Dolar 32,3972
Euro 34,6310
Altın 2.392,24
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 18°C

“Finansve bankacılıkta veri yönetimi ve mobil yatırımlar ön planda”

“Finansve bankacılıkta veri yönetimi ve mobil yatırımlar ön planda”
01 Mart 2013 08:02 | Son Güncellenme: 01 Mart 2013 08:03
A+
A-

IMG_0476 (1)

Finans ve BankacılıkUygulamaları konulu yılın ikinci BThaber Platform toplantısında birbiriylebağlantılı olan bu iki sektörün önemli aktörleri bir araya geldi. Veri yönetimive mobilite öne çıkan eğilimler arasında yer aldı.”

 BThaber Platform Finans ve Bankacılık etkinliği 26 Şubat’ta Grand Cevahir Hotel’de düzenlendi.Finans ve bankacılık sektörlerinin önde gelen uzmanlarını ve iş ortaklarını biraraya getiren etkinlikte, finans ve bankacılık sektörlerinin yeni BTeğilimleri, dış kaynak kullanımına bakışları, bankaların yeni BT uygulamaları konuşuldu. Günün ilk sunumlarını İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir, Bankalararası Kart Merkezi Başkanı Dr. Soner Canko ve Informatica’nın EMEA bölgesinden sorumlu teknoloji direktörü Bert Oosterhof gerçekleştirdi.

Mobil bankacılıktafinansal işlemler 20 milyon adedi buldu

BankalararasıKart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiye’deki akıllı telefon sayısının yaklaşık 10 milyon olduğuna işaret ederek, son bir yılda mobil bankacılık alanında finansal olmayan bankacılık işlemlerinin 18,5 milyon adetten 117,2 milyon adede çıktığını vurguladı. Finansal işlem adedine bakıldığında ise 6,9 milyon adet işlemden, 20,1 milyon adet işleme çıkıldığını belirtti.

“İnternet üzerindenkayıtlı alışveriş trendi büyüyor”

Yapı Kredi Bankası Veri Ambarı ve Veri Madenciliği Geliştirme Müdürü Ahmet Vefa Erdem; “Gençler, mobilite, e-ticaret kanalları ve sosyal medyada yorum veöneriler kişilere ışık tutuyor. Satın alma hareketi için önce sosyal medyada yapılan bir araştırma kaynak oluyor” dedi. İnternet kullanım oranının yüksekliğine ve ekonomik açıdan önemli bir dalganın da böylece yakalandığına işaret eden Erdem, “İnternet üzerinden kayıtlı alışveriş trendi büyüyor,böylece kartlı alışveriş hacim sürekli gelişiyor” dedi.

Bilgi güvenliği bütçelerinde artış var!”

Etkinliğe verilen öğle arasında sonra söz alan Deloitte Kurumsal Risk Hizmetleri Ortağı Cüneyt Kırlar, Deloitte 2012 Küresel Finans Hizmetleri Endüstrisi Güvenlik Araştırması’nın öne çıkan sonuçlarını paylaştı. Kırlar, Deloitte 2012 KüreselFinans Hizmetleri Endüstrisi Güvenlik Araştırması’nın 39 farklı ülkedearalarında Türkiye’den de 11 şirketin bulunduğu bankacılık, sigortacılık gibisektörlerden 250 şirketle gerçekleştirildiğini belirtti. Kırlar,“2012yılında kurumların BT öncelikleri arasında ilk üçte bilgi güvenliği yönetişimi,kimlik ve erişim yönetimi, bilgi güvenliği stratejisi ve yol haritası yeralıyor. Onaylı bilgi güvenliği stratejisi var mı? sorusundan organizasyonların çoğunun onaylanmış bir bilgi güvenliği stratejisine sahip olmanın öneminin farkında oldukları ortaya çıkıyor” dedi.Kırlar, bir başka önemli bulgunun ise ekonomideki sıkıntılı döneme ve kurumsalbütçe kesintilerine rağmen bilgi güvenliği bütçelerinde artış olduğunu belirtti.

“KEP ile kurumlarıngüvenirliği artacak”

Platform’daTürkiye’nin Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcısı konulu bir sunum gerçekleştiren TÜRKKEP İş Geliştirme Yöneticisi Hüseyin Karayağız, artık bir kayıtlı e-posta gönderisinin yedi yıl, bir e- tebligat gönderisinin ise 30 yıl saklanmak zorunda olduğunu vurguladı. Şirketlerin artık sonunda ‘kep.tr‘şeklinde bir ek olan e-posta adresine sahip olacağını söyleyen Karayağız,kayıtlı e-posta gönderisinin gerçekleşmesi için karşılıklı olarak iki tarafında sisteme kayıtlı olmasının gerekliliğinin altını çizdi. Bir kişinin bir KEP adresine sahip olmasının KEP adresinden gelen e-postaların o kişi tarafından gönderildiğinin kanıtı olduğunu söyleyen Karayağız, Artık iş dünyasının kep.truzantılı e-posta adresleri gördükçe sanal ortamda güvenli iş yapmanın keyfinevaracaklarını söyledi.

“Bilgi teknolojisininprofili değişiyor”

GartnerTürkiye Yönetici Ortağı Halil Aksu sunumunda, finans ve bankacılık alanında yeni eğilimleri katılımcılarla paylaştı. Aksu, kartların çeşitleneceğini, mobil cüzdan uygulamaları ile farklı şeyleri ödeme imkanının bulunabileceğini debelirtti. NFC ile bütünleşik yapının da akıllı telefonlarda öne çıkacağıüzerinde duran Aksu, “Bilgi teknolojisinin profili değişiyor” dedi.

“Mobil bankacılıkgelişecek”

BThaber Platform’da günün son paneli, ‘CIO’lar ve Bankaların Teknoloji Yaklaşımları’başlığında düzenlendi. Moderatörlüğünü Gartner Türkiye yöneticilerinden Halil Aksu’nun yaptığı panelin katılımcıları ise Yapı Kredi Bankası Bilgi Teknolojileri Yönetimi Başkanı Cahit Erdoğan, Türkiye Halk Bankası BilgiSistemleri ve Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Erol Göncü, Odeabank Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tayfun Küçük ile Türkiye İş Bankası ADK ve Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran oldu. 55 milyon adede yakın kredi kartı olduğunu, harcamaların yüzde 30’unun kartla yapıldığını söyleyen Erol Göncü, kart sayısı çok olmasına rağmen, kartla yapılabilecek harcamaların bunun 2 katına gidebileceği yönündeki yorumları hatırlattı ve bu alanda alınabilecek çok yol olduğuna işaret etti. Cahit Erdoğan da, zamanla hayatın doğal bir parçası haline gelen kart dünyasında ön ödemeleri kartların, banka kartlarının, alternatif, yani mobil ödemelerin zamanla daha öne çıkacağına dikkat çekti.

 

REKLAM ALANI