Dolar 32,5048
Euro 34,8223
Altın 2.477,06
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Zirvede İki Türk

Zirvede İki Türk
18 Temmuz 2014 09:07
A+
A-

rifatHazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, dünya ekonomisine yön veren IMF’nin Direktörler Kurulu’na seçildi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise 2015’teki G-20 Zirvesi’nde Türkiye’ye gelecek işadamlarına B-20 Başkanı olarak hitap edecek.

Gelecek yıl G-20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olan Türkiye hazırlıklarını sürdürüyor. G-20 Dönem Başkanlığı çerçevesinde B-20 Zirvesi’ne de ev sahipliği yapacak olan ülkemiz, bu süreç içerisinde iş dünyası liderlerinin çalışmalarına öncülük etmenin yanı sıra tarihî ve kültürel açıdan çok önemli bir tanıtım fırsatı elde edecek. Hükümet tarafından, B-20 çalışmalarını yönlendirmek üzere iş dünyasının önde gelen temsilcilerinden oluşan bir “B-20 Türkiye Yürütme Kurulu” oluşturuldu. B-20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanlığı’na TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu seçildi. Hisarcıklıoğlu dışında Yürütme Kurulu’nda Nail Olpak (MÜSİAD), Mehmet Büyükekşi (TİM), Haluk Dinçer (TÜSİAD), Erol Kiresepi (TİSK), Erdal Bahçıvan (TOBB) ve Tuncay Özilhan (DEİK) yer alıyor. B-20 Yürütme Kurulu, dönem başkanlığına yönelik hazırlıklar sırasında ve dönem başkanlığı süresince G-20 Yönlendirme Komitesi ile yakın işbirliği ve eşgüdüm içinde hareket edecek.

İyi değerlendirirsek küresel konuları çözme şansı yakalarız

Türkiye’nin 2015 G-20 zirvesini fırsata dönüştürmesi gerektiğini belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İyi değerlendirirsek, aleyhimize işleyen küresel konuları çözme şansını yakalarız’’ dedi. G-20’nin iş dünyası kolu olan B20’ye liderlik edecek olmasının kendisi için büyük onur olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, G-20 ve Türkiye’nin dönem başkanlığına ilişkin yaptığı değerlendirmede, B-20 (Business 20) Türkiye Yürütme Kurulu Başkanlığı’na seçilmiş olmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, Yürütme Kurulu’nda Türk iş dünyasının birbirinden değerli liderleriyle birlikte Türkiye’nin hak ettiği şekilde çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin tanıtımı için müthiş fırsat

Küresel ekonomi politikalarının belirlendiği ana platform olan G20’nin, yeni dengelerin kurulduğu, finansman imkânlarının azaldığı küresel sistemde daha önemli hale geleceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin de tam bu dönemde G20 dönem başkanlığını Avustralya’dan devralacağını vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi: “Türkiye’nin bu zamanda dönem başkanlığını devralması, yeni küresel ekonomik sistemi şekillendirecek tartışmaların da ülkemizde yapılacağı, yani tüm gözlerin bize çevrileceği anlamına geliyor. Bunu bir fırsata dönüştürmek elimizde. G20 dönem başkanlığı ile Türkiye’nin önceliklerinin G20 platformuna taşınmasını ve bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri oldukça zorlayan sorunların çözülmesini sağlayabiliriz. Bu fırsatı iyi değerlendirirsek, aleyhimize işleyen küresel konuları çözme şansını yakalarız. Öte yandan G20 platformu Türkiye ekonomisinin tanıtımı için de büyük bir fırsat. Gelecek sene dünya ekonomisini yöneten herkes Türkiye’ye gelecek, hem de defalarca. Sadece devlet başkanlarını değil, ekonomiden sorumlu bakanları, merkez bankası başkanlarını, uluslararası kuruluşların yöneticilerini, üst düzey bürokratları Türkiye’de ağırlayacağız. Bunun yanında dünyanın en büyük şirketlerinin patronları, CEO’ları, sendika liderleri, düşünce kuruluşları Türkiye’ye gelecek. Yıl boyunca 100’e yakın üst düzey toplantı yapılacak. Küresel ekonomiyi yönlendiren 10 bine yakın kişi Türkiye’ye gelecek.’’

Hisarcıklıoğlu, devir-teslim için Sydney’de

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, B20 Avustralya zirvesine de katılmak üzere Sydney’e gitti. Küresel iş dünyasının G20 ülkelerinden beklentilerini, bu yılın B20 lideri Richard Goyder ile birlikte Avustralya Başbakanı Tony Abbot’a teslim edecek. B20 Avustralya zirvesi kapsamında küresel iş dünyasının liderleriyle bir araya gelecek Hisarcıklıoğlu, zirvenin hemen ardından B20 Türkiye dönem başkanlığı için çalışmalarına hız verecek.

Türkiye, IMF yönetiminin yeniden yapılanması sürecinde, kotasının da artmasıyla ilk kez yönetim kurulu niteliği taşıyan İcra Direktörleri Kurulu’na doğrudan üye verecek. 1 Kasım 2014 itibariyle Türkiye’nin üyeliği başlayacak ve iki yıl sürecek. İcra Direktörleri Kurulu’nda Türkiye adına görev yapacak kişinin Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı olduğu açıklandı. Çanakcı müsteşarlık görevinden ayrılacak.

Türkiye’nin seçilmiş üyeliğine ilişkin Başbakan Yardımcılığı (Ali Babacan) yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada Uluslararası Para Fonu’nda kapsamlı bir yönetim değişikliği yapıldığı vurgulanarak, İcra Direktörleri Kurulu’nun da yapısında değişikliğe gidildiği kaydedildi. Türkiye’nin kota artışına bağlı olarak değişen oy ve temsil gücü nedeniyle ilk defa İcra Direktörleri Kurulu’na doğrudan üye verme hakkı kazandığı belirtilen açıklamada, IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun temel yönetim organı olduğu ve Fon’un politika ve finansman kararları ile küresel ve ülke ekonomilerine ilişkin çalışmalarına yön vermede önemli bir işleve sahip olduğu vurgul andı.

Türkiye kurul üyeliğini Avustralya’dan alacak

Türkiye, Kurul üyeliğini daha önce Türkiye’yi de temsil eden Avusturya’dan alacak. İki yıl sonra da kendi temsil ettiği gruptan bir ülkeye devredecek. Türkiye’nin IMF yönetim hesaplamalarına ilişkin kotası, katılımının artırılmasının ardından, yüzde 0.41’den, yüzde 0.61’e yükselerek 1 milyar 455 milyon SDR’ye çıkmıştı. Buna bağlı olarak oy miktarı da 15.295 ve yine oranı da yüzde 0.61 olmuştu.

IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun 24 üyesi bulunuyor

ABD, Japonya, Almanya, Fransa ve Birleşik Krallığın daimi ve kendini temsil eden üye olduğu 24 üyeli IMF İcra Direktörleri Kurulu, fonun “yönetim kurulu” olarak nitelenebilecek bir rol üstleniyor. 5 daimi üyenin dışındaki üye ülkeler, bir ülke grubunu temsil ediyor ve bu ülkeler kota ve oy oranlarına göre İcra Direktörleri Kurulu’na tam üye olabiliyor. Türkiye’nin kotası ve oy oranı arttığı için Kurul’a girebildi.

Fonun organizasyon olarak işlemesine ilişkin kararlar yanında, ülke kredilerinin onaylanması, anlaşmaların onaylanması gibi teknik kararlar da kurul tarafından oylanarak alınıyor.

Diğer uluslar arası kuruluşlarda olduğu gibi IMF’de de oylama “demokratik” değil, pay sahipliği esasına göre yapılıyor. Kurulun 5 daimi üyesinin oy toplamı yüzde 37.37 ve genellikle birlikte hareket ediyorlar.

Türkiye’nin dahil olduğu grup Avusturya, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Macaristan Kosova, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya’dan oluşuyor. Türkiye üyeliği süresince bu ülkelerin de temsilcisi durumunda olacak. Türkiye’nin temsilci olarak İcra Direktörleri Kurulu’ndaki yönettiği oy toplamı yüzde 2.92 seviyesinde.

İbrahim Çanakcı medyada en az görünen Hazine Müsteşarı

Türkiye ve grubunu temsilen iki yıl süreyle IMF İcra Direktörleri Kurulu’nda görev yapacak olan İbrahim Çanakcı, Mayıs 2003’ten bu yana Hazine Müsteşarlığı görevini yürütüyor. Çanakcı, finansal piyasalardaki kamu ağırlığı ve ekonomi yönetimindeki rolü nedeniyle en önemli ekonomik-mali kamu birimi olan Hazine Müsteşarlığı’nda, medyada en az görünen Müsteşar olma niteliğini taşıyor. Medyaya açıklama yapmaması yanında, medyaya açık toplantılara konuşmacı olarak dahi son derece sınırlı olarak katıldı. İbrahim Çanakcı Dünya Gazetesi tarafından 2009’da Yılın Bürokratı seçilmişti. Çanakcı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile çok yakın çalıştı.

İbrahim Çanakcı kimdir?

İbrahim Çanakcı 1985 yılında Ankara Üniversitesi SBF İktisat Bölümünü bitirdi. ABD Michigan State Üniversitesinde Ekonomi yüksek lisansını yüksek başarı ile tamamladı ve 1986 yılında DPT’de göreve başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) Aralık 2000’de atandı ve daha sonra Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. İbrahim Çanakcı 5 Mayıs 2003’ten bu yana Hazine Müsteşarlığı görevinde bulunuyor. IMF’deki görevi ise 1 Kasım 2014 itibariyle başlayacak.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI