Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Türkiye kadın yönetici sayısında dünya ikincisi

Türkiye kadın yönetici sayısında dünya ikincisi
13 Ocak 2015 11:27
A+
A-

kadingirisimci

Uluslararası Çalışma Örgütü Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre, Türkiye, yüzde 11,1’lik kadın yönetim kurulu başkanı oranı ile Norveç’in ardından ikinci sırada yer aldı.

Raporda, kadınların hala üst düzey yöneticilikte yeteri kadar temsil edilmediği ancak 108 ülkeden gelen veriler doğrultusunda 80 ülkede üst düzey kadın yönetici ve müdürlerin sayısında artış olduğu ifade edildi.

ILO’nun İşveren Faaliyetlerinden Sorumlu Müdürü Deborah France Massin, kadınların üst düzey yöneticilik ve müdürlük pozisyonlarında temsil edilme oranında son 20 yılda artış kaydedildiğini söyledi.

France Massin, “Kadınların üst düzey karar mekanizmalarında yer alması iş performansını artırıyor. Fakat iş hayatında, özellikle de üst düzey pozisyonlarda, cinsiyet ayrımcılığını aşmamız için önümüzde maalesef uzun bir yol var” dedi.

Raporda, dünyanın en büyük şirketlerinin üst yöneticilerinin sadece yüzde 5’inin kadın olduğu ve küresel cinsiyet eşitsizliğindeki uçurumun 81 yılda kapanabileceği belirtildi.

Norveç, yüzde 13,3 ile yönetim kurulu başkanı kadın olan ülkelerin başında gelirken Türkiye yüzde 11,1 ile ikinci sırada yer aldı.

Raporda ayrıca 19 ülkede yönetim kurulu başkanı kadın olan tek bir şirket bile olmadığına dikkati çekildi.

Kadın müdürlerin en çok olduğu ülkeler sıralamasında Jamaika yüzde 59,3 listenin başında yer alırken, Yemen yüzde 2,1 ile sonuncu oldu. Bu listede, ABD 15, Rusya 25, İngiltere 41 ve Türkiye ise 94. sırada yer alıyor.

REKLAM ALANI