Dolar 32,3397
Euro 35,1175
Altın 2.311,98
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Üçüncü köprünün güzergahında arazi satışları durdu

Üçüncü köprünün güzergahında arazi satışları durdu
30 Ocak 2012 08:31 | Son Güncellenme: 29 Nisan 2018 03:22
A+
A-


Üçüncü boğaz köprüsü ve 2-B yasasına yönelik yeni beklentiler İstanbul ve çevresindeki arazi satışlarını adeta durdurdu. 2B arazisi nasıl alınır?

Üçüncü boğaz köprüsü ve 2B yasasına yönelik beklentiler İstanbul ve çevresindeki arazi satışlarını  durdurdu. Yatırımcı arsa ararken, arazi sahipleri satış ilanlarını geri çekiyor. İşte o bölgeler…
Üçüncü boğaz köprüsü ve 2B yasasına yönelik beklentiler İstanbul ve çevresindeki arazi satışlarını neredeyse durdurdu. Yatırımcı arsa ararken, arazi sahipleri satış ilanlarını geri çekiyor. Uzmanlar, arazi alacakları imar riskleri konusunda uyarıyor…

Para Dergisi’nden Bülent Ekimci imzalı araştırmaya göre, İstanbul Boğazı’na yap-işlet-devret modeliyle yapılması planlanan üçüncü köprü için çıkılan ihaleye hiçbir firma teklif vermedi. Bunun üzerine hükümet, İstanbul Boğazı’na üçüncü köprü inşasını da içeren “Kuzey Marmara Otoyolu” projesini özkaynakla yapma kararı aldı. Yakın bir zamanda üçüncü köprüyle birlikte 65-70 kilometrelik ana aks için yeniden ihale açılması bekleniyor. Köprünün devamı olan otoyolun ihalesi ise daha sonra yapılacak.

Geçen yılın başında kesinleyen güzergahı okuyucularımıza şöyle duyurduk: “Onaylanan plana göre üçüncü çevre yolu Gebze Şekerpınar Balcık’tan başlıyor. Akfırat Tepeören’den ve Kurnaköy sapağına yakın bir noktadan geçen yol, Sultanbeyli’nin ormanlık alanlarından ilerliyor. arcelik servisi karşıyaka Samandıra ve Alemdağ’ın mücavir alanlarından geçtikten sonra Alemdağ Ormanı’na giriyor. Beykoz İshaklı, Paşamandıra, Riva ve Poyrazköy’den üçüncü köprüye bağlanıyor.

Üçüncü boğaz köprüsüyle Avrupa Yakası’na geçen yol Garipçe’den Uskumruköy ile Demirciköy’ün arasından geçip Arıköy’ün arkasından Belgrad Ormanları’na giriyor. Odayeri ve Ağaçlı köylerinin mücavir alanlarından sonra Tayakadın ve Baklalı’nın yanından Hadımköy’e uzanıyor. Büyükçekmece Gölü’nün kuzeyinden Çatalca İnceğiz’deki tarlaların içinden ilerleyerek Silivri Gazitepe’de yapılacak üçüncü havalimanın yakınından geçip TEM Otoyolu Kınalı çıkışında bitiyor…”

İstanbul’a yapılacak üçüncü köprü ve otoyolla birlikte hükümetin 2B yasasını çıkarmak için çalışmalara hız vermesi Tuzla’dan Beykoz’a, Sarıyer’den Silivri’ye kadar geniş bir bölgede arazi sahiplerini beklentiye soktu. Arazi satış ilanlarının çoğu geri çekildi. Tuzla, Beykoz, Sarıyer, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Arnavutköy ve Silivri’de satılık arazi bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

Onlarca köyü olmasına rağmen Sarıyer ve çevresinde satılık arazi bulmak neredeyse imkansız. Sadece Demirciköy, Kilyos ve Değirmendere köylerinde satılık arazi ilanları var. Bu üç köyde de sadece birer arazinin satış ilanı bulunuyor. Demirciköy’de 52 dönemlik bir arazi için 7 milyon 100 bin TL, Kilyos’ta 165 dönümün üzerinde bir arazi için de 35 milyon dolar isteniyor. Değirmendere’deki 450 dönümlük arazi için biçilen fiyat ise 60 milyon dolar.

Sarıyer’e bağlı Bahçeköy, Zekeriyaköy, Rumeli Feneri, Garipçe, Gümüşdere ve Kısırkaya’da arazilerin metrekare fiyatı yükselmesine rağmen sahiplerinin satış ilanlarını geri çektiği gözleniyor. Büyük inşaat şirketlerinin bölgede arazi aradığını ifade eden emlakçılar, arazi sahiplerinin satış yapmadığını ve fiyatların daha da yükselmesini beklediğini vurguluyor.

BEYKOZ’DA ÜST SINIR YOK
Üçüncü köprü ve 2B yasasının çıkmasını bekleyen bir başka bölge da Beykoz. 50’den fazla köyü olmasına rağmen Beykoz ve civarında satılık arazi bulmak neredeyse imkansız. Çoğu köyü imara kapalı olan Beykoz’un sadece 9 köyde satılık arazi ilanına rastladık. Beykoz’un imara açık olan köylerinde metrekare fiyatının en az 200 dolardan başladığını ifade eden emlakçılar, deniz gören araziler için milyonlar istendiğini ve fiyatta bir üst sınır olmadığını söylüyor.

TUZLA’DA DA SIKINTI VAR
Tuzla’daki 20 köy arasında sadece Tepeören, Akfırat ve Orhanlı bölgelerinde satılık arazi var. Ancak bu bölgelerde de satılık arazi ilanlarının sayısı 10’u geçmiyor. Tepeören’de altı, Akfırat’ta iki, Orhanlı’da ise bir arazi sahibi satılık ilanını geri çekmemiş. Satışı devam eden arazilerin çoğunun fiyatı da dolarla belirlenmiş.

SADECE KEMERBURGAZ’DA…
Eyüp’e bağlı 30’a yakın köy olmasına rağmen sadece Kemerburgaz’da satılık arazi ilanına rastlamak mümkün. Kemerburgaz’da satışı devam eden üç arazi var. Bunlardan 60 dönüm civarında olanı için istenen fiyat 2 milyon doların üzerinde…
Eyüp’e bağlı Ağaçlı, Akpınar, Akşemseddin, Çiftalan, Göktürk, Işıklar, Karadolap, Nişanca, Odayeri, Pirinçci, Silahtarağa, Yeşilpınar, İhsaniye ve İslambey köylerinde satılık arazi bulmak imkansız.

GAZİOSMANPAŞA VE ARNAVUTKÖY
İstanbul’un birbirine yakın olan ve son yıllarda sınırları sürekli değişen Gaziosmanpaşa ve Arnavutköy ilçelerine bağlı köylerde de satılık arazilerin çoğu geri çekilmiş. Her iki ilçenin köylerinde 30 civarında satılık arazi ilanı bulunuyor.
Gaziosmanpaşa’nın Tayakadın, Haraççı, Hacımaşlı ve Boğazköy köylerinde az sayıda satılık arazi var. Arnavutköy’ün merkezinde ve Yassıören, Hadımköy, Boyalık, Dursunköy Yeniköy, Durusu, Çilingir ve Taşoluk köylerinde de satılık arazi bulmak mümkün.

ÇATALCA’DA FİYATLAR MAKUL
Satılık arazi ilanı en çok Çatalca ve köylerinde var. Tarla olarak imarı bulunan bölgelere yapılaşma izni verilmediği için arazi fiyatları hala makul seviyelerde. Çatalca’nın Ahmediye ve Bahşayış köyleri tamamen imara kapalı. Diğer bütün köylerde satılık arazi bulmak mümkün. Arazi fiyatları Çatalca merkezden uzaklaştıkça düşüyor. Bölgenin Karadeniz kıyısına yakın köylerinde arazilerin metrekare fiyatları 15 TL’den başlıyor. Çatalca’nın merkezine yakın köylerde ise 150 TL’ye kadar yükseliyor.
Karacaköy, Örencik, Çanakça, Binkılıç, Dağyenice, Oklalı, Karamandere, Elbasan, Subaşı, Kestanelik, İzzettin, Ormanlı, Kabakça, Başak, Akalan, Gökçeali, Çiftlik, Belgrat, Kalfaköy, İhsaniye, Yazlık, İnceğiz, Yassıören, Ovayenice, Hisarbeyli, Orçunlu, Çakıl ve Muratbey köylerinde birçok satılık arazi var.

ŞİLE’DE SATILIK ARAZİ ÇOK
Çatalca gibi Şile ve köylerinde de satılık arazi ilanları hayli fazla. Şile merkezinin yanı sıra Bucaklı, Geredeli, Ağva, Kadıköy, Balibey, İsaköy, Değirmençayırı, Soğullu, Kabakoz, Alacalı, Akçakese, İmrendere, Kurfallı, Karacaköy, Tekeköy, Sahilköy, Ahmetli, Kumbaba, Korucu, Ovacık, Karakiraz, Çayırbaşı ve Karabeyli köylerinde çok fazla satılık arazi var.
Bölgedeki emlakçılar son yıllarda özellikle Sofular, Alacalar, Kurna ve Kızılcaali köylerine talebin arttığını söylüyor. Şile ve köylerinde arsaların metrekare fiyatı 100-200, tarla vasfındaki arazilerinki ise 40-100 TL arasında değişiyor.

SİLİVRİ’DEKİ ARAZİLER
Kuzey Marmara Otoyolu’nun son noktası konumundaki Silivri’de de çok fazla satılık arazi ilanı dikkat çekiyor. 40’a yakın köy bulunan Silivri’de hemen her yerde satılık arazi bulmak mümkün. Bölgede faaliyet gösteren emlakçılar, köprü, otoyol ve bağlantı yolları için kamulaştırma yapılacağını ve 1/5000’lik ve 1/1000’lik imar çalışmalarının 5-6 yıl gibi bir zaman içinde gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü vurguluyor.

Osman AVCI / Osman Emlak (Bahçeköy)

“Herkes beklemeye geçti”

Bahçeköy belde belediyesi olmaktan çıkarılıp Sarıyer’e bağlandıktan sonra imar tamamen durdu. Bu yıl mart nisan gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden imar çıkması bekleniyor. Bölgede herkes beklemeye geçti. Zekeriyaköy tarafında arazilerin metrekaresi 200-300 dolar yükselerek 500-1.000 dolar aralığına çıktı. Rumeli Feneri’nde üçüncü boğaz köprüsünün ayaklarının bağlanacağı Garipçe Köyü’nde arazi fiyatları 200 dolar civarında ama kimse arazisini satmıyor. Bölgede metrekare fiyatlarının 400-500 dolara çıkması bekleniyor.

En çok Gümüşdere’deki araziler değer kazandı. Çünkü Gümüşdere’nin 1/5 binlik imar planı geçti. Şimdi de 1/binlik imar planının çıkması bekleniyor. Bölgeye yüzde 12 villa imarı verdiler. Gümüşdere’de metrekaresi 80-100 TL olan yerler 250-300 TL’ye kadar yükseldi. Kısırkaya’da da villa imarı var. Demirciköy, Kilyos ve Kısırkaya’da daha önce metrekaresi 150-200 TL olan yerler 400 dolara kadar çıktı. Rumeli Feneri’nde de metrekare fiyatları 150-200 dolardan 450-500 dolara yükseldi.
Gümüşdere tarafında büyük inşaat firmaları çok fazla arazi topladı. Ben de Aşçıoğlu İnşaat’a 15 dönümlük bir arazi sattım. Yaşar Aşçıoğlu, bölgede 100-200 dönüme kadar arazi almak istiyor. Hazine arazilerinin metrekaresine bile 250-300 dolar istiyorlar. Anlaşırlarsa tapu dairesinden devir haklarını veriyorlar.

Ulvi MAHMUTOLU / VİS Gayrimenkul

“Üçüncü köprü bölgeyi ateş hattına çevirdi”

Çayırbaşı Tünel’i bitti ve bu yazın açılması bekleniyor. Tünelin devamı Zekeriyaköy’den çıkacak. Üçüncü köprü bağlantı yolları Zekeriyaköy’ün kuzeyi, Uskumruköy’ün üstü ve Koç Üniversitesi’nin kuzeyinden geçecek. Beykoz, Garipçe, Sarıyer arasında inşa edilecek köprü. Deyim yerindeyse bölgeyi ateş hattına çevirdi.
Üçüncü köprü ve bağlantı yollarının geçeceği Uskumruköy ve Kısırkaya bölgesi ile Çatalca, Sancaktepe, Polonezköy, Ümraniye, Pendik gibi bölgelerde 2B arazileri çok. Ama neredeyse bu bölgelerde arazi, tarla, arsa kalmadı. Uskumruköy’deki arazilerin metrekaresi 150 dolardan başlıyor. Zekeriyaköy’de ise bin 500 dolara kadar çıkıyor. Son bir yıldır bölgede arsaların tümü satıldı. Arazı de kalmadı. Olanlar da satmak yerine beklemeyi tercih ediyor. Bölgeye çok sayıda yerli ve yabancı yatırım yaptı. Devam eden ve daha belediyede ruhsat bekleyen veya yeni müracaat eden onlarca proje var. İmar olmayan yerler ve açılacak olan imarsız yerlerin 5 binlik planları hazırlandı. Binlik planlar da hazırlandı ama 2b yasasını bekliyorlar.
Gümüşdere ve Kısırkaya bölgesinin 5 binlik imar planı, Uskumruköy’ün üstünden başlayıp Kısırkaya’nın sonuna kadar olan bölgeyi kapsıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, aynı bölgenin binlik planları üzerinde çalışıyor. Binlik planlar çıktıktan sonra imar durumu netleşecek. İmarı en yüksek yer, Uskumru Köy’ün üstünden Arıköy’ün karşısına kadar olan bölge. 5 binlik plana göre bütün araziler henüz tarla vasfında. Bu yerlerden maksimum yüzde 40 kesinti yapılabilir. Belediyenin kesinti oranı belli olduktan sonra kalan net arsadan imar alacak.

Rıdvan GÜR / Gerçek Gayrimenkul

“Çatalca’da fiyatlar hala makul”

Çatalca ve köylerinin çoğunda 5 binlik imar planları çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin binlik planları açıklaması bekleniyor. Tarla olan yerlerde imar olmadığı için fiyatlar hala makul seviyelerde. Üçüncü köprü yolunun Çatalca gişeleri, Gökçeali’deki tren istasyonun arkasında inşa edilmeye başladı. Yol, İnceğiz ve Elbasan’dan Silivri’ye doğru devam ediyor.
Üçüncü köprü yolunun bağlantı yolları ise fabrikalar bölgesinden geçerek Ahmediye’ye doğru ilerliyor. Ahmediye ve Bahşayış koruma bölgesi olduğu için imara kapalı. Köprü bağlantı yolları bittiğinde Çatalca’da hemen her yer prim yapacak.
Çatalca, geniş ve çok fazla köyü olan bir bölge. Bölgedeki arazilerin metrekare fiyatı 15 TL’den başlayıp merkeze yaklaştıkça 150 TL’ye kadar çıkıyor. Karadeniz kıyısına yakın köylerde bölgenin en ucuz arazilerini bulmak mümkün.

Fikri SUNAR / Uzman Danışmanlık

“Beykoz’da üst sınır yok”

Beykoz’da büyük arazi bulmak imkansız. Denizi gören arsaların fiyatı trilyonlarla ölçülüyor. Beykoz’un köylerinin çoğu imara kapalı. Riva ve Cumhuriyet gibi imara açık köylerdeki arsa ve arazilerin metrekaresi ise en az 200 dolardan başlıyor. Yerine göre fiyatlar çok yükseliyor; üst sınır yok.

Salih OKUR / Bilgin Emlak

“Bu köylere talep arttı”

Üçüncü köprü yolu Şile’nin Ömerli Barajı’na yakın bir yerinden geçecek. Yeni köprü yolu Gebze’den otobana bağlanacak. Şile çıkışı için bağlantı yolları yapılacak elbette. Bu bağlantı yollarının geçeceği güzergahta arazi fiyatları yükselecek. Son yıllarda Şile’nin Sofular, Alacalar, Kurna ve Kızılcaali köylerine talep arttı. Kışın sis bastığı için bir tek Ahmetli’ye talep yok.
Şile ve köylerinde arsa vasfındaki arazilerin metrekaresi 100-200 TL arasında. Tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi ise 40-100 TL arasında değişiyor. Tarla vasfında yüzde 5 imar olan arazilerde, yüzde 30 terk yapıp inşaat yapmak mümkün.

Bülent PEHLİVAN / Efehan Gayrimenkul

“Yatırımcı dikkatli olmalı”

Üçüncü boğaz köprüsü ve devamındaki bağlantı yollarıyla ilgili bölgelerde kamusal yatırım olacağı için istimlak işleri yapılarak mevcut köprü ve yolların yapımı gerçekleştirilecek. Otobana bağlantı yolları ve civarındaki 1/5000’lik ve 1/1000’lik imar çalışmalarının 5-6 yıl gibi bir sürede gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Yeni yollar planlanırken gelecekte kurulacak yeni yerleşim alanları sadece otoban ve bağlantı yolları civarında değil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hassasiyetle takip ettiği ve ilgili birimlerin çalıştığı “Kanal İstanbul” projesinin çevresinde şekillenecek.
Yatırımcılar, ileride değerlenecek diye arazi alırken orman ve İSKİ’nin tespit ettiği su havzaları için ayrılan bölgelere dikkat etmeli. Dikkat edilecek bir başka konu da üçüncü boğaz köprüsü ile otoban ve bağlantı yolları güzergahı çıkış noktaları… Yeni yapılacak havalimanı, limanlar ve İstanbul metropoliten 1/100.000’lik planda belirtilen gelişim alanları içinde kalan bölgeleri tespit ederek yatırım yapmanın da daha doğru olacağı kanaatindeyim.

Muhammet İhsan ÖZKES / Arsaland

“Bölgeye yatırım yapmak büyük risk”

Yeni şehirle ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Başbakan, kurulacak yeni şehir için İstanbul’un kuzeyini (Kilyos ile Karaburun arasını), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Silivri’yi işaret etti. Kuzey bölgesinde yeni bir şehir kurabilmek için su havzası ve orman alanın dışında 474 hektarlık bir alan var. Bu alanın 135 hektarlık kısmı mevcut durumda konut bölgesi (kırsal gelişme alanı), 76 hektarlık kısmı tarım, 263 hektarlık kısmı da maden ocakları olarak kullanılmış durumda.

Başbakan’ın söylediği gibi bir şehir oluşturulabilmesi için öncelikle 15 Haziran 2009 tarihinde İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından onaylanarak yürürlüğe giren ve “İstanbul’un anayasası” olarak nitelendirilen 1/100.000 İstanbul Çevre Düzenleme Planı’nın (İÇDP) iptal edilerek değiştirilmesi gerekir. Mevcut İÇDP değiştirilince 474 hektar alana gelişme konut bölgesi lejantı işlenmek zorunda. Plan raporunda, maden ocakları olarak nitelendirilen alanların ve alınması gereken önlemleri detaylandırarak gelişme konut bölgesi veya havalimanı olarak değiştirilmesi mümkün.

Yapılması öngörülen ve yürürlüğe giren üçüncü köprü planının da 1/100.000’lik planlara işlenmesi gerektiğinden zaten İÇDP’de bir revizyona gidilmesi bekleniyor. Yeni planlamada gelişme konut bölgesi olarak orta yoğunlukta, az yoğunlukta ve seyrek yoğunlukta konut bölgelerinin belirlenmesi bekleniyor. Yeniköy ile Akpınar arasında havalimanı için 50-80 hektarlık bir alan ayrılması muhtemel. Denizyolu ulaşımı için Karaburun’a iskele yapılması zaten 2009 yılında onaylanmıştı. Kilyos ile Kısırkaya bölgelerinin neredeyse tamamı mevcut planda kırsal gelişme alanı olarak işaretlenmişti. İBB, korumak için bütün projelerinde bu bölgeye ulaşımı zorlaştırarak gelişmesinin önüne geçmek istedi. Örneğin, üçüncü köprü ve otobanın ilk çıkışı bu bölgeyi transit geçerek 23 km sonra veriliyor. İddia edildiği sayıda nüfus alabilecek alan olmasına karşılık planlama sürecinde ormanlık bölgenin tehdidi nedeniyle süreçte ciddi sıkıntılar çıkacağını düşünüyorum.

Geçen yıla göre bölgede satılık arazi sayısı ciddi oranda azaldı ve neredeyse bulunamayacak düzeye geldi. Mal sahipleri bu sürecin sonunu merak ettiği için taşınmazlarını satıştan kaldırıp bekleme kararı alıyor. Bölgeye yatırım yapmak isteyenler de bölgede taşınmazı bulunanlar da en azından planlaması yapılana kadar bekleme kararı alırlarsa daha net yatırım kararları almaları kolaylaşır. Mevcut durum ile beklenti arasındaki fark oldukça büyük olduğundan, bölgeye yatırım tam anlamıyla bir risk.

2B arazisi nasıl alınır?

2B, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2. Maddesi’nin ‘B’ bendi için kullanılan bir kısaltma. Bu tabir, 1981 yılından önce bilim ve fen bakımından orman vasfını kaybetmiş araziler için kullanılıyor.
Orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan yerlerden tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanlarının Hazine adına orman dışına çıkarılması, 2B uygulaması olarak tanımlanıyor.
Bu tanıma göre İstanbul’da 18 bin 233 hektar 2B arazisi var. Bu arazilerin çoğu Sultanbeyli, Ümraniye, Beykoz, Şile, Şişli, Eyüp, Sarıyer ve Çekmeköy ilçelerinde bulunuyor. Türkiye genelinde ise sahiplerinin zamanında parasını ödedikleri ya da mübadele nedeniyle devlet tarafından tapuları kendilerine verilmiş ve yıllardır vergisini ödedikleri 500 bin hektara yakın 2B arazisi var.
Bu araziler yasal olarak satılamıyor. Ancak muhtarlar aracılığı ya da noterden yapılan sözleşme ile arazinin kulanım hakkı (zilyetlik) devredilebiliyor. 2B yasası çıktıktan sonra da devralınan kullanım haklarıyla araziye sahip olmanın bir garantisi yok.

REKLAM ALANI