Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Japonya Başbakanı Abe, BOJ’u Haruhiko Kuroda’nın ellerine bırakacak.

Japonya Başbakanı Abe, BOJ’u Haruhiko Kuroda’nın ellerine bırakacak.
28 Şubat 2013 14:10 | Son Güncellenme: 28 Şubat 2013 14:11
A+
A-

abe

Japonya Başkanı Şinzo Abe,artık çözüm getirmek adına bugün Japonya Merkez Bankasını başkanlığına Hurahiko Kuroda’yı getirecek.

Destek Fx Analiz Departmanıın  analizine göre Japonya yıllardır içinde bulunduğu likidite tuzağından ortodox politikalardan ötürü bir türlü çıkamıyordu. Bu duruma, Şinzo Abe artık çözüm getirmek adına bugün BOJ’u Hurahiko Kuroda’nın ellerine bırakacak.ABD’deki 2008 Krizi sonrası dünyanın her yerinde araştırmalara konu olan ve kabul edilen bakış açılarından biri de, “Merkez bankalarının düşük enflasyonu fazla ciddiye aldıkları ve bunun kabul edilebilir düzeyde olmasının büyüme ve ekonomik iyileşme için pozitif etkisinin olabileceği” yönünde oldu. Özellikle FED, 2000’li yılların başlarındaki Japonya örneğini de gözardı ederek, deflasyon risklerinden ötürü bu politikalardan kaçındığını ifade etmişti. Kriz sonrası açıklığa kavuşan “kabul edilebilir derecede yüksek enflasyon” ve “finansal stabilizasyon” kavramları sonrası Abe, kronikleşmiş ekonomik durgunluğa son vermek adına nispeten agresif bir politika uygulamaya karar verdi. Buna diğer merkez bankalarının kınama yönlü cevap vermemesinin yanısıra, dün Bernanke’nin Japonya’nın bu parasal genişleme tutumunun olumlu olduğunu söylemesi, esasında pek şaşırtıcı değildir.

Durum böyle iken, Japon Yeninde aşağı yönlü genel seyirin 1998 Ağustos ayı sonrası başladığını, bu seyrin 2008 Eylül’ünde patlak veren ABD mortgage krizi sonrası daha sert bir aşağı yönlü trendle kırıldığını görüyoruz. Yirmi yıldır süren deflasyon sorununa çözüm için adım atan Japonya hükümeti sınırsız varlık alımı yapacağını bildirmesinin ardından, yükselişe geçen USDJPY için uzun vadeli nihai hedef 110.00 seviyeleri olabilir. Parasal genişlemenin Ocak 2014 sonrası başlayacağını hesaba kattığımızda bu seviyelerin geçilme ihtimalinin de kuvvetli olduğu söyleyebiliriz. Lakin bu noktada FED’nin yapacağı parasal genişleme(QE) hamlelerine ek olarak ABD’deki ekonomik toparlanmanın yavaş olması, bu yükselişi geciktirebileceğinin hesaba katılması gerekiyor.

Paritenin son zamandaki yükselişinde iki önemli seviye gözümüze çarpıyor. Bunlarda ilki olan 89.50 seviyesi, RSI göstergesinin de aşırı alıma işaret ettiği fiyatlar, yaşayacağı düzeltmelerde göreceği ilk destek seviyesi olarak ifade edilebilir. Bu seviyelerde destek bulup yükselişe geçmesi halinde, 95.00 seviyeleri ise ilk direnç seviyeleri olarak gösterilebilir. Japonya’nın parasal genişleme kararında ne kadar kararlı olduğu, paritenin yükselişindeki istikrarı etkileyecektir.

 

Ekonomi Ajandası

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI