Dolar 32,5149
Euro 34,5755
Altın 2.492,16
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

‘Yetkilendirilmiş yükümlülük yılda 1 milyar dolar tasarruf sağlayacak’

‘Yetkilendirilmiş yükümlülük yılda 1 milyar dolar tasarruf sağlayacak’
13 Haziran 2013 08:21 | Son Güncellenme: 13 Haziran 2013 08:23
A+
A-

YÜK

Yerinde gümrükleme ve yetkilendirilmiş yükümlülük hem firmalara hem gümrüklere avantaj sağlıyor. Ziya Altunyaldız, “Bu sistemle gümrükler yılda 1 milyar dolar tasarruf edecek” dedi

Gümrük ve Ticaret Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen uluslararası toplantıda konuşan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, yetkilendirilmiş yükümlülük ve yerinde gümrükleme sistemiyle birlikte gümrüklerde yıllık 1 milyar dolar tasarruf sağlanacağını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Uzmanları Derneği Başkanı Sinem Taştan, uluslararası rekabette ayakta kalabilmek için artık tek imkanın lojistik maliyetlerinin düşürülmesi olduğunu belirtirken, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, dünya ticaret hacmi arttıkça lojistik sektörünün de öneminin arttığını bildirdi.

‘Rekabet edebilmek için maliyetler düşürülmeli’

Gümrük ve Ticaret Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Lojistik Sempozyumu hafta sonu TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gümrük ve Ticaret Uzmanları Derneği Başkanı Sinem Taştan, teknolojik ilerleme ve küreselleşmenin rekabeti uluslararası seviyeye taşıdığını söyledi.
Bu çerçevede ayakta kalabilmek için maliyetleri düşürmenin şart olduğunun altını çizen Taştan, “Şirketler üretim maliyetlerini düşüremediğine göre rekabet için lojistik maliyetlerini düşürülmesi şart” diye konuştu. 2023 yılı için belirlenen trilyon doların üzerindeki ticaret hacmine ulaşabilmek için lojistikte de ciddi yatırıma ihtiyaç olduğunun altını çizen Sinem Taştan, sektördeki hızlı gelişmelerin de takip edilmesinin şart olduğunu aktardı.

‘Dünya komple bir fabrika olmuş durumda’

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, dünyanın çok değiştiğini belirtirken, 1970’li yıllarda lojistiğin pazarlamanın ihmal edilen bir konusu olduğunu hatırlattı. Bilginin arttığı dönemde önemli olanın bunu süzerek değer yaratmak olduğunu ifade eden Altunyaldız şöyle devam etti:
“Dünya komple bir fabrika olmuş durumda, hiçbir ürün tek başına bir ülkede üretilmiyor. Boeing 17 ülkede ürettirdiği 3 milyon parçayı ülkesinde birleştirerek uçak haline getiriyor.”
Bir malın ülkeler arasındaki taşınmasında zaman kaybının yüzde 40’ının gümrüklerdeki beklemeden kaynaklandığını dile getiren Ziya Altunyaldız şunları söyledi:
“Gümrük işlemlerini hızlandırmak için çok  sayıda önlem alındığı. Yetkilendirilmiş yükümlü ve yerinde gümrükleme dahil… Bunlar sayesinde yıllık 1 milyar dolar tasarruf sağlanacak.”
Müsteşar Altunyaldız, ortak gümrük kapısı uygulamasından da bahsederken, ilk uygulamanın Gürcistan ile başlayacağı bilgisini verdi.

Nuhoğlu: Çabamız sektörü geliştirmek için

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu da dünyada ticaret hacmi arttıkça lojistik sektörünün öneminin de büyüdüğünü söyledi. Lojistik sektörünün geliştirilmesi konusunda çaba sarf ettiklerini kaydeden Nuhoğlu, sevkiyatların izlenebilirliği, lojistik hizmetlerinde yetkinlik ve kalite, ticaret taşımacılık ile bağlantılı altyapının kalitesi konularında çalıştıklarını anlattı.

Yazıcı: Bu statüdeki firmalar gümrükten VIP geçecek

Yetkilendirilmiş yükümlülük uygulaması 13 Ocak’ta çıkarılan bir yönetmelikle başlatılmıştı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, konuyla ilgili bir açıklamasında şu bilgileri vermişti:
“Yetkilendirilmiş yükümlü, gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunan, kendi otokontrolünü yapabilen güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde birtakım kolaylık ve imtiyazlar tanıyan uluslararası bir statü. Ticari hayatta yeni bir dönem açılarak ihracatçı ve taşıyıcı firmaların gümrük işlemlerini kendi tesislerinden yapabilmelerine imkan tanınacak. Böylece hem firmalarımız zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak, hem de gümrüklerimizdeki iş yoğunluğunun önüne geçilecek. İhracatçı malını fabrikasında yükleyecek, gümrük işlemini kendisi yapacak, mührü vuracak. Bu firmaların ürünleri gümrükten VIP geçecek.”

REKLAM ALANI