Dolar 32,5216
Euro 34,9599
Altın 2.438,77
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

Ambargoların Kaldırılması Türkiye Ekonomisine Olumlu Katkıda Bulunur

Ambargoların Kaldırılması Türkiye Ekonomisine Olumlu Katkıda Bulunur
19 Ocak 2016 12:06
A+
A-

İran ve Türkiye tercihli ticaret sistemini değiştiriyor

İran’a uygulanan ambargonun kaldırılmasının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisi hakkında değerlendirmede bulunan MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, ” Türkiye’nin, İran’la olan ticaret ve turizminin hızlı bir şekilde gelişim göstermesini ve bunun iki ülkenin de ekonomik gücünü artırmasını bekliyoruz” dedi.

Özdemir, konuyla ilgili şu şekilde konuştu:

“Geçtiğimiz yaz BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleriyle İran arasında imzalanan nükleer mutabakat anlaşmasının ardından, anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getiren İran’a, ABD ve AB tarafından uygulanan ticari ambargonun kaldırılması, elbette İran’ın ekonomik bağlamda bölgesel etkinliğini artıracaktır. Bunun yanında; İran’ın küresel ekonomik sisteme yeniden dâhil edilmesi küresel ekonomiye de olumlu etkiler de bulunacaktır.

Anlaşmanın bir neticesi olarak; dünyada 2. büyük doğalgaz ve 4. büyük petrol rezervine sahip olan İran’ın, yeniden petrol ve doğalgaz arzında bulunması, petrol ve doğalgaz arzı konusundaki belirsizliği daha yönetilebilir hale getirecektir. Küresel petrol ve doğalgaz arzının artması; orta ve uzun vadede fiyatları aşağı çekip, Türkiye gibi enerji ithal eden ülkeler açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Türkiye-İran ekonomik ilişkilerinin son 10 yılını değerlendirdiğimizde; çok önemli gelişmelerin kaydedildiğini görüyoruz. 2004 yılından 2014 yılına; Türkiye’nin, İran’a hem ihracatı hem de ithalatı yaklaşık 5 katına çıkmıştır. Ancak son dönemde Suriye merkezli yaşanan siyasi gerginliğin İran’la Türkiye arasındaki ikili ticareti olumsuz etkilediği görülmektedir. Son aylardaki nispi toparlanmaya rağmen, 2015 yılı Ocak-Kasım döneminde İran’a olan ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,5 azalırken, aynı dönemde İran’dan ithalatımız da %38 oranında azalmıştır.

İran’a uygulanan ticari ambargonun kaldırılmasıyla birlikte; Türkiye’nin İran’la olan ticaret ve turizminin hızlı bir şekilde gelişim göstermesini ve bunun iki ülkenin de ekonomik gücünü artırmasını bekliyoruz. Özellikle turizm, enerji, bankacılık, petrokimya, telekomünikasyon, ulaştırma, otomotiv sektörlerinde, havaalanı, karayolu, otel ve konaklama tesislerinin inşası, modernizasyonu ve işletilmesi konusunda önemli bir iş potansiyeli bulunan İran’la ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi, iki ülke için de olumlu ekonomik etkilerde bulunacak ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolar seviyesine yaklaştıracaktır.

İran’ın küresel ekonomik sistem dâhilinde normalleşmesi, Türkiye ile ticari bağlamda çok yönlü işbirliklerini artıracak ve iki ülke arasında daha yoğun etkileşimlerin önünü açacaktır. Ayrıca, Doğu Anadolu bölgesine sınırı olan İran’la sınır ticaretinin gelişmesi, bölgesel kalkınmaya da olumlu katkı yapacaktır.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI