Dolar 32,3281
Euro 35,0599
Altın 2.296,43
BİST 9.012,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Türkiye’nin deri ihracatı yüzde 15.4 arttı

Türkiye’nin deri  ihracatı yüzde 15.4 arttı
11 Temmuz 2013 09:17
A+
A-

Ruken Mızraklı -  Mehmet Ali Dinç

 Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD)  Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dinç, geleneksel olarak düzenlenen iftar yemeğinde sektöre dair önemli açıklamalar yaptı.. TDKD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dinç, küresel ekonomide yaşanan gelişmelerin Türk deri sektörüne etkilerini aktardı.

Dinç,”  Geleneksel Avrupa pazarımızdaki durgunluktan bizler sektör olarak olumsuz şekilde etkilenmeye devam ederken, ABD’nin toparlanmasının yaratabileceği fon çıkışları nedeniyle ülke ekonomimiz için de dikkat gerektiren bir sürece doğru yaklaşıyoruz.  Hükümetimizin ve Merkez Bankası’nın  aldığı proaktif  önlemlerin ve özellikle ihracatımızın geliştirilmesi için yapılan başarılı çalışmaların hız kesmeden devam ettirilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

En büyük Pazar Rusya

Rusya’nın, Türk deri sektörü için en önemli pazar olduğuna dikkat çeken TDKD Başkanı,” Sektörümüz açısından en büyük ve en önemli pazar halen Rusya pazarıdır. Bu pazar ile ilgili gelişmeleri yakından izliyor, Deri Tanıtım Grubu’nun da desteğiyle Rusya pazarında Türk Deri Sektörünü tanıtmak için önemli projeler üzerinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.

 Toplam ihracattaki pay yüzde1.1

Mehmet Ali Dinç, Türkiye’nin yakaladığı ihracat ivmesine değindi ve konuyla ilgili şunları söyledi:“2013 Ocak – Haziran döneminde Türkiye’nin genel ihracatı % 2,5 artarak 74,6 milyar dolar olmuştur. Aynı dönemde deri ve deri ürünleri ihracatı % 15,4 oranında artmış ve 846 milyon dolar olmuştur. Deri ve deri mamulleri ihracatının, toplam ihracatımız içindeki payı % 1.1 dir.

Kentsel dönüşüm ve deri sektörü

TDKD Başkanı Dinç, kentsel dönüşümün deri sektörüne muhtemel etkilerine de değindi ve şunları söyledi:“Zeytinburnu bölgemiz tarihsel gelişim içinde doğal deri konfeksiyon kümelenme bölgesi olmuştur. Ancak kentsel imar rantlarındaki yükseliş ve kentsel dönüşüm çalışmaları   bölgemizin orta ve uzun vadede kümesel özelliğini sürdürmesini tehlikeye açık hale getirmiştir. Özellikle Rusya başta olmak üzere doğu Avrupalı perakendeci ve toptancı talebi için cazip bir doğal küme olan bölgemizin bu özelliğini zaman içinde yitirmesi ciddi bir tehlike olarak karşımızdadır. Bu nedenle kentsel dönüşüm ve planlama çerçevesinde bir hafif sanayi kolu olarak Zeytinburnu Konfeksiyon sektörünün planlı bir şekilde İstanbul çevresinde yeni bir alana kaydırılması sektörümüzün geleceği için büyük önem taşımaktadır. “

İstanbul Deri Fuarı bu yıl çok farklı olacak

 İftar yemeğinde Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Ruken Mızraklı da bir konuşma yaptı. Mızraklı konuşmasında bu yıl düzenlenecek İstanbul Deri Fuarı’na dikkat çekti ve şunları söyledi:“Son haftalarda doğan talep nedeniyle ek bir salon açıyoruz.12. salon yeni, yüksek tavanlı, kendi ayrı girişi de olan çok konforlu bir salon. Burada büyük bir defile alanı olacak.  ayrıca MTD üyesi Hatice Gökçe’nin DTG desteğiyle Deri’n Fikirler Tasarım Yarışması’nda dereceye giren Ege Deri Mühendisliği öğrencilerinin yarattığı deriler ile derinin çeşitli medeniyetlerdeki tarihsel evrimini vurgulayan Anatolya enstelasyonu da yer alacak. Çok ses getirecek bir defileyi organize etmeyi planladık. Bunun için arkadaşlar önümüzdeki haftadan itibaren talep toplayacaklar.”

2013’ün ilk 6 ayında deri sektörü

2013 Ocak-Haziran  dönemi deri ve deri mamulleri ihracatına ürün grupları itibariyle:

 – Yarı işlenmiş bitmiş deri ihracatı % 17,5 oranında artarak 140 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır.

 – Deri giyim ürünleri ihracatı % 19,9 oranında artarak 122 milyon dolar oldu.

 – Kürk giyim eşyası ihracatı bu dönemde % 4,1 oranında arttı ve 104 milyon dolarlık ihracata ulaştı.

 – Saraciye ürünleri ihracatı ise % 9,2  oranında azalarak  115 milyon dolara indi.

 – Ayakkabı ihracatı % 27,9 oranında artarak 363 milyon dolara ulaştı.

REKLAM ALANI