Dolar 32,3656
Euro 35,1270
Altın 2.324,44
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Yeşil Nokta Ödülleri sahiplerini buldu

20 Haziran 2014 12:43
A+
A-


Coca Cola İçecek’ten Eczacıbaşı’na, P&G’den Evyap’a, Frito Lay’dan Pınar’a, Türkiye ve dünyanın önde gelen şirketlerinin yarıştığı “ÇEVKO Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri” ile çevreci haber anlayışını yansıtan haberlere öncelik veren yayınlara verilen “Geleneksel 3. Yeşil Nokta Basın Ödülleri”, 18 Haziran akşamı, The Marmara Otel’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.cevko odulleri (2)

23 yıldır daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için çalışan ÇEVKO Vakfı’nın, işletmelerin sürdürülebilir bir hayat için daha fazla sorumluluk üstlenmelerini teşvik etmek amacıyla, Türkiye’de ilk kez verdiği “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri”, 18 Haziran akşamı, The Marmara Otel’de düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Sunuculuğunu sevilen radyo programcısı Geveze’nin üstlendiği, genç ve başarılı keman sanatçısı Ceren Aksan’ın da muhteşem müziği ile keyif kattığı gecede, çevreye katkı sağlayan konularda kamuoyunu bilgilendirici haber akışı sağlayan basın yayın kuruluşları da “Geleneksel 3. Yeşil Nokta Basın Ödülleri”ni aldılar.cevko odulleri (1)

Devler, tüm kriterleri yerine getirerek Yeşil Nokta Ödülü için yarıştı!

ÇEVKO Vakfı ile Marka Alt Lisans Sözleşmesi olan firmaların başvurabildiği Yeşil Nokta Ödülleri sürecinde firmalar, “Atıkların Azaltılması, Çevre Yönetim Sisteminin Uygulanması, Çevre İle İlgili Sosyal Sorumluluk Projelerinin Gerçekleştirilmesi, Ambalaj Tasarımlarında Önleme Çalışmaları, Karbon Ayak İzinin Azaltılması ve Sürdürülebilirlik İle İlgili Çalışmalar” kriterleri çerçevesinde değerlendirildi.

Dünyada çoğu AB üyesi olan 31 ülkede, 170 binden fazla firma tarafından her yıl 460 milyar adetten fazla ambalajın üzerinde üretici sorumluluğunu belirtmesi açısından uluslararası bir sembol olarak kullanılan ve tüketici nezdinde ciddi prestije sahip “Yeşil Nokta” markasını Türkiye’de kullanan şirketler arasında sürdürülebilir hayata katkılarıyla öne çıkan firmalara verildi.cevko odulleri (4)

Marmara Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Barış Çallı, SKD Genel Sekreteri Konca Çalkıvık, İSO  Genel Sekreter Yardımcısı Nurdan Sirman, TSE Eğitmen Arzu G. Yüzeroğlu, REC Bölüm Başkanı Kerem Okumuş,  Gazeteci, Radyo Programcısı Özay Şendir ve ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer’den oluşan jüri tarafından küçük, büyük ve orta ölçekli olmak üzere firmalar üç kategoride ödüllendirildi.cevko odulleri (3)

Kazanan firma ve basın kuruluşları yetkililerine ödülleri, ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla ve ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer tarafından sunuldu.

Gerçekte kazanan doğa ve dünyamızın varlığının sürdürülebilirliği en büyük kazanç…

ÇEVKO Vakfı Kurucularından ve ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, gecede yaptığı açılış konuşmasında,doğayı, çevreyi koruyacak önlemleri almakta güç birliği yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Doğa ve çevre bilinciyle; kaynağında ayrıştırma, geri dönüşüm ve geri kazanımlarla, tüm ekonomik değerler bir yana, gerçekte kazanan doğa ve dünyamızın varlığının sürdürülebilirliği en büyük kazanç…” dedi.eczacibasi_Okyar_Yayalar

Yayalar, 23 yıl önce, Türkiye’nin önde gelen 14 sanayi kuruluşu olarak çevreyi korumak ve doğaya sahip çıkılması gerektiği bilinciyle ÇEVKO’yu kurduklarını aktararak, “İşe kendimizden başlayalım, önce kendi çöpümüzü toplayalım, dedik. Ürettiğimiz ambalajların atıklarının ekonomik değerine sahip çıkmak ve düzenli geri kazanım için vatandaşların, belediyelerin, sanayinin, toplayıcıların el ele verdiği bir sistem yarattık. Eğitimlerle, reklamlarla, kampanyalarla sürdürülebilir büyümenin en önemli halkalarından birinin geri dönüşüm olduğunu anlattık, anlatmaya da devam ediyoruz. 23 yıldır özenle, sabırla ve emekle bu sistemi büyütmeye çalışıyoruz. Bugün burada gelecekte de yaşanabilir bir dünyamız olması için çalışan; yatırımlar yapan ve işbirlikleri için adım atan firmalarımızı; çevreye duyarlı haber anlayışıyla çevre konusuna dikkat çeken basın yayın organlarının ödüllerini sunuyor olmaktan mutluyuz. Hepsine emekleri, topluma ve dünyaya gösterdikleri saygı, sevgi için şimdiden teşekkür ediyoruz. Dileğimiz bu ödüllerin, gelecekte başka firmalar için de ışık olması, daha fazla firma için örnek teşkil etmesi…” dedi.Mete_Imer

Tüketiciler ekolojik dengeler ve bu dengelerin korunması konusunda duyarlı!

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer de gecede ÇEVKO Vakfı olarak sürdürdükleri çalışmaları içeren bir sunumu paylaştı. İmer, Yeşil Nokta markasının ‘bir işletmenin ambalaj atıklarıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirdiğinin göstergesi’ olduğunu ifade ederek, çevre duyarlılığı artan tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin ambalajlarının üzerinde bu işareti aramaya başladıklarını anlattı. Türkiye’de Yeşil Nokta’nın kullanımının gönüllülük esasına dayalı olduğunu aktaran İmer, “Ekolojik dengeler konusunda endişeleri olan dünyadaki tüketiciler, süreçlerinde çevresel yükümlülüklerini yerine getiren firmaların ürünlerini almak istiyorlar” dedi.Yasar_Nadir_Atilla_Odul_Verirken

Yeşil Nokta’nın Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kullanımı ile ilgili alt lisans verme hakkının ÇEVKO Vakfı’na ait olduğunu belirten Mete İmer, ÇEVKO Vakfı olarak Türkiye’de Yeşil Nokta’nın iletişimini güçlendirmek üzere tüketiciler, satış noktaları ve ekonomik işletmelerle birlikte çalıştıklarını söyledi. Bu kapsamda, bu yıldan başlamak üzere, ekonomik işletmelere yönelik olarak, Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri vermeyi kararlaştırdıklarını anlatan İmer, “Şu anda Türkiye’de 761 firma Yeşil Nokta markasını kullanıyor. Bizler, Yeşil Nokta işaretinin doğru kullanımını Türkiye’de daha çok duyurmak ve daha fazla firmanın bu markayı edinmesini sağlamak istiyoruz. Sanayi ödüllerini de, hem bu yönde yasal yükümlülüklerini yerine getirmenin ötesinde sorumluluk alan firmaları takdir etmek hem de daha fazla firmayı Yeşil Nokta markasını kullanmaya özendirmek amacıyla veriyoruz” dedi.

 cevko logo

Ödül alan firmalar ve kategorileri ise şöyle:

YEŞİL NOKTA SANAYİ ÖDÜLÜ KAZANANLAR

Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi

  • COCA-COLA İÇECEK A.Ş.
  • UNILEVER SAN. VE TİC. TÜRK A.Ş.
  • ANADOLU EFES BİRACILIK VE MALT SAN. A.Ş.

Orta Ölçekli İşletme Kategorisi

  • ECZACIBAŞI GİRİŞİM PAZARLAMA TÜKETİM ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

Küçük Ölçekli İşletme Kategorisi

  • KURTSAN İLAÇLARI A.Ş.

YEŞİL NOKTA SANAYİ TEŞVİK ÖDÜLÜ KAZANANLAR

Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi

  • ECZACIBAŞI YAPI GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
  • PROCTER&GAMBLE TÜKETİM MALLARI SAN.A.Ş.
  • FRİTO LAY GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
  • VESTEL TİCARET A.Ş

Ortak Ölçekli İşletme Kategorisi

  • UĞUR PLASTİK AMBALAJ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

YEŞİL NOKTA SANAYİ TEŞEKKÜR PLAKETİ ALANLAR

Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi

  • ANADOLU CAM SAN. A.Ş.
  • ELİF PLASTİK AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş.
  • EVYAP SABUN, YAĞ, GLİSERİN SAN. VE TİC. A.Ş.
  • KERVAN GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
  • MİGROS TİC.A.Ş.
  • PERFETTİ VAN MELLE GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
  • PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş.
  • SÜTAŞ SÜT ÜRÜNLERİ A.Ş.

Orta Ölçekli İşletme Kategorisi

  • CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş.
  • DOĞA PARK İNŞ. TURİZM TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
  • VİKİNG TEMİZLİK VE KOZMETİK PAZ. SAN. TİC. A.Ş.

 

“3. GELENEKSEL YEŞİL NOKTA BASIN ÖDÜLLERİ” ALAN BASIN YAYIN KURULUŞLARI

  • İnternet Haber Sitesi: Cumhuriyet.com.tr

•          Radyo: Radyo Viva

•          Sektörel Dergi: Recyling Industry

•          Haber Ajansı: DHA

•          Gazete: Radikal

•          TV: TRT Haber

 

Yeşil Nokta nedir?

Yeşil Nokta ilk olarak 1990/1991 yıllarında Almanya’da, Yeşil Nokta Sistemi olarak adlandırılan ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama sistemine giren ambalajların belirlenmesi için kullanılmaya başlandı. Yeşil Nokta işaretinin Avrupa ve çevresindeki ülkelerde kullanımını sağlamak için 1995 yılında “Packaging Recovery Organization Europe – PRO Europe” kuruldu.

PRO Europe, kar amacı gütmeksizin, bu ülkelerin geri kazanım sistemlerine, her ülkeden bir sistem olmak üzere, Yeşil Nokta lisansı kullanım hakkını veriyor. Sanayi sorumluluğunu simgeleyen, uluslararası bir model haline gelen Yeşil Nokta, o ambalajlı ürünü piyasaya süren ekonomik işletmenin ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getirdiği anlamına geliyor.

ÇEVKO Vakfı, 2002 yılında PRO-Europe’la yaptığı sözleşme ile uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkını elde etti. ÇEVKO, Avrupa’da çok yaygın olan bu markayı ülkemizde de kullanmak isteyen piyasaya sürenlerle alt lisans sözleşmesi yapmaktadır.

Yeşil Nokta Hakkında Bilmeniz Gerekenler:

• Çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede geçerlidir.

• 170.000’den fazla kuruluş ambalajları üzerinde Yeşil Nokta markasını kullanmaktadır.

• Yeşil Nokta’nın kullanıldığı ambalaj miktarı yıllık olarak 460 milyardan fazla adede ulaşmıştır.

• Yeşil Nokta sistemi 300 milyon tüketiciyi kapsamaktadır.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI