Dolar 32,3269
Euro 35,0739
Altın 2.300,06
BİST 8.991,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Turizmdeki döviz açığını mobilya sektörü kapatabilir

Turizmdeki döviz açığını mobilya sektörü kapatabilir
29 Şubat 2016 11:25
A+
A-

Davut-Karacak-1

Rusya’nın ambargosu sonucu başta turizm olmak üzere pek çok sektördeki döviz kaybının telafisine yönelik dikkat çeken öneri, LODA Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Karaçak’tan geldi. Karaçak, “Rusya’nın uyguladığı ambargo, tüm sektörleri etkiledi. Tüm ihracatçı sektörler, katma değer üretmeye, tasarıma, uluslararası arenada markalaşmaya ve Türkiye markasının algısını kuvvetlendirecek etkili iletişim çalışmalarına ağırlık verirse Rusya’nın ambargosu sonucu kaybettiğimiz döviz kısa sürede ülkemize geri kazandırabiliriz. Bunda mobilya sektörü öncü görev üstlenebilir” dedi.

Rusya’nın Türkiye’ye yönelik uyguladığı ambargo, pek çok sektörü olumsuz etkilemeye başladı. Bu nedenle turizm sektörüne yönelik destek paketlerinin uygulamaya konulduğu şu günlerde yaşanan döviz kaybının, diğer sektörlerce kapatılabileceği ve bunda da mobilya sektörünün öncü bir görev üstlenebileceğine ilişkin açıklama Loda Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Karaçak’tan geldi. Karaçak, “Tüm ihracatçı sektörler katma değer üretimine, özgün tasarıma ve uluslararası pazarda markalaşmaya ağırlık vererek başta turizm olmak üzere pek çok sektörde Rusya ambargosu sonucu meydana gelebilecek döviz kaybını telafi edebilir” diye konuştu.

Rusya krizi nedeniyle Türkiye’nin sadece turizmdeki yıllık gelir kaybının 8,5 Milyar doları bulacağı yolundaki iddiaları değerlendiren Karaçak, “Bu açığı hali hazırda 2,4 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türk Mobilya Sektörü, 2023 hedefi olan 10 milyar dolar olan ihracat hedefine ulaştığında hemen hemen telafi etmiş olacak” dedi.

“Krizler fırsatlarla gelir”

“Mobilya sektörü, 2000’li yıllara kadar iç pazar odaklıydı. Dünya ekonomisindeki dengelerin sarsılması ve beraberinde gelen ekonomik krizler, Türk mobilya sektörünün dışarıya açılması noktasında fırsata dönüştü” diyen Davut Karaçak, “Rusya ambargosu, yaşanan krizi de fırsata dönüştürülebilir. Yakın pazarlarda yayılımcı politika uygulayan Türk mobilya sektörü, ihracat rakamını 15 yıllık dönemde 300 milyon dolardan 2,4 milyon dolar seviyelerine yükseltti. Çok daha iyisini yapabilecek kapasiteye sahip olan sektör, 2023 hedefi olarak sunulan 10 milyar dolara rahatlıkla ulaşabilecek alt yapıya sahip. Yapmamız gereken tasarıma, inovasyona ve markalaşmaya yatırım yapmak” diye konuştu.

“Artık gelişmiş ülkelere mobilya üretiyoruz”

Sektörün ülke ekonomisine etkisine değinen Karaçak, “Mobilya sektörü, ithalatı en az olan sektör olmakla birlikte, en fazla istihdam oluşturan sektörlerin başında geliyor. Türkiye’nin mobilya ihracatı ithal hammadde girdisi en az olan sektörler arasına girmekte , ülke ekonomisine ciddi bir kaynak girdisi sağlıyor. Bugün dünyada söz sahibi olan ülkelerde de mobilya sektörü, ekonomiyi domine eden sektörlerin başında geliyor” dedi.

Loda Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Karaçak, “Hızlı tüketim grubuna dahil olan mobilyalarda, artık tasarım, yenilik ve kalite ön planda. Ucuz iş gücüne sahip Çin ile mücadele noktasında da odaklanmamız gereken şey, yine bu üç kavram; yani tasarım, yenilik ve kalite.  Söz konusu konulara odaklanılması halinde, Türkiye mobilyanın üretim üssüne dönüşebilir. Kuzey Irak, Bağdat, Azerbaycan, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık,  Arabistan, İran, Afrika ve Balkan ülkeleri gibi belli başlı pazarlarda varlığımızı koruyor ve sürdürüyoruz. Şu an en çok önemsediğimiz ve odağımıza aldığımız pazarlar ise, Amerika ve Asya. Fuarlar aracılığıyla Türk mobilyasını tanıtma gayretindeyiz. En kısa zamanda meyvelerini toplamaya başlayacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

REKLAM ALANI