Dolar 32,5032
Euro 34,9839
Altın 2.430,21
BİST 9.802,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Türk bankacılık sektörüne yabancı ilgisi hızla artıyor

Türk bankacılık sektörüne yabancı ilgisi hızla artıyor
14 Mart 2014 12:05
A+
A-

turk-bankacilik_1Hazine Müsteşarı Çanakçı, birçok ülkenin bankaları büyük sıkıntılar yaşarken, Türk bankalarına yabancı ilgisinin arttığını söyledi.

Türk bankacılık sektörüne önümüzdeki günlerde daha fazla Arap yatırımcının geleceği belirtildi. 3. Arap-Türk Bankacılık Forumu’nun açılışında konuşan Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, “Birçok ülkede bankacılık sektörü ciddi sorunlarla mücadele ederken, Arap ligi üyesi ülkelerden Türk bankacılık sektörüne ilgi ve  yatırım devam ediyor” dedi. Ülkeler arasında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi sürecinin temel taşlarından birinin de bankacılık ve finans alanı olduğunu söyleyen Çanakçı, BDDK’nın kuruluşundan bu yana ilk defa Ekim 2011’de Lübnan merkezli Bank Odea Grubu’nun Türkiye’de bir mevduat bankası kurmasına izin verdiğini hatırlattı.

Son dönemde Türkiye’de sermaye piyasalarının, banka dışı finansal sektörün ve katılım bankacılığının daha hızlı gelişmesine katkı sağlayacak önemli yasal ve kurumsal düzenlemelerin hayata geçirildiğine değinen Çanakçı, bu adımların gelecek dönemde Arap dünyasının Türkiye finans piyasalarına olan ilgisini daha da artıracağına inandıklarını ifade etti. Türkiye’nin 1 Aralık 2014 tarihinden itibaren G20 dönem başkanlığını devralacağını ve bu vesileyle uluslararası ekonomi, finans ve kalkınma gündeminin belirlenmesinde ve yönlendirilmesinde önemli rol üstleneceğine değinen Çanakçı, “Biz bu çalışmalarımızı yürütürken içinde bulunduğumuz bölgenin sorunlarını, başa çıkması gereken zorluklarını ve beklentilerini titizlikle göz önüne aşacağız; yakın bir diyalog ve işbirliği içinde olmaya çaba göstereceğiz” dedi. Arap Ekonomik Birliği Konseyi Genel Sekreteri Muhammed Al Rabie ise Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin daha ileri götürülmesi için adımlar atılması gerektiğini söyledi. Al Rabie, ekonomik ilişkilerde bankaların önemine işaret ettiği konuşmasında, “Ancak gelinen nokta beklenen seviyenin altında. İki taraf daha fazla gayret etmeli” diye konuştu.

Komisyon ve ücretler mayısa kadar belirlenir

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, ücret ve komisyonlarla ilgili düzenlemenin mayıs sonuna kadar biteceğini söyledi. Öztekin, “Komisyonun nasıl alınacağını, komisyonlar konusunda standartlar belirlenecek. Ücret ve komisyonlarla ilgili düzenleme mayıs sonuna kadar biter diye düşünüyorum” dedi. Yeni bankacılık lisansı olup olmadığına dair bir soruyu, “Henüz fiili bir başvuru yok. Gelip görüşüyorlar, biz bilgi almak istiyoruz diye” şeklinde cevaplarken, bankacılık sektörünün net dönem kârının azalması konusunda şöyle dedi: “Bizim yaptığımız bir takım düzenlemelerin etkisi var. Dolayısıyla bir ay çok mukayese edilmemeli. Kârda geçen yıl rakamları bulunur. Kredi büyümesinin yüzde 15 civarında olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI