Dolar 32,5209
Euro 34,7865
Altın 2.419,25
BİST 9.706,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Zeybekçi: Faiz indirimi yüzde 1,5 olmalıydı

Zeybekçi: Faiz indirimi yüzde 1,5 olmalıydı
11 Temmuz 2014 09:42 | Son Güncellenme: 11 Temmuz 2014 09:43
A+
A-

nihat_zeybekci_650_10Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 0.75 oranında düşürmesini yeterli bulmadığını söyledi. Zeybekçi, “En son düşüşün 0.75 değil, benim beklentim, şahsi olarak söylüyorum 1,5 olmalıydı.” dedi.

Bakan Zeybekçi, Bursa Ticaret Sanayi Odası’nda (BTSO) sanayicilerle bir araya geldi. Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve oda üyesi iş adamlarının katıldığı “Bursa Sanayicileri ile Yuvarlak Masa Toplantısı” basına kapalı gerçekleştirildi.

Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Zeybekçi, faizde yaşanan düşüş ve beklentileri ile ilgili şunları dile getirdi: “Temmuz ayının ortalarına geldik. 2015 yılı Temmuz ayı ortalarına kadarki döneme baktığımız zaman Türkiye’de enflasyon beklentisi yüzde 7’nin altında. bugünden itibaren bir faiz kullandığınız zaman, bir faiz maliyetini tüketici kredisi olarak katlanmaya kalktığınız zaman bugün piyasanın rayiç faizi yüzde 14-15 seviyesinde. Yani gelecekle ilgili beklenti enflasyonunu yüzde 7 altında olduğu gelecekle ilgili öngörüde yüzde 100’ün üzerinde bir faiz katlanılabilir değildir. Bu üretim, kalkınma, istihdam, büyüme için iyi değildir. Bu refahın tabana yayılması ile ilgili beklentilerimiz için de iyi değildir.”

Bugün OECD’nin Türkiye raporunun açıklandığını hatırlatan Zeybekçi, şöyle devam etti: “İki hafta önce Dünya Bankası Türkiye ile ilgili büyüme beklentisini yüzde 2.4’ten yüzde 3,5’a çıkarttı. OECD’de yüzde 2’lerden yüzde 3.3’e çıkarttı. Bundan 3 ay önce söylediğim şu vardı, Türkiye ile ilgili büyüme beklentilerini aşağı yönde revize edenler yıl ortası geldiğinde bunu tıpış tıpış yukarı revize edeceğini söylemiştim. Türkiye böyle bir ortamı yaşıyor. Gelecekle ilgili beklentilerimiz son derece pozitiftir. Enflasyon rakamları ile ilgili beklentiler de son derece iyidir.”

“FAİZ YÜZDE 1,5 DÜŞMELİYDİ”

2015 yılı ortaları için yüzde 6’lı rakamlarla bir enflasyon olacağını savunan Zeybekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün gerek hazinenin, gerek özel sektörün gerekse tüketicinin katlandığı faiz oranları kabul edilebilir değildir. Onun için yıllık bazdaki faiz oranlarının cesaretle aşağı çekilmeye devam edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yüksek faiz Türkiye’de maliyet enflasyonu demek. Yüksek faiz Türkiye’yi bizim istemediğimiz sorun olan sıcak para ile ilgili de cazibe merkezi haline getiriyor. TL’ye talebin artması durumunda, TL’nin aşırı değerli bir TL, ithalatı cazip olmaktan çıkartacak bir kura imkan vermiyor. Yani biz faizi aşağı çekerek, kurların da bu seviyede, 2.10, 2.15 aralığında, bu seviyeler ihracatı artırıcı, ithalatı daraltıcı veya sabit tutucu, dış ticaret açığımızı, mesela şu an ilk 5 ayda yüzde 30 civarında dış ticaret açığımız düştü, aynı seviyede cari açığımız düştü. Bütün bunlar faizle ilgili düşüş beklentilerimizi artırıyor. Mesela en son düşüşün 0.75 değil, benim beklentim, şahsi olarak söylüyorum 1,5 olmalıydı.”

“İÇ PİYASADAKİ DARALMADAN MEMNUN DEĞİLİZ, YENİ TEDBİRLER ALMAMIZ GEREKİYOR”

Bakan Zeybekçi, iç piyasadaki daralmayla ilgili olarak ise “İç piyasanın bu kadar hızlı daralmasından memnun değiliz. Tedbirlerimizi tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI