Dolar 32,3656
Euro 35,1270
Altın 2.324,44
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

UİB’den 6 ayda 12.2 milyar dolarlık ihracat

UİB’den 6 ayda 12.2 milyar dolarlık ihracat
03 Temmuz 2014 09:12
A+
A-

İHRACAT-1Uludağ İhracatçı Birliklerinin (UİB) yılın ilk yarısındaki ihracatı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 7,21 artışla 12 milyar 257 milyon dolara ulaştı.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, yaptığı yazılı açıklamada, geçen ay Türkiye ihracatının yüzde 6,6 arttığını, UİB’in dış satımının ise yüzde 12’lik büyüme kaydettiğini bildirdi.

Sabuncu, UİB’in ihracatının haziran ayında yüzde 12’lik artışla 2 milyar 180 milyon dolar, yılın ilk yarısında ise yüzde 7,21’lik yükseliş ile 12 milyar 257 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) oluşturduğu geçici dış ticaret verilerine dikkati çeken Sabuncu, mayıs ayında dış ticaret açığının yüzde 28,7 azalmasının, döviz kurlarındaki yükselişin ithalata yansımasından kaynaklandığını ifade etti.

Sabuncu, “Döviz kurlarındaki artış, ithalattaki daralmayı yüzde 10 seviyelerine getirmiş, bu da dış ticaret açığında önemli derecede azalmaya neden olmuştur. Bu azalmanın gelecek aylarda da devam etmesini umuyoruz. Ayrıca ekonomiye yön veren kuruluşların, ülkemizin yumuşak karnı konumundaki cari açığın ihracatla kapatılabileceğini unutmamaları gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüdüğünü ve ihracata dayalı büyüme ile ülkenin son 4 çeyrektir yüzde 4’ün üzerinde büyümeye devam ettiğini aktaran Sabuncu, mayıs ayı dış ticaret verilerine göre ekonomi yüzde 4,3 büyürken dış ticaret açığının yüzde 25 gerilemesinin, dış satımın büyümeye net katkısının devam edeceğini gösterdiğini vurguladı. Sabuncu, bu durumun, Türkiye’nin ihracatta Avrupa’daki yerini sağlamlaştırmasını ve yeni pazarlar araştırmasını gerektirdiğini ifade ederek, faizler ile ilgili kararların ekonominin genelini etkilediğine de işaret etti.

Irak’taki karışıklıklar

Dış ticaret yönünden bakıldığında kurlardaki dalgalanmaların özellikle ihracatçı için istenmeyen bir durum olduğuna da değinen Sabuncu, “Almanya’dan sonra ikinci büyük ihracat pazarımız olan Irak’taki karışıklıklar, ekonomimiz açısından dikkatle takip edilmesi gereken bir durum olarak sıcaklığını korumaktadır” ifadesini kullandı.

Sabuncu, ekonominin önemli dinamiklerinden biri olan ihracatın, üretimden istihdama, dış ticaret açığının kapatılmasından vergi gelirlerinin artmasına kadar her alanda etkili olduğuna değinerek, “2014’ün ilk 6 aylık dönemindeki ihracat artışı, olumlu giden performansın bir göstergesidir” görüşünü kaydetti.

Sektörlerin ihracatları

UİB bünyesindeki birliklerden Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), haziran ayında 1 milyar 820 milyon dolarlı ihracat gerçekleştirdi. OİB’in geriye dönük 12 aylık otomotiv ihracatı ise yüzde 13,64 oranında artarak, 19 milyar 837 milyon dolar oldu.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) haziran ayı ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2’lik artışla 114,8 milyon dolara ulaştı. UTİB’in 6 aylık ihracatı yüzde 7,57 artışla 745,8 milyon dolar olurken geriye dönük 12 aylık ihracatı yüzde 10’luk artışla 1 milyar 404 milyon dolara yükseldi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (UHKİB) ihracatı ise haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,40’lık artışla 49,5 milyon dolara yükseldi. 6 aylık ihracatı yüzde 7,5 artışla 300 milyon dolar gerçekleşen birliğin geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 3 artarak 538 milyon dolara ulaştı.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (UMSMİB) haziran ayı ihracatı yüzde 5,6 artışla 13,2 milyon dolara yükseldi. UMSMİB’in 6 aylık dış satımı yüzde 2’lik artışla 86,5 milyon dolar olurken geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 7,64 azalarak 178,9 milyon dolara düştü.

Haziran ayında ihracatı yüzde 0,15 oranında artan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 21,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB’in geriye dönük bir yıllık ihracatı yüzde 2,71 artış göstererek 102 milyon dolar oldu.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve “diğer” başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25.57’lik artışla 160,8 milyon dolar olarak açıklandı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI