Dolar 32,3455
Euro 35,0945
Altın 2.310,71
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Türkiye 100 sonuçlandı

Türkiye 100 sonuçlandı
11 Ağustos 2015 12:36
A+
A-

İşte en hızlı büyüyen şirketler!

 Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri yarışması “Türkiye 100” sonuçlandı. Yarışmada ipi Kahramanmaraş’tan ‘Maren Maraş Elektrik’ göğüsledi…

TOBB öncülüğünde, TEPAV ve AllWorld Network işbirliğinde yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri yarışması “Türkiye 100” sonuçlandı. Yarışmanın birincisi 2011-2013 döneminde satış gelirlerini yüzde 8 bin 754 oranında artıran Maren Maraş Elektrik oldu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ödül töreninin açılışında yaptığı konuşmada yarışmanın üçüncü kez düzenlendiğini anımsatarak, “Bu çalışmaya büyük önem veriyor ve geleneksel hale getiriyoruz. Çünkü büyüyen her şirket Türkiye’nin geleceğine yatırımdır” değerlendirmesinde bulundu.

Girişimciliğin Türkiye’de daha çok desteklenmesi ve takdir edilmesi gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, herkesin garanti işe baktığını, kimsenin risk almak istemediğini, bu algının değiştirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, 100 şirketinin rakamsal görünümü hakkında da bilgi verdi. Söz konusu 100 şirketin toplam cirosunun 2,7 milyar dolar, ortalama şirket cirosunun 25 milyon dolar, şirketlerin, 2011-2013 döneminde ortalama büyüme oranının yüzde 358 olduğunu belirterek, şirketlerin büyüme hızının Türkiye ekonomisi milli gelir artış hızından 15 kat daha yüksek olduğunu vurguladı.

Bu şirketlerde toplam çalışan sayısının yaklaşık 18 bin, şirket başına ortalama çalışan sayısının 165 olduğuna, toplam çalışan sayısının 2011-2013 döneminde ise yüzde 88 arttığına işaret eden Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

“Şirketler bu dönemde 8 binden fazla kişiye yeni iş sağladılar. “Türkiye 100″ şirketlerini kuran girişimcilerin, şirketlerini kurduklarındaki ortalama yaşları 32’ydi. Girişimcilerin şu anki yaş ortalaması ise 43. 8 şirket de kadın girişimciler tarafından kurulmuş,ama kadınlar için bu sayı yeterli değil, bunu artırmamız lazım. Türkiye 100 şirketlerinin kurucularının bir özelliği de seri girişimci olmaları.

Mevcut şirketleriyle yetinmeyip yeni şirketler kuruyorlar. Zaten girişimcilik böyle bir şey değil mi? Şirket sahiplerinin yüzde 85’i en az bir yeni şirket kurmuş.Türkiye 100 şirketlerinin CEO’larının kurduğu toplam şirket sayısı da 600.”

32-029.jpg

“Huzur olmadan ticaret, ticaret olmadan da zenginlik olmaz”

Girişimcilerin Türkiye’nin rekabet gücünü de temsil ettiğini, bu yüzden onların gelişip büyütecekleri bir iş ve yatırım ortamını kurmanın, Türkiye’nin en öncelikli meselesi olarak ele alınması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu konunun sadece iktisadi değil aynı zamanda sosyal bir konu olduğunu söyledi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yurt içi ve yurt dışı kaynaklı bir terör dalgası ile karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek, terör eylemlerinde hayatını kaybeden vatandaşlar ile polis ve askerler için duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

“Hepimiz bu gelişmelerden büyük elem, üzüntü ve geleceğe yönelik kaygı duyuyoruz. Terör ve teröristler herkesin kendi işine huzur içinde odaklanmasını engelliyor, geleceğimizi karartıyor” diyen Hisarcıklıoğlu, terör saldırılarının amacının, Türkiye’nin huzur ve istikrarını bozmak,toplumda korku havası ve kaos ortamı oluşturmak olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Milletimizi ayrıştırarak, ülkemizin huzurunu bozmaya, kaos ve istikrarsızlık ortamı yaratmaya çalışanların oyunlarını, dün olduğu gibi bugün de boşa çıkaracağımıza inancım tamdır. Teröre karşı verilecek mücadelenin bir parçasını da ekonomi oluşturur. Özellikle gençlerimizin hayata tutunmaları, şiddet içeren ideolojilerin esiri olmamaları için; iş sahibi olmalarını, girişimci nesil olmalarını sağlamak zorundayız. Unutmayalım ki, huzur olmadan ticaret, ticaret olmadan da zenginlik olmaz. Huzur-ticaret-zenginlik ancak bir arada olduğunda mümkündür.”

“Her 10 global şirketten 7’si gelişmekte olan ülke menşeli olacak”

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever de konuşmasında küresel düzeyde ekonomik fay hatlarının faaliyette olduğu, küresel güç merkezlerinin yer değiştirdiği bir dönemden geçildiğine işaret ederek,”Hiç kuşkusuz bu değişim, şirketlerimizden teknolojik gelişimimize, siyaset politikalarımızdan sosyal hayatımıza kadar bir çok alanda önemli etkiye sahiptir” dedi.

Ulussever, 2025 yılında yıllık toplam geliri 1 milyar doları geçecek 15 bin global şirketten yüzde 50’ye yakınının gelişmekte olan ülkelerde yer alacağına işaret ederek, şunları anlattı:

“Güncel durum göz önünde bulundurulduğunda 2025 yılına kadar ortaya çıkacak her 10 global şirketten 7’sinin gelişmekte olan ülke menşeli olacağı gerçeği karşımıza çıkmakta. Önümüzdeki dönemde finansal piyasalarımızı etkileyecek önemli değişimlerin de bizi beklediği aşikar. 2010 yılında 185 trilyon dolar değerindeki toplam küresel finansal varlıkların yüzde 21’i gelişmekte olan ülkelerde iken, 2020 yılında bu varlıkların 371 trilyon dolara çıkması ve gelişmekte olan ülkelerin payının ise yüzde 30’a yükselmesi beklenmektedir.”

En hızlı büyüyen şirket Kahramanmaraş’tan çıktı

Küresel ölçekte dikkati çekmek için yürütülen “Türkiye 100 Yarışması” sonuçlarına göre en hızlı büyüyen şirket olan Maren Maraş Elektrik’i, satış gelirlerini yüzde 2 bin 501 artıran Karbil Yazılım, yüzde 2 bin 361 artıran Emza Enerji, yüzde bin 722 artıran Lokman Hekim Sağlık Hizmetleri ve yüzde bin 196 artıran PAYTR Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri izledi.

“Türkiye 100 Yarışması”nın birincisinin Kahramanmaraş’tan çıkmasına karşın şirket sayısı sıralamasında ilk sırayı 45 şirket ile İstanbul aldı. İstanbul’u 12 şirket ile Ankara, 7’şer şirket ile Kocaeli ve İzmir, 5 şirket ile Kahramanmaraş, 3’er şirket ile de Gaziantep, Konya ve Antalya takip etti.

Yarışmayı kazanan şirketlerin sektörel dağılımını bakıldığında “Bilgi hizmet faaliyetleri” 15 şirket ile ilk sırayı aldı. “Gıda ürünlerinin imalatı” 8 şirket ile, “Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler” 7 şirket ile, “Diğer imalatlar” 7 şirket ile, “Tekstil ürünlerinin imalatı” 6 şirket ile, “Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı” 6 şirket ile, “İnsan sağlığı hizmetleri” 4 şirket ile sıralamaya girdiler.

Satış gelirlerindeki artış hızına göre belirlenen Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi, etkinlik kapsamında küresel piyasada görünürlüklerini artırma ve uluslararası bağlantılarını kuvvetlendirme, ABD’ye düzenlenecek iş seyahati ile ABD pazarını yakından tanıma fırsatı bulacaklar.

 

REKLAM ALANI