Dolar 32,5656
Euro 34,7346
Altın 2.489,61
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Zirai don mağduru çiftçiye 500 milyon lira

Zirai don mağduru çiftçiye 500 milyon lira
16 Kasım 2014 09:05 | Son Güncellenme: 16 Kasım 2014 09:07
A+
A-

don meyve600 milyon liralık primin 500 milyon lirasını üreticilere geri ödenecek. Türkiye’de mart ayında etkili olan zirai don sebebiyle kayısı, elma, vişne, kiraz, armut, üzüm ve fındık bahçeleri zarar gören üreticilere Tarım Sigortaları Havuzundan (TARSİM) yaklaşık 500 milyon lira tazminat ödenecek.

TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, son yılların en ağır zirai don hasarıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Zirai don sebebiyle 60 ilde 26 farklı ürünün ciddi anlamda zarar gördüğüne işaret eden Kadak, bu zamana kadar topladıkları 600 milyon liralık primin 500 milyon lirasını üreticilere geri ödeyeceklerini söyledi.

Kadak, ürünlerini sigorta yaptıran üreticilerin TARSİM tarafından mağduriyetinin büyük ölçüde giderileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Türkiye genelinde 60 ilde 26 tane farklı tarımsal ürünlerde don hasarı yaşadık. Özellikle Karadeniz bölgesinde fındık zarar gördü. Malatya’da kayısı, başka illerimizde elma, vişne, kiraz, armut ve üzümde çeşitli oranlarda don hasarları yaşadık. Bu sene yaşadığımız bu don hadisesinden dolayı çiftçilerimize 500 milyon liraya aşkın hasar ödemesi yapılacak. Dolayısıyla TARSİM olarak bu zamana kadar topladığımız 600 milyon liralık primin 500 milyon lirası üreticilere geri ödenecek.”

Bunun tamamen üretici ve çiftçiler için kurulmuş bir sistem olduğunu dile getiren Kadak, kar amacı taşımayan bir sistem olan TARSİM’in sektöre hizmet veren devlet destekli yapılanma olduğunu kaydetti.

“Devlet bu sektörde üretimin aksamamasını istiyor”tarsim

Devletin bu sistemle her zaman üreticilerin yanında olduğunu anlatan Kadak, üreticilerin, ürünlerini sigorta yaptırmaları için ciddi destek verildiğini söyledi.

Kadak, tarlasını, bahçesini ya da işletmesini sigorta ettirmek isteyen vatandaşa yüzde 50 peşinen devlet desteği sağlandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bu, hiçbir sigorta branşında olmuyor. Sadece tarımda var. Tarımda olmasının sebebi de bu sektörün son derece stratejik ve hassas bir olmasından kaynaklanıyor. Devlet bu sektörde üretimin aksamamasını istiyor. Bunun için de diğer sigorta branşlarında olmadık şekilde bu sektöre çok ciddi destek veriyor. O nedenle üreticilerimizin devletin sağladığı bu destekten faydalanmasını istiyoruz. Çiftçilerimizin artık bir ihmalde bulunmamaları gerekir.”

Yaşanan zirai dondan sonra sigortanın önemini bir kez daha gördüklerine dikkati çeken Kadak, bu anlamda bütün çiftçileri 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ürünlerini sigorta yaptırmaya davet etti.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI