Dolar 32,4486
Euro 34,4911
Altın 2.474,65
BİST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 17°C

‘Yükselen dolar Türkiye’nin mali yapısını bozmaz’

‘Yükselen dolar Türkiye’nin mali yapısını bozmaz’
12 Mart 2015 20:46
A+
A-

101282

İstanbul Jewelry Show’da konuşan Kuyaş Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner,”Dolardaki artışın içeride enflasyona etkisi olacaktır ancak mali yapıda bir bozulma olmaz” dedi

Dolardaki artış ve kurdaki hareket iş dünyasının da gündeminde. İstanbul Jewelry Show’da konuşan Kuyaş Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, Dolardaki artışın iç piyasada enflasyona etki edebileceğini, ancak bu durumun Türkiye’nin mali yapısını bozmayacağını söyledi.

ABD’nin dünya piyasaları üzerindeki etkisine değinen Metiner, “Bundan 1 hafta öncesinde Dolarda yine ani yükselişe şahit olmuştuk.   Paritenin 1,05 olduğu şu dönemde Euro sabit sabit kalmalı diyemeyiz. Yani pariteye göre Doların fiyatı belirlenemez. Amerikan maliyesinin dünya piyasaları üstündeki etkisini yaşadığımız bir dönemdeyiz. Türkiye’nin mali yapısında bir bozulma yaşanacağını düşünmüyorum. Devlet piyasa yapıcı değil, piyasayı yönlendiren unsur olacaktır” dedi.

Kurdaki dalgalanmalardan hemen her sektörün ister istemez etkilendiğini ifade eden Kuyaş Yönetim Kurulu Başkanı, “Döviz her sektörü etkiler. Bölgemize baktığımız zaman asıl ticaretimizin Avrupa ile olduğunu görüyoruz. Otomobil ithalatı bunun en önemli örneği.  Ancak dünya Dolarla çalışıyor. Her şeyden önce biz enerjiyi Dolarla satın alıyoruz. Biz kurdaki ani dalgalanmalara karşı projelerimizde Doları 2.50 olarak sabitledik. Banka faizinin yüzde 50’sini de biz karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

Altın yine ‘güvenilir liman’

Altın fiyatlarına da değinen Sait Erdal Metiner, “Altının  TL karşılığı fiyatını oluşturan döviz. Altın son 1 senedir en düşük ikinci dip seviyesinde. Tepki alımı bekliyorum. Avrupa Merkez Bankası’nın piyasaya sıcak para sürmesi bekleniyor. Böyle bir durumda en dip seviye olan 1140’ı yeniden görebilir. Yalnız Avrupa bölgesinde her şey düzelmiş değil.  Dünyada tüm ülkelerin genel durumuna baktığımızda altına halen güvenle yatırım yapılabilir. Ürün çeşitlemesi açısından denge unsuru çok önemli” dedi.

Avrupa’dan, Ortadoğu’dan, Balkanlar’dan katılım var

İstanbul Jewelry Show’un, sektörün en önemli fuarı olduğuna dikkati çeken Metiner, “ İç ve dış sektör paydaşlarının bir arada olduğu çok önemli bir fuar. Bölgemizin gelişen şartları, bu fuarı dünya sırlamasına sokmaya aday hale getirdi. Avrupa’dan, Ortadoğu’dan, Balkanlar’dan katılımcılar var. Bu etkinlik sayesinden sadece sektörün değil, Türkiye’nin kazanmasını arzu ediyorum” ifadelerini kullandı.

En gözde ofis bölgesi artık Basın Ekspres

İstanbul’un Levent, Maslak gibi popüler ofis bölgelerine son zamanlarda Basın Ekspres Yolunun da eklendiğini aktaran Metiner, “Son yılarda iş yaşamındaki gelişmeler ve yabancı yatırımcıların Türkiye’yi bölge üssü olarak konumlandırmaları gibi sebeplerle ofis projelerinin sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Atatürk Havalimanı’na, organize sanayi bölgesine, fuar ve kongre merkezi CNR EXPO’ya yakınlığıyla Basın Ekspres Yolu bu açıdan kritik öneme sahip. Havaray, bölgedeki metrekare fiyatlarını katlayacak” dedi.

REKLAM ALANI