Dolar 32,3122
Euro 35,1016
Altın 2.279,32
BİST 8.962,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Yatırımcı beş kritik maddeye odaklandı!

Yatırımcı beş kritik maddeye odaklandı!
18 Mayıs 2015 11:33
A+
A-

Yatırımcı beş kritik maddeye odaklandı!

 Geçtiğimiz hafta piyasaların rotasını küresel tahvil piyasalarındaki gelişmeler çizdi. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alım programının ve tekrar yükselişe geçen petrol fiyatlarının deflasyon endişelerini hafifletmesiyle gösterge Alman tahvillerinin ve ABD hazine kağıtlarının değer kaybetmesi piyasaları şekillendirdi. 

Küresel tahvil piyasaları 500 milyar dolara yakın kayıp verirken, yatırımcının güvenli liman arayışı ve olumlu veri akışı euroya destek oldu. Bu hafta yatırımcılar beş ayrı noktaya kilitlenecek.

Tahvil ve hisse senedi piyasalarının seyri, ABD’de açıklanacak Fed tutanakları ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu merkez bankası toplantıları, İngiltere’de seçim sonrası Parlamento’nun ilk kez toplanacak olması ve ülkenin AB’en ayrılma tartışmaları, ekonomik büyümeyi ilişkin ipuçları verecek olan veriler. Gelecek birkaç gün içinde yatırımcın şunları izleyecek:

1- Likidite azalıyor

Varlık fiyatlarındaki oynaklık dünyanın her yerindeki yatırımcı için tedirginlik yaratıyor. Geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarının çakılmasıyla ortaya çıkan deflasyon beklentilerinin hafifl emesiyle tahviller yeniden fiyatlanmaya başladı. Ancak tahvil getirilerindeki artışın hızı ve yarattığı şok likiditenin azalmasına yolaçtı. Birkaç yıldır güvenli liman olarak devlet tahvilleri ve riskli hisse senedi piyasaları yukarı doğru birlikte hareket ediyordu. Bunun nedeni deflasyon ve tahvil alım programlarıydı. Tahvil getirileri rekor seviyeye gerilerken, borsalar yükseliyordu. Bu korelasyona göre herkes yatırıma koşarken aynı yönde hareket eden varlıklar, herkes çıkışa yönelince birlikte değer kaybediyorlar. Uzmanlara göre tahvil getirileri yükselmeye devam edebilir.

2-Büyüme çok hızlı değil

Küresel ekonomik büyümeye dair veriler yatırımcı için oldukça önemli olacak. Özellikle ABD yakından takip ediliyor. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de ilk çeyrekte GSYH güçlü büyüme yakalayamadı ve GSYH’nin hızlandığına dair yeni veri yok. Euro Bölgesi ekonomisi 2015’in ilk üç ayında ABD’den hızlı büyüdü. Bunun başlıca nedenleri zayıflayan euronun, düşen petrol fiyatlarının ve tahvil getirisindeki düşüşün ekonomiye destek olmasıydı. Fakat tüm bunlar son zamanlarda yükselişe geçmiş durumda. Bu günlerde ABD konut piyasasından gelen rakamlar ve imalat verisi mercek altında olacak.

3-Brexıt gündemdeki yerini alıyor

İngiltere’de Muhafazakarların ezici seçim zaferi sonrasında sterlin dolar karşısında son altı yılın en iyi iki günlük çıkışını gösterdi fakat yatırımcının ‘Brexit’ yani İngiltere’nin AB’den ayrılacağına endişelerinin gündemdeki yerini almasıyla sterlinin pırıltısını kaybedebileceği belirtiliyor. Bu hafta Parlamento seçim sonrası ilk kez toplanacak ve Başbakan David Cameron’un AB üyeliğiyle ilgili söylemleri yakından izlenecek. Anketler, Brexit’in Avrupa işdünyası tarafından Yunanistan’ın ayrılmasından daha büyük bir endişe kaynağı olarak görüldüğünü ortaya koyuyor. Britanya Ticaret Odaları Birliği de (BCC) 3 bin 800 iş dünyası temsilcisinin yüzde 63’ünün İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ülke ekonomisine olumsuz etki edebileceğini açıklamıştı. Open Europe isimli düşünce kuruluşu da, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ülkeye 2030 yılına kadar yaklaşık maliyetinin 84 milyar $ bulabileceğini açıklamıştı.

4-Merkez bankaları takip ediliyor

Çarşamba günü yatırımcının gözü kulağı ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklayacağı son toplantı tutanaklarında olacak. Nisan ayı toplantısına ait tutanaklarda son dönemde açıklanan verilerle ilgili Fed’in duyduğu endişelerin yansıtılması bekleniyor. Deutsche Bank ekonomisti Joseph LaVorgna, “Tutanaklar, Fed’in birinci çeyrekteki zayıf ekonomik performansın toparlanmaya başladığına dair somut kanıt görmek istediğine işaret edecek” diyor. Bu hafta aralarında Türkiye ve Güney Afrika’nın da bulunduğu gelişen ülke merkez bankalarının faiz toplantıları da izlenecek. Diğer yandan Japonya Merkez Bankası’nın toplantısı da takip edilecek. Yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmak için koyduğu takvimi terk eden Japonya’nın şimdilik ekonomik teşvikleri artırması beklenmiyor. Ayrıca birinci çeyrek büyüme rakamı da açıklanacak; beklenti önceki çeyreğe göre yüzde 0.4 büyüme.

5-Borsalar zayıfladı

Büyük şirketlerin hisseleri geçtiğimiz hafta zor günler geçirdi. Tahvil piyasalarındaki çıkışa paralel olarak yatırımcının diğer varlıklarındaki risklerini azalmaya çalışması Avrupa’da ve gelişmekte olan ülkelerde hisselere satış getirdi. Deflasyonun yaklaşmakta olduğu bir dünyada yapılan işlemler özellikle de zaten pahalı olan ve süper-güvenli olarak görülen temettü veren dev şirketler, enfl asyonun geri döndüğü ortamda en büyük darbeyi alanlar arasında görülüyor. Bir de euronun değer kazanmaya başlamasıyla ihracatçıların huzuru giderek kaçıyor. Reuters’ın analizine göre borsa yatırımcısı işlemlerini daha yerel canlanma planlarına göre yapmaya ve enflasyona göre pozisyon almaya başladı bile. Diğer yandan ABD’de Wal Mart, Best Buy gibi tüketici harcamlarına işaret eden gruplar bu hafta bilançolarını açıklayacak. Yatırımcı bu rakamları da izliyor olacak.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI