Dolar 32,3505
Euro 35,1028
Altın 2.309,84
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Türkiye Yenilenebilir Enerji Endeksi’nde 15. sıraya yükseldi

Türkiye Yenilenebilir Enerji Endeksi’nde 15. sıraya yükseldi
24 Ekim 2015 14:23
A+
A-

yenilenebilir-enerji--HI-553187

EY tarafından hazırlanan Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’nde, Türkiye iki sıra birden yükselerek 15. sırada yer aldı. Türkiye’ye özel bir bölümün ayrıldığı raporda Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki büyüme potansiyeline de dikkat çekiliyor.

 Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY tarafından hazırlanan Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’nin (RECAI) son sayısında, Türkiye 15. sırada yer aldı. Raporda, pazardaki kısa vadeli bazı belirsizliklere rağmen yenilenebilir enerji alanındaki uzun dönemli yatırımlar ve sahip olduğu potansiyelin Türkiye’yi listede 15. sıraya yükselttiği kaydedildi.

EY RECAI Endeksi’nin son sayısında Türkiye’ye ayrılan özel bölümde; Türkiye’nin 2013’te 600MW hacmindeki güneş enerjisi kapasitesi için 9GW’lık yatırım başvurusu almışken, Mayıs 2015’te 3GW’lık rüzgâr enerjisi kapasitesi için 42GW’lık önlisans başvurusu yapıldığı ve 2016’da Türkiye’nin 2GW’lık bir ihale daha yapacağı bilgisine yer verildi. Yenilenebilir Enerji Eylem Planı ile elektrik enerjisi ihtiyacının minimum %30’unun yani yaklaşık 61GW’lık bir elektrik üretim kapasitesinin yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasının hedeflendiğine dikkat çekildi. Enerji sektörü ve pazarla ilgili bilgi ve değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, var olan potansiyele ve yüksek hedeflere rağmen yenilenebilir enerji alanındaki büyümeyi olumsuz etkileyen unsurlar da konu edildi.

Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörünün beklenenden daha düşük bir hızda ilerlediği belirtilen raporda 2015’te açıklanan güçlü hedeflerin ve yakın geçmişteki ve gelecekteki ihalelere gösterilen ilginin de, yenilenebilir enerji yatırımlarında ve devreye alınmasında güçlü bir istekliliğin varlığını gösterdiğine dikkat çekiliyor. Raporda ayrıca doğalgaz ithalatından kaynaklanan bütçe açıklarının yenilenebilir enerji alanındaki büyümeyi hızlandırmasının beklendiği de belirtildi.

İlk 10 sıralamasında dikkat çekici bir hareketlilik var

Yenilenebilir enerji alanında ülkelerin uyguladıkları politikalar, EY tarafından düzenli olarak hazırlanan Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ni de etkiliyor. Geçen yıl listenin ilk sırasındaki yerini kaybeden ABD, bu yıl Çin’i geçerek yeniden ilk sırada yer aldı.

ABD’de uzun süredir beklenen Temiz Enerji Planı (Clean Power Plan – CPP) düşük karbon ekonomisine geçiş konusunda devlet düzeyindeki kararlılığı gösteriyor ve gelecek 15 yıldaki yenilenebilir enerji yatırımları artırması bekleniyor.

Endekste politika değişikliklerinin yanı sıra, İngiltere, Almanya, İspanya ve Avustralya gibi pazarlardaki yavaşlama ya da güç kayıplarının da sıralamada değişikliklere yol açtığına ve bu ülkelerin listede düşüş göstermelerine yol açan diğer unsurlara yer veriliyor.

Hindistan’ın ekonomik, politik ve enerji pazarına yönelik reformları ile süren dikkat çekici nitelikteki yabancı yatırımları, ülkeyi Almanya’nın da üstüne, 3. sıraya taşıdı. Almanya’da önümüzdeki yıllarda bu alanda pazarı hızlandıracak bir yeni ihale rejimi beklenmiyor.

Avrupa’nın yenilenebilir enerji alanında güçlü ülkeleri arasında, İngiltere’de kıyısal rüzgâr ve güneş enerjisi projelerine yönelik desteği azaltacak veya kaldıracak bir dizi düzenleme yenilenebilir enerji alanında sektörü engelleyecek bir gelişme olarak yorumlanıyor. İngiltere RECAI Endeksi’nin 12 yıllık geçmişinde ilk kez bu yıl listenin ilk 10’u içerisinde yer almadı.

Latin Amerika’nın dikkat çekici pazarları ise, RECAI Endeksi’nin ilk 10’undaki yerlerini korudu. Temel sorunların çözümünde hükümetlerin gösterdiği, düşük ücret tarifesi gibi proaktif çabalar ve yükselen güneş enerjisi pazarına yönelik odaklanma, Brezilya’yı 8. sıraya taşıdı. Şili de teknoloji bakımından tarafsız enerji ihalelerinin başarısı ve geniş ölçekli projelerin onaylanması ile 9. sıraya yükseldi.

EY Türkiye Enerji Sektörü Lideri Ethem Kutucular şunları söyledi: “Doğru tasarlanmış enerji politikaları yenilenebilir enerji projelerinin hayata geçirilmesinde hâlâ büyük bir etkiye sahip. Bu bağlamda, RECAI Endeksi pazar sinyallerine cevap veren politikaların etkisinin hemen görülebildiği bir gösterge. Türkiye’nin hazırlamış olduğu Yenilenebilir Enerji Eylem Planı piyasadan gelen talepleri dikkate alarak tüm paydaşlara yol gösterici olması sebebiyle sektörümüz için çok önemli bir adımdır. Bu girişimi destekleyici değişikliklerin en kısa zamanda hayata geçirilmesi, yatırımcıların önünü açacak ve ihtiyaç duyulan öngörülebilirliği sunacaktır. Türkiye için kritik olan yerli kaynaklarımızın kullanımının artırılması ve yabancı sermayenin sektörümüze çekilmesi, kural koyucuların alacağı hızlı aksiyonlara bağlıdır.”

REKLAM ALANI