Dolar 32,5183
Euro 34,7860
Altın 2.420,70
BİST 9.677,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Türkiye etkinlik turizminde 4 milyar doları zorluyor

Türkiye etkinlik turizminde 4 milyar doları zorluyor
03 Ocak 2015 13:18
A+
A-

Cemal Kiziltan1

Son 10 yılda ciddi gelişme gösteren kongre, toplantı ve etkinlik turizmi (MICE), Türkiye’de de firmaların ilgisini çekiyor. Dünya turizm gelirlerinin yüzde 30’luk kısmını elinde bulunduran etkinlik turizmi, 26 milyar dolar olan Türkiye turizm gelirlerinin yüzde 15’lik kısmını oluşturuyor. Amerika’nın lider olduğu turizm alanında Türkiye 18’inci sırada yer alıyor.

10 yıl içerisinde dünyada adeta bir trend haline dönüşen kongre, toplantı ve etkinlik turizmi (MICE – Meeting – Incentive – Congress – Event ), Türk firmalarının da ilgi odağı haline dönüştü. Dünya turizm gelirlerinin yüzde 30’luk kısmını oluşturan MICE turizmi, 26 milyar dolarlık Türk turizm gelirlerinin henüz yüzde 15’lik kısmını oluşturuyor. Gözde turizm alanında liderliği Amerika üstlenirken, Türkiye ise Birleşik Arap Emirlikleri, Polonya ve Hindistan’ın da gerisinde 18’inci sırada yer alıyor. MICE tarzı etkinliklere en fazla bütçe ayıran sektörlerin başında finans, sigorta, medya ve medikal olduğunu belirtenTourismo Group Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kızıltan, bu tip kurumsal etkinliklerin genel olarak çalışanların eğitimi, yönetimsel karar ve mesajların paylaşılması ile performans değerlendirmesi gibi amaçlar ile gerçekleştirildiğini açıkladı.

Sektörün temeli seyahat acentaları ile atıldı

Tourismo olarak 2014’te 25’inci yıllarını kutladıklarını belirten Cemal Kızıltan, 1980 yılından bu ana gelişim gösteren Türk turizmini ve son yıllarda dünyada ve Türkiye’de oldukça ilgi gören kongre, toplantı ve etkinlik turizmi (MICE) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Turizmin insana hizmet için tasarlanmış bir meslek dalı olduğuna dikkat çeken Kızıltan, “1980’li yıllarda ‘Seyahat Acentası’ kavramı ile kendini ifade etmeye başlayan Türk turizm sektörü, 1990’lı yıllardan itibaren hızla gelişen iletişim olanakları ülkemizin dışa açılmasına katkı sağlarken,  hotel yatırımları ve özel havacılık girişimlerinin de etkisiyle sektörümüzün hızla ivme kazanmasına neden oldu. Eğitimli ve yabancı dil bilen kişilerin de sektöre ilgi göstermesiyle bu değişim ve gelişim hızı gittikçe arttı. Nitelikli insanların sektöre sahip çıkması, iletişim, ulaşım ve konaklama hizmetlerinin gelişmesi, sektörümüzün dönüm noktalarını oluşturuyor” diye konuştu.

“Zaman Paradır” anlayışı yerleşti

İş dünyasının artık ölçülebilir performansların peşinde olduğunu ifade eden Cemal Kızıltan, “Etkinlik yönetimi yapan şirketler müşterisini iyi tanımak, onun hedeflerine ve öngörülerine uygun, özgün ve yaratıcı teklifler sunmak ve bu kritere uygun projeler geliştirmek zorundalar. Bu da yaratıcı ve bir miktar cin fikirli olmayı gerektiriyor” dedi. Tourismo Grup olarak, kuruldukları günden bu yana hep insan unsurunu ön plana aldıklarını bildiren Cemal Kızıltan, “Çalışmakta olduğumuz kurumları, onların amaç ve hedeflerini iyi anlayıp,  doğru sentezlemeye çalıştık. Sunduğumuz projelerin ana temasına da mutlaka insanlara dokunacak, interaktif unsurlar katmaya çalıştık” dedi. Eskiden bir etkinlik için arkada bir bez afiş ve bir de mikrofonun yeterli olduğuna dikkat çeken Cemal Kızıltan, “Ama artık öyle değil. Öncelikle iş hayatında “zaman paradır” anlayışı iyice yerleşmiş durumda. Ayrıca organizasyonel yapılar büyüdüğü için lojistik ihtiyaçlar göz ardı edilemiyor. Örneğin 500 kişilik bir satış ekibi olan firma toplantı yapacağı zaman bu sayının en az yarısının faklı şehirlerden gelecek olmaları bütçelerde  ciddi baskılar yaratabiliyor. Bunu azaltmanın yöntemlerinden biri de herkesin masasında ya da kendi bölgesinde bir araya gelerek toplantıları interaktif yöntemlerle izleyebilmesi ve gerektiğinde doğrudan diyalog kurabilecek şekilde teknolojiyi kullanabilmeleri mümkün. Web TV, özel amaçlı yayın imkanı, hatta sosyal medya araçları dahi günümüzde bu amaçla kullanılıyor” şeklinde konuştu.

AB pazarı % 15 daraldı

Prestijli etkinliklerin artık firmalar arası rekabette referans noktalarından biri haline geldiğini bildiren Kızıltan, MICE tarzı etkinliklere en fazla bütçe ayıran sektörlerin finans, sigorta, medya, ve medikal firmaları olduğunu açıkladı. Kurumsal etkinliklerin genel amaçlarının çalışanların eğitimi, yönetimsel karar ve mesajların paylaşılması ve performans değerlendirmesi olduğunu söyleyen Kızıltan, “Haliyle bunlar stresli konular ve işin sonunda insanları keyiflendirmek, hatta ödüllendirmeyi de gerektiriyor. Böylece sunduğumuz paketlerin içerikleri de zenginleşiyor” dedi. Türkiye’deki turizm sektörünün yaklaşık 26 milyar dolar tutarında bir büyüklüğe sahip olduğunu vurgulayan Kızıltan, “MICE pazarının bu ciro içindeki payı yüzde 15 civarında. Türkiye’nin MICE kategorisinde dünya pazarındaki yerine baktığımızda ise Birleşik Arap Emirlikleri, Polonya ve hatta Hindistan’ın gerisinde, 18’nci sırada yer aldığını görüyoruz” dedi. MICE amaçlı gezilerde AB ülkeleri içerisinde, ekonomik krizin süren etkileri nedeniyle yüze 15 düzeyinde bir küçülme olduğunu açıklayan Kızıltan, “Avrupa eksenli ve düşük bütçelerle hizmet veren ülkeler tercih edildiği için, Türkiye’nin bu alandaki şansı sürüyor” dedi.

Sektörün duayenleri ölümsüzleştirilecek

Tourismo Group olarak 2011 yılından bu yana Azerbaycan’da da hizmet vermeye başladıklarını kaydeden Cemal Kızıltan, “Bizim işimizin okulu yok. Ne öğrendiysek büyüklerimizin ya da meslektaşlarımızın yaptıklarını görerek, izleyerek ve örnekleyerek yaptık. Geçtiğimiz yıl 25 senedir  içinde yer aldığımız turizm sektörüne hizmet edeceğine inandığımız ayrıcalıklı bir proje gerçekleştirme kararı aldık. Türk turizmine damgasını vurmuş “öncü ve duayen” diye nitelendirebileceğimiz kişilerin unutulmaması ve örnek alınması amacıyla kişisel ve kurumsal hikayelerinin yer alacağı bir kitap yayınladık” dedi. Bu çalışmanın sadece içinde yer almayı fazlasıyla hak eden kişileri ölümsüzleştirmekle kalmadığını, aynı zamanda Türk turizm tarihinin almanağı olduğunu belirten Cemal Kızıltan, “Kitabımızın ismi İLKLER VE İZLER. Editörümüz Ayça Güçlüten ve fotoğrafçı Refik Ongan harika bir çalışma yaptılar, Kitabımız büyük bir beğeni toplandı” dedi. Kızıltan, bunun yanı sıra KORUNCUK ve BEDD bazında sosyal sorumluluk projelerine desteklerinin devam ettiğini kaydetti.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI