Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Yabancı yatırımın üçte biri enerjiye

Yabancı yatırımın üçte biri enerjiye
13 Ağustos 2015 11:13
A+
A-

Yabancı yatırımın üçte biri enerjiye

Türkiye’ye bu yılın ilk yarısında yapılan doğrudan yabancı yatırımın yüzde 33’ü enerji ve madencilik sektörüne aktarıldı.  Bu yılın ilk yarısında Türkiye’ye yapılan 4 milyar 356 milyon dolarlık yabancı yatırımın 1 milyar 460 milyon doları enerji ve madencilik sektöründe gerçekleşti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının verilerine göre, 2015’in ilk yarısında Türkiye’ye tarım, sanayi ve hizmet olmak üzere üç temel sektörde toplamda 4 milyar 356 milyon dolar yabancı yatırım yapıldı.

Sanayi sektörlerinin alt kalemlerinden elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımına yapılan yatırım 1 milyar 275 milyon dolar olurken, madencilik ve taşocakçılığı alanı 185 milyon dolar yabancı yatırım çekti

Böylece, bu iki alana yapılan yabancı yatırım toplamda 1 milyar 460 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti ve yılın ilk yarısında gerçekleşen yabancı yatırımın yüzde 33’ünü oluşturdu.

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı alanında, Akkuyu Nükleer Santrali için ocakta Rusya’dan gelen 735 milyon dolarlık sermaye girişi söz konusu dönemde tek ülkeden yapılan en büyük yatırım oldu. Aynı alanda, şubatta 188 milyon dolar, martta 183, mayısta 165 milyon dolar yabancı yatırımı gelirken, nisan ve haziran aylarında bu rakam 2’şer milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Geçen yılın aynı döneminde elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımına 902 milyon dolar yatırım yapılmıştı.

Madencilik ve taşocakçılığı alanına ise ocakta 163 milyon dolar, martta 1 milyon dolar, nisanda 19 milyon ve haziranda 2 milyon dolar yatırım yapıldı.

Bu alana yapılan yatırım geçen yılın ilk yarısında 71 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

REKLAM ALANI