Dolar 32,3715
Euro 35,0331
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“Yeni üretim çağına akıllı makineler damga vuracak”

“Yeni üretim çağına akıllı makineler damga vuracak”
26 Ocak 2017 10:53
A+
A-

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin aylık olağan toplantısında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, dünyada gelişmişlik kriterlerini artık ihracat, üretim ya da istihdam değil nitelikli teknolojik üretim ve yatırım tutarının belirlediğine dikkat çekti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan “Yeni üretim çağına farklı küresel piyasalara ürün ve hizmet sunabilen yetenekli çalışanlar ile akıllı makinelerden yararlanan şirketler damga vuracak. Biz sanayiciler için çağın ruhunu, küresel eğilim ve gelişmeleri, üretim ile ekonominin bugün ve gelecekteki niteliğini daha iyi anlamak bir zorunluluk. Proaktif bir yaklaşımla gelişmeleri takip ederek kendimizi geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

İSO Başkanı Bahçıvan: “İSO olarak Türkiye’nin güçlü bir sanayi ülkesi olması hedefiyle çözümün bir parçası olmaya önem veriyoruz. Bu anlayışla Hükümetimizin önüne vizyoner öneriler koyduk. Ne mutlu ki bu önerilerimiz tek tek hayata geçiyor.”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin bu yılın ilk aylık olağan toplantısı, Ekonomik, Teknolojik, Bilimsel Gelişmelere Dünyadan ve Türkiye’den Bakış” ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz konuk olarak katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan konuşmasında, dünyada gelişmişlik kriterlerini artık ihracat, üretim ya da istihdam değil nitelikli teknolojik üretim ve yatırım tutarının belirlediğine dikkat çekti.

Yeni üretim çağına zihinsel emeği kullanan, çevik, yaygın ağa sahip, teknolojik gelişmelerden faydalanan, farklı küresel piyasalara ürün ve hizmet sunabilen yetenekli çalışanlar ile akıllı makinelerden yararlanan şirketlerin damga vuracağının altını çizen Bahçıvan, “Bu değişim çağında biz sanayiciler; çağın ruhunu, küresel eğilim ve gelişmeleri, üretim ile ekonominin bugün ve gelecekteki niteliğini daha iyi anlamaya çalışıyoruz. Bunu yapmak bizim için bir zorunluluk. Proaktif bir yaklaşımı benimseyerek gelişmeleri takip etmemiz ve kendimizi geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

Türkiye yeni nesil sanayi için ilk adımı attı

Türkiye’nin yeni sanayi çağına hazır olmak için ilk adımı geçen yıl attığını vurgulayan Bahçıvan “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından Odamızın öneriler ile katkı sağladığı “Ar-Ge Kanunu hayata geçirildi. Bu ay başında yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu, fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik büyük bir adım. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün yayımladığı ‘Küresel İnovasyon Endeksi 2016’ raporuna göre Türkiye son bir yılda 16 basamak yükselerek 128 ülke içinde 42.oldu. Rapora göre Türkiye 2015-2016 döneminde Ar-Ge harcamalarını en çok artıran ülkeler arasında 5. sırada. Atılan yeni adımlarla Türkiye’nin daha da ileri noktalara geleceğine inanıyorum” dedi.

İSO, güçlü bir sanayi için vizyon sunuyor

İSO’nun Türkiye’nin güçlü bir sanayi ülkesi olması hedefi ile Hükümete getirdiği vizyoner önerilerin hayata geçmesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Bahçıvan, bu önerilerden bazılarını şu şekilde paylaştı: “İstikrarlı ve sorunsuz bir şekilde ihracat yapan firmalar için Eximbank kredilerinin teminat mektupsuz kullandırılması talebimiz üzerine, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan karar sonucu teminat mektupları artık bankacılık kesiminden değil KGF üzerinden verilecek. Şirketlerin krediye ulaşmada yaşadığı kefalet sorununun KGF üzerinden çözümü talebimiz üzerine atılan en önemli ve somut adım; geçen aralıkta başlayan ‘Nefes Kredisi’ kampanyasıdır. Yeni Nesil Kalkınma Bankası ihtiyacını gündeme getirdik ve Hükümetimiz tarafından mevcut Kalkınma Bankasının yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Özel sektörün yeni büyük yatırımlarının desteklenmesi talebimiz, 2017-2019 Orta Vadeli Programda ve 2017 bütçesinde yer aldı. Bölge bazlı kalıplaşmış teşvikler yerine, adeta terzi modeli gibi firma ve proje bazlı yeni bir modelin benimsenmesi önerimize ilişkin Bakanlar Kurulu kararı da geçen kasım ayında yürürlüğe girdi. İstinaf Mahkemeleri, yargı sürecini kısaltacak şekilde, etkili ve verimli bir mekanizma olarak işlemesi önerimizle geçen temmuzda faaliyete geçti. Kadın istihdamını artırmak amacıyla, torunlarına bakan aile büyüklerinin maddi açıdan bir sosyal yardım programıyla desteklenmesi önerimizle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız pilot uygulama öncelikli hazırlık ve çalışmaları başlattı.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI