Dolar 32,3397
Euro 35,1220
Altın 2.241,18
BİST 8.904,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Dönüşmek-kalkınmak

11 Ağustos 2013 10:21

Abdurrahman ÇINAR

10. planda doğrusu oldukça zengin bir reform ajandası mevcut.

Türkiye’nin 5 yıllını planlayan 10. Kalkınma Planı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Plan, 2014-2018 döneminde uygulanacak. Kalkınma Planını ekonomik büyümenin ve sosyal kalkınmanın istikrarlı bir yapıda sürdürülmesi ve plan vizyonunun gerçekleşmesi yolunda  atılan adımlardan bir tanesi  diyebiliriz.

9. Kalkınma Planı, AB’ye üyelik sürecine katkı sağlayacak temel strateji dokümanı olarak tasarlanmıştı. Bu nedenle plan dönemi, AB mali takvimi dikkate alınarak 2007-2013 yıllarını kapsayacak şekilde ve ilk defa yedi yıllık olarak belirlenmişti.

10. Beş Yıllık Kalkınma Planı, Türkiye’nin 2014-2018 dönemindeki ekonomik stratejilerini kapsıyor.Kalkınma Planına baktığımızda Ülkemizin sürdürülebilir ekonomik dinamizmi, ülke içerisindeki etkinliğine, biçimine ve kendisini yenileme gücünü küreselleşen pazarda kendisine yer edinme hedef koyduğu 500 milyon dolar ihracat rakamını yakalayabilmesi için sağladığı reform  Rekabet Gücünün Artırılması, İstihdamın Artırılması, Beşeri Gelişme ve Sosyal Dayanışmanın Güçlendirilmesi, Bölgesel Gelişmenin Sağlanması, Kamu Hizmetlerinde Kalitenin ve Etkinliğin Artırılmasını amaçlamaktadır.

Bugün  Orta Asya ,Afrika ,veya farklı kıtadan gelen ürün ile ; tabi bunların başında Çin gibi iş gücünün ham maddenin daha ucuz olduğu bir pazara değinmekte fayda var, sizin ürettiğiniz  aynı ürünle rekabet edebiliyor. Oluşan  rekabet ortamı,dengelerin her geçen gün değiştiği  zorlaşan küresel pazarda  avantaj olduğu kadar dezavantaja da dönüşebiliyor.

Ülkemize konum itibari ile baktığımızda, bütün ticaret yollarının, göç yollarının, bunun yanında bilginin, kültürün, felsefenin, düşünce trafiğinin kesişim noktasıdır. Ülkemizin şimdiye dek konumunu iyi değerlendirmemiş olsak da bu reformların kaybolan zamanımızın bir nevi  telafisi olacağını düşünüyorum.Bu kapsamda hazırlanan reformların sektörel ve tematik politikalar ve öncelikler eksenin altında ele alınmış ve aynı stratejik amaca hizmet edecek şekilde hazırlanması önemlidir.

Ekonomi Ajandası Ağustos sayımız da  İSO 500 firmalarının listesinin tamamını bulacağınız, Kimya özel dosyamızın yer aldığı birçok konu sektör hakkında fikir bilgi edineceğiniz  keyifli bir sayı hazırladık ,keyifle okuyacağınızı  temenni ederek; Tüm okurlarımızın  Ramazan bayramını kutlarız.

REKLAM ALANI