Dolar 32,5813
Euro 34,7803
Altın 2.507,96
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Zeybekci: Babacan ve Şimşek fikirlerimiz aynı

Zeybekci: Babacan ve Şimşek fikirlerimiz aynı
29 Mayıs 2014 08:44 | Son Güncellenme: 29 Mayıs 2014 08:45
A+
A-

nihat_zeybekci_650_8Ekonomi Bakanı Zeybekci, ‘Sayın Babacan ve Şimşek de Türkiye’de faizlerin yüksek olmasını söylemiyor. O yöndeki fikirlerimiz aynıdır. Faizlerin şu andaki seviyesi yüksektir. Reel faiz yüksek’ açıklamasında bulundu.

Zeybekçi kendisine yöneltilen, Bakanlardan Ali Babacan ile Mehmet Şimşek’in Merkez Bankası’nın çalışmalarını eleştirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz, fikir ayrılığı mı var? sorusu üzerine Zeybekci, aynı şeyleri söylediklerini aktardı.

Merkez Bankası’nın bağımsız, özerk bir yapıya sahip olduğunu anımsatan Zeybekci, şunları kaydetti:

Bu demek değildir ki Merkez Bankası’nın görüşlerine, uygulamalarına katılmak zorunda da değiliz. Şu an Türkiye’de yaşayan hiçbir vatandaş, ekonominin reel aktörü olan hiçbir vatandaş Türkiye’de, işsizliğin artmasıyla ihracatın artmasıyla faizlerin yükselmesiyle yatırımların düşmesiyle büyümenin düşmesiyle millete hesap veren hiçbir siyasi Türkiye’de faizlerin yüksek olmasını Türk ekonomisi için uygun bulmaz. Sayın Babacan ve Şimşek de Türkiye’de faizlerin yüksek olmasını söylemiyor. O yöndeki fikirlerimiz aynıdır. Faizlerin şu andaki seviyesi yüksektir. Reel faiz yüksek. Bugünden bir yıl sonra geleceğe baktığımızda enflasyon beklentimiz eğer yüzde 7’ler seviyesindeyse ve bugünden geleceğe aldığınız tüketici veya ticari kredi yüzde 15’ler seviyesindeyse arada yüzde 7 varsa bu, bir reel faizdir. Reel faiz çok yüksek bir reel faizdir. Onun için biz, bugün Türkiye tarafından hak edilen bir faiz olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye’de üretimi engelleyen, yatırımı engelleyen, büyümeyi engelleyen, tüketimi engelleyen bir yapısı vardı. Onun için bir an önce bu reel faizin gelecekteki enflasyon beklentisi doğrultusunda aşağı gelmesinin uygun olacağına inanıyoruz. Bunun da altını çizerek söylüyoruz ama kanunlar çerçevesinde özerkliği belirlenmiş olan Merkez Bankası’na kimsenin bir şey dediği yoktur.

En iyi kur seviyesi

Bakan Zeybekci, Merkez Bankası’nın kur seviyesini nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna ise en iyi kuru hesaplayan bir hesap makinesinin olmadığını belirtti. Zeybekci, şunları söyledi:

Son 15 yılın kurunu, enflasyon artı büyüme üst üste koyduğumuz zaman bulduğumuz bir rakam var ama asıl önemli olan bu kadar hesaplanan kur seviyesinden ziyade belli bir kur düşünün ki ithalat etmediğiniz zaman ekonominin hiç etkilenmediği, ithal etmekten kolaylıkla vazgeçebileceğimiz tüketim ürünlerinin ithalatının yavaşladığı ve durduğu ama diğer taraftan ihracatın teşvik ettiği kışkırtıcı, ithalatı cazip olmaktan çıkarıcı kur seviyesi Türkiye için en iyi kur seviyesidir. Bunu piyasa belirler. O da bizim gördüğümüz kadarıyla ihracatçılarla yaptığımız anketlerde, ihracatlarını destekleyen, ithalatta üründe yavaşlatan kur seviyesini 2,15- 2,25 aralarında görüyoruz. Şu andaki 2,10 seviyesi de uygundur ama tabandır. Bunun biraz daha üzerinde olmasını biz en iyi kur olarak görüyoruz. Türk lirasının değerleri bu seviyede olduğu sürece önümüzdeki dönemde ihracat bunun karşılığını görecektir. En iyi kur bu seviyedir.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI