Dolar 32,5767
Euro 35,0077
Altın 2.426,74
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Türk varlıklarına 6 ayın en yüksek yabancı fon girişi

Türk varlıklarına 6 ayın en yüksek yabancı fon girişi
11 Nisan 2014 06:09
A+
A-

yabanci fon girisi130 Mart’ta yapılan yerel seçimler sonrasında yabancıların Türk varlıklarına ilgisi arttı. 4 Nisan haftasında son 6 ayın en yüksek yabancı fon girişi görüldü. Merkez Bankası verilerine 29 Mart-4 Nisan tarihleri arasında hisse senetlerine net 525 milyon dolar, tahvil piyasasına 1.3 milyar dolar, toplamda ise 1.8 milyar dolar girişi yaşandı. Daha önceki en yüksek fon akımı 1,9 milyar dolar ile 25 Ekim 2013’de yaşanmıştı. Son üç haftada yabancıların Türk varlıklarında net alım yapması dikkat çekti.

Yılbaşından bu yana ise hisse senetlerine 870 milyon dolar giriş olurken, tahvil piyasasında nete 1,5 milyar dolar çıkış görüldü.

Hisse senetlerindeki yabancı fon girişi ile borsadaki yükseliş sürüyor. Yerel seçimler öncesinde 24 Mart’ta ralliye başlayan BIST 100 endeksi yaklaşık yüzde 15 değer kazandı. Aynı dönemde yabancıların borsadaki payı yüzde 63,65’e kadar çıkarken, Temmuz 2013’den bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

Yabancıların tahvil piyasasına girişi yaptığı dönemde faizler de geriledi ve gösterge tahvilin faizi yüzde 10’un altına indi. Gösterge tahvilin faizi bugün yüzde 9,73 ile 10 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Seçimler öncesinde 2,21 olan dolar kuru, 2,10’un altına indi.

Garanti Yatırım Araştırma Direktörü Özgür Yurtdaşseven, seçimler sonrasında düşen siyasi tansiyona yönelik alınan pozisyon nedeniyle yabancı fon girişinin yaşandığını belirterek, “Bu dönemde global risk iştahının iyi olması ve faiz indirimi gelebileceğini yönelik verilen sinyaller de yükselişi ve fon girişini destekledi” diye konuştu. Yurtdaşsseven, Merkez Bankası’ndan faiz indirimlerinin gelebileceği yönünde sinyaller gelmesi durumunda borsadaki yükselişin yılın ikinci yarısında da sürebileceğini öngördü.

Seçimlerin sonrası siyasi belirsizliğin azalmasının piyasadaki rallide etkili olduğunu söyleyen Bosphorous Capital Genel Müdürü Murat Salar, gelişmekte olan ülkelere yönelik artan ilgi de yükselişi desteklediğini söyledi ve ekledi: “Döviz, faiz ve borsada pozitif yönde çok fazla potansiyel kalmamış gibi görünüyor. Fiyatlar olgunlaştı. Ufak bir düzeltme veya yataylaşma bekliyorum.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI