Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C

Dosya masrafı davalarında yoğunluk bitmek bilmiyor!  

Dosya masrafı davalarında yoğunluk bitmek bilmiyor!   
15 Şubat 2015 13:05
A+
A-

para

Ziraat Bankası, kredi kullanan müşterilerden aldığı masraf ve komisyon ücretlerini tüketici mahkemelerine ve hakem heyetlerine gitmeye gerek bırakmadan iade etmeye başladığını açıkladı. Avukat Cevat Kazma, diğer bankaların da bu uygulamaya gitmesi gerektiğini, ortada bir Yargıtay kararı olduğunu ve bankaların bu kararı uygulaması gerektiğini savundu. Tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetlerinde yer alan dava dosyalarının yarısından fazlası bu konuyla ile ilgili.

 Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kredi kullanımı sırasında müşterilerinden aldıkları dosya masraflarını, tüketici hakem heyeti ve tüketici mahkemelerine başvurmaya gerek kalmadan iade etmeye başladıklarını açıkladı.

Daha önce kredilerden alınan masraf ve komisyonların 10 yıl geriye dönük iade edilebileceğini gündeme getiren Avukat Cevat Kazma, diğer bankaların da Ziraat Bankası gibi hareket etmesi halinde tüketici hakem heyetleri ve mahkemelerindeki yoğunluğun ortadan kalkacağını belirtti. Yargıtay’ın konu hakkındaki kararının gayet net ve açık olduğunu vurgulayan Cevat Kazma, mevcut durumun tamamen tüketiciyi caydırmaya yönelik olduğunu belirtti.

“Tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinde oluşan aşırı yoğunluk sebebiyle birçok tüketici başvuru dahi yapmıyor. Bankalar Yargıtay’ın kararı sonrası aradaki bürokrasiyi kaldırarak tüketiciye yardımcı olmalıydı. Yargının elindeki dosyalarda son 10 yılda 21 kat artış oldu.” diyen Cevat Kazma, BDDK’nın bir genelge yayınlayarak bu sorunu ortadan kaldırabileceğinin altını çizdi.

Avukat Cevat Kazma, bankaların genel karar alması halinde, hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinin tüketicilerin diğer sorunları ile meşgul olabileceğini de sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI