Dolar 32,3184
Euro 35,1145
Altın 2.295,76
BİST 9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Türkler Baltık’a uzandı: 3. liman için harekete geçildi

Türkler Baltık’a uzandı: 3. liman için harekete geçildi
14 Temmuz 2014 09:23
A+
A-

Sjursoya Konteyner Temninaliİsveç’te iki limanı peşpeşe alan Yıldırım Holding, Kuzey Avrupa’ya demir attı. Holding, Baltık Denizi’ndeki üçüncü yatırımını Norveç’e yaptı.

Akdeniz’de İspanya, Yunanistan, Malta, İtalya, Hırvatistan, Karadağ gibi ülkelerde liman işleten Türk denizlik şirketlerinin yeni gözdesi İskandinavya oldu. İsveç’te iki liman birden alan Yıldırım Holding, şimdi de Norveç’in en büyük limanlarından birini portföyüne ekledi. Yıldırım Holding’in denizcilik şirketi Yılport Holding, Norveç’in başkenti Oslo’daki Sjursoya Konteyner Temninali’nin işletmesini kazandı. Dört uluslararası şirketin yarıştığı ihaleyi kazanan Yılport, Sjursoya Limanı’nın işletmesini ekim ayında devralacak ve 30 yıl süre boyunca sürdürecek. Sjursoya’nın yöneticisi Sigrid Hamran, Norveç’in en büyük ve en modern limanını Yıldırım Holding ile yakın dönemde iki kat büyüme göstereceğine inandıklarını söyledi. 260 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip liman, yenileme çalışması tamamlanınca 450 bin TEU konteynerı yönetecek hale gelecek.

Bölgedeki 3’üncü limanı

Türkiye’deki portföyünde dört limanı bulunan, 2012’de de Malta Limanı’nın yüze 50’sini 200 milyon euroya alarak yurtdışına açılan Yıldırım Holding’in iştiraki Yılport, geçtiğimiz aylarda önce İsveç’teki Stocholm Nord-Combi Terminal’ini bünyesine katmıştı. Ardından İsveç’in en eski ve en büyük 3’üncü konteyner limanı olan Gavle Comnainer Terminal’in yüzde 80’ini satın almıştı. Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, “Ocak ayında açılan ihaleye çok sayıda uluslararası firma ilgi gösterdi. Şartnamede adayların limancılık tecrübesi ve Oslo Limanı için geliştirdiği iş planı en önemli değerlendirme kriterleri arasındaydı” dedi.

‘BÜTÜN LİMANLARIMIZI DETAYLI İNCELEDİLER’

Yüksel Yıldırım, ihale komisyonunun şirket bünyesindeki tüm limanları yerinde incelediğini söyledi. Yıldırım, “Titiz bir araştırma yaptılar. Zorlu bir süreçten geçtik. Ancak mevcut limanlarımızın kalitesi ve uluslararası deneyimimizle güvenlerini kazandık” diye konuştu.

‘HEDEFİMİZ AFRİKA VE LATİN AMERİKA’

18 ülkede faaliyette bulunan Yıldırım Holding’in 8 bin 600’ün üzerinde çalışana ve 1 milyar doları aşan cirosu bulunuyor. İştiraki Yılport ile Gebze, Gemlik, Gemport ve Yarımca’da faaliyet gösteren firma, Malta Freeport’un da yüzde 50 hissesinin sahibi. Holding, yıllık 6.45 milyon TEU konteyner ve 16 milyon ton genel kargo taşıma kapasitesine sahip. Şirketin Avrupa dışında da büyüyeceğini belirten Yüksel Yıldırım, “Afrika’nın batı kesimi ile Güney Amerika için de görüşmelerimiz sürüyor. Hedefimiz 10 yıl içinde dünyanın en büyük 10 liman işletmecisinden biri olmak. Baltık Denizi bu hedefimizde en önemli noktalardan biri” diye konuştu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI