Dolar 32,5104
Euro 34,9876
Altın 2.436,44
BİST 9.804,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Türk plastikçiler 526 milyar dolarlık inşaat ve altyapı yatırımından pay almak istiyor

Türk plastikçiler 526 milyar dolarlık inşaat ve altyapı yatırımından pay almak istiyor
05 Haziran 2013 10:37
A+
A-

KMIB-Feiplastic

Brezilya ve Türkiye… Birbirlerinden binlerce kilometre uzaklıktaki bu iki ülke, yaşadıkları krizler sonrası hızla toparlanan dinamik ekonomileri ile adeta kader ortaklığı yapıyor. Brezilya 196 milyonluk nüfusu ve 2,3 trilyon dolarlık GSMH ile Güney Amerika’nın en büyük, dünyanın ise 6’ıncı büyük ekonomisi durumunda. Brezilya da tıpkı Türkiye gibi zorlu günleri geride bırakarak IMF’den borç alan değil, kredi veren ülkelerden biri haline geldi. Türkiye ile Brezilya arasında esen dostluk rüzgârını da arkasına alan Türk plastik üreticileri bu yıl ikinci kez, Sao Paulo’da düzenlenen Feiplastic Fuarı’na katılarak yeni bağlantı fırsatlarını araştırdı.

Dünyanın en büyük plastik ve kauçuk fuarlarından biri olan Feiplastic Fuarı’na İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) işbirliği ile gerçekleşen milli katılımda Türkiye’den 12 plastik firması yer aldı.

Brezilya’nın Sao Paulo kentinde iki yılda bir düzenlenen ve dünya plastik devlerinin boy gösterdiği fuarda; ekipman ve aksesuarlar, kalıp ve aletler, temel üretim kimyasalları, kontrol ve otomasyon, ham ürünler, plastik jeneratörler, sentetik reçine gibi en son ürün ve yenilikler sergilendi.

Brezilya, 2020 yılında 3,5 trilyon dolara ulaşması beklenen pazar büyüklüğü ile dünyanın en büyük 5’inci ekonomisi olmaya aday. Güney Amerika pazarının giriş kapısı olarak da ayrı bir öneme sahip olan ülke, 2014 Dünya Kupası ile 2016 Olimpiyatlarına da ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Pek çok sektör için olduğu kadar Türk plastik sektörü açısından da büyük fırsatlar sunan Brezilya, 526 milyar dolarlık altyapı yatırımı hedefliyor. Bu yatırımın 346 milyar dolarlık kısmı ihale edilmiş durumda. Yüksek gümrük vergileri nedeniyle pazara giriş o kadar kolay olmasa da Türk şirketlerinin şansı yüksek.

Brezilya, Türk plastik makine üreticileri kadar plastik inşaat malzemeleri üreten şirketler için de önemli potansiyelleri içinde barındırıyor. Türk plastik sektörü, 2013 yılındaki 9 milyon tonluk üretim hedefi ile Avrupa’nın en büyük ikinci üreticisi konumunda olup dünyada da ilk sıralarda yer alıyor.

Plastik inşaat mamüllerinde de Türkiye önemli bir üretici. Bu alanda 2012 yılında 1,8 milyon tonluk üretimle 7,5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşıldı. İnşaat plastiklerindeki ihracat ise 1,5 milyar dolar seviyesine yükselmiş durumda. Türkiye, Avrupa’nın en büyük PVC kapı ve pencere profilleri üreticisi, dünyada da Rusya ile ikinciliği paylaşıyor. PVC kapı ve pencere profilleri gibi üretim ve ihracatta iddialı olduğumuz bir diğer alan inşaat sektöründe kullanılan borular… 

Feiplastic Fuarı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, plastik, kozmetik gibi kimyanın farklı alt gruplarında, şimdiye kadar ihmal edilmiş ancak çok büyük bir potansiyel barındıran Güney Amerika pazarına firmalarımızın girişini kolaylaştırmak ve bu ülkelere ihracatlarını artırmak istediklerini söyledi.

Dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alan Türk plastik sektörünün, uzaklığına ve taşıdığı zorluklara rağmen bu pazara sırtını dönmemesi gerektiğine dikkat çeken Akyüz, “Güney Amerika, kimya ihracatçılarımız için belirlediğimiz yeni hedef pazarlardan biri. Brezilya ise bu pazarın giriş kapısı. Şili, Paraguay, Uruguay, Venezüela, Kolombiya gibi ülkelere ulaşmak için mutlaka olmamız gereken bir ülke. Güney Amerika pazarının büyüklüğüne rağmen girilmesi zor bir pazar olduğunun da farkındayız. İç pazarı korumaya yönelik yüksek gümrük vergileri ihracatçılarımızı zorluyor ancak yılmaya niyetimiz yok. Brezilya ve Türkiye arasında hükümetler nezdinde ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki istek ve yapılan çalışmalar da bizleri umutlandırıyor. Türkiye ile Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay’dan oluşan Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCORUS) ülkeleri arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakelerinin en kısa zamanda sonuçlanacağını umuyoruz. Böylece, iki ülke arasındaki işbirliğinin ve ihracatının çok daha iyi bir noktaya ulaşması mümkün olabilir” dedi. 

İKMİB Başkanı, Feiplastic Fuarı’na katılan plastik firmalarını da kutladı ve fuarın firmalar açısından Güney Amerika pazarını yakından tanımaları, kendilerini ve ürünlerini tanıtmaları için son derece faydalı olduğunu vurguladı. 

 

REKLAM ALANI