değil. İki dominant karakterin olduğu birlikteliklerde güç savaşında şunun yaşandığını gördüm: Alfa erkeği kendi önceliklerinin hakim olmasını, kadın da kendininkilerin hakim olmasını istiyor. Tedavi edilmesi en zor olan çiftler de bunlar.

Chicago Üniversitesi’nden Çağdaş Aileler Konseyi direktörü Stephanie Coontz, “Son 30 yılda eşitlikçilik yanlısı değerlerin bir ilişkinin başarısındaki önemi giderek arttı,” diye konuştu. Kendinden emin ve dominant karakterli kadınlar geleneksel erkeklerden çok işbirlikçi partnerlere ihtiyaç duyuyor. Kendi güçlerini tehdit olarak görmeyen ve amaçlarını destekleyecek erkeklere ihtiyaçları var.

Bu erkekler liderlik etmek kadar arkadan da gelebilecek kadar kendilerine güvenir. Ortaklığa ve ebeveynliğe değer verir. Çalışırlar ama işkolik değildirler. Sorun, aile üyeleri ile arkadaşların bu erkeklerin geleneksel erkeklik standartlarına uymadıkları için değerini düşürüyor olmaları ki bu standartlar artık geçerliliğini yitirdi.

Başarılı kadınların ihtiyaç duydukları erkekler kendi başarılarını destekleyen, ev işi ya da para anlamında hane halkına katkıda bulunan ve kendisini seven erkekler. Beta erkekleri daha esnek, daha korumacı ve aile hayatının sorumluluklarını paylaşmaya daha istekli olur.

Bakış açısı yavaş yavaş değişiyor. Pew araştırmasına göre katılımcıların yalnızca yüzde 28’i ‘erkeğin kadından daha fazla para kazanmasının evlilik için daha iyi olduğunu’ düşünüyor. Ancak hala almamız gereken uzun bir yol var: Chicago Üniversitesi İşletme Okulu ekonomistlerinin 2013 yılında yaptıkları bir araştırmaya göre kadınlar eşlerinden daha fazla para kazanmaktan çekiniyor ve hatta eşlerinden daha çok para kazanma tehlikesinin olduğunu görürlerse iş dünyasından uzak kalmayı bile tercih edebiliyorlar.

Günümüz aşk hikayeleri giderek daha çok sayıdaki akıllı kadın ve erkeğin kendinden ‘düşük’ ya da ‘üstün’ insanla evlendiğini gösteriyor- Bu insanlar yalnızca kendileri için doğru olan kişiyle evleniyor.

– Dr Rhodes ve Susan Schneider William Morrow tarafından yayınlanan “The Alpha Woman Meets Her Match: How Today’s Strong Women Can Find Love and Happiness Without Settling” kitabının yazarıdır.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI