Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Ağaoğlu enerjide de büyüyor

Ağaoğlu enerjide de büyüyor
14 Nisan 2012 09:56
A+
A-


İnşaat sektöründe önemli projelere imza atan Ağaoğlu, enerji konusunda da ülkemizin önde gelen firmalarından biri konumunda.

Ağaoğlu Enerji Grubu Genel Müdürü Ersan Gülay, enerji sektörünün son yıllarda devletin enerjide özelleştirme çalışmalarına hız vermesiyle gündeme geldiğini kaydederek, “Bizde bu sektördeki boşluğu görerek girmeye karar verdik. İş dünyasında yapılan araştırmalarda hem yatırım anlamında hem karlılığı yüksek olan sektör, enerji sektörü olarak görülüyor. Üst düzey yöneticiler arasında yapılan bir araştırmada, enerji sektörü herkesin ilk önce yatırım yapmak istediği bir alan olarak görülüyor. Öncelikle yenilenebilir enerji yatırımları konusunda firma sahibimiz Ali Ağaoğlu, 2008 yılında proje satın alarak bu işe başladı. Böylece satın alınan bu rüzgar enerjisi projesiyle sektöre adım atmış olduk. Daha sonraki süreçte pekçok projemiz oldu” diye konuştu.

Ersan Gülay, “Şu anda bitmiş olan, 2010 yılında devereye aldığımız Mersin’de 33 megavat (mw) rüzgar santrali, 2011 Bandırma’da 93 mw ile toplam 126 mw’lik santrallerimiz var. Bu santraller Türkiye’nin en verimli 3 santralinden ikisi. Bu santrallerimizde kapasiteyi arttırma çalışmalarımız var. 21 mw’lik bir ek yapıyoruz. Onun dışında Bandırmada Edincik projemiz var. Şu anda imar planı için başvuru yaptık. 30 mw’lik bir proje. İzmir Seferihisar’da rüzgar projemiz var. Proje onaylandıktan sonra imar çalışmalarına başlayacağız. Rüzgar olarak toplamn 11 projemiz var. 2’si faaliyette 9’u proje aşamasında. Hem lokasyon çalışmalarımız var hemde resmi izinleri bekliyoruz. Aslında işi yapmak ölçümler ve resmi izinlerin alınmasından daha kısa sürüyor. 11 proje toplam 525 mw, hatta genişlemeyle birlikte 600 mw’lik rüzgar projemiz var. Bunun 126’sı gerçekleşti, geri kalan kısmınıda 2015 yılına kadar bitireceğiz” şeklinde konuştu.

HES projleri de devam ediyor

Bunların yanında Hidroelektrik santral (HES) projelerinin de olduğunu kaydeden Gülay, “Bu alanda 5 tane projemiz var. Amasya’daki 20 mw’lik projemiz başladı. 1 buçuk yıl sonra tamamlayacağız. Türbün siparişini verdik. Ayrıca Gürcistan’da 3 tane projemiz var. Buradaki kapasitemiz toplam 48 mw. Gürcistandaki projemiz içinde 30 Nisan’a kadar inşaat ruhsatımızı alacağız ve 1 Mayıs itibariyle inşaatına başlayacağız. Bingölde durusu Duru Hes 46 mw ve Apdalan Hes 16 mw, o projeleri de geliştirme sürecindeyiz. Ayrıca Şırnak’ta 79 mw’lik Yüksekkaya Hes projesi var.Yani toplam 200 mw’lik hes projemiz var. Bunun  şuanda 70 mw’lik kısmının inşaatına başladık. Kalan 130 mw’lik kısmıda 2015 yılına kadar bitireceğiz. Ancak daha öncede olabilir” ifadelerini kullandı.

Amaçlarının özellikle yenilenebilir enerji konusunda yatırımlar yaparak ülkenin kendi doğal kaynaklarını elektriğe dönüştürmesini sağlamak olduğunu ifade eden Gülay, “Doğalgaz bağımlılığını azaltmak, karbon emisyonlarını azaltmak, Kyoto anlaşmasına taraf oluğumuz için bu konularda ülkenin yararına olacak yeni durumlarda ortaya çıkıyor. Uluslararası anlamda karbon ticareti konusunda ülkemizin bu anlamda limitlerini aşağı çekerek karbon hakkı ticaretinde avantajlı duruma geçmeside ülkemizin yararına olacaktır” diye anlattı.

Yaptğımız inşaatlarda binaların kendi enerjisini üretmeleri konusunda hayata geçirmeyi palanladığımız kojenerasyon projelermiz var diyen Gülay, “Kendi kuracağımız tesisten sağlamak için bu sistemeleri hayata geçireceğiz. Binanın hem eletriğini hem  ısıtmayı, soğutmayı bu proje kapsamaında bu tesislerden sağlayacağız” ifadesinde bulundu.

Güneş enerjisi projeleri

Güneş enerjisi konusunda şuanda altyapı çalışmaları kapsamında saha bulma çalışmaları olduğunu kaydeden Gülay, “Uygun yeri bulduktan sonra çalışmalara başlayacağız. Mersin’de bir saha için başvuru yaptık. Orada ölçümler yapıyoruz. Önümüzdeki yıl lisans başvurusunda bulunacağız. Güneş tarlası deniyor buna. 1 mw için 20 dönüm arazi gerekiyor. Yani amacımız 2015 yılında minimum bin mw’nin üzerinde yatırım yaparak bu alanda da hedeflerimiz gerçekleştirmek için çalışacağız” diye konuştu.

REKLAM ALANI