Dolar 32,3535
Euro 35,1812
Altın 2.324,98
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

TSKB, ilk yarıyıl finansal sonuçlarını açıkladı

TSKB, ilk yarıyıl finansal sonuçlarını açıkladı
31 Temmuz 2013 15:25 | Son Güncellenme: 31 Temmuz 2013 15:26
A+
A-
TSKB OzcanTurkakin2013 yılının ilk yarısında aktif büyüklüğü 11.321 milyon TL’ye ulaşan TSKB’nin; toplam kredi büyüklüğü 7.562 milyon TL olarak gerçekleşti.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB), 30 Haziran 2013 tarihli finansal sonuçlarını açıkladı. TSKB’nin aktif büyüklüğü, 2012’nin aynı dönemine göre %15,4 büyüme kaydederek 11.321 milyon TL seviyesine ulaştı. TSKB, 30 Haziran 2013 itibariyle güçlü sermaye yapısını korumakta olup, öz kaynaklarını 1.775 milyon TL’ye taşırken, bankanın yıllık bazda ortalama özkaynak ve aktif getiri oranları sırasıyla %20 ve %3,3 olarak gerçekleşti.

Toplam kredilerdeki 12 aylık dönemdeki artış %15,6 oranında gerçekleşerek kredi toplamı 7.562 milyon TL seviyesine geldi. Yılbaşından bugüne, TL bazında kredi büyümesi ise %9,7 olarak gerçekleşti.

Banka’nın 2013 yılı ilk 6 aylık dönemde net faiz gelirleri önceki yılın aynı dönemine göre %7 artarak 228,4 milyon TL’ye ulaştı. Faaliyet gelirleri toplamı ise %3,2 artış göstererek 272,1 milyon TL oldu.

TSKB’nin solo bazda vergi öncesi karı geçen yılın üzerine çıkarak 214,2 milyon TL olurken, net dönem karı ise yıllık bazda %2,2 artışla 176,7 milyon TL seviyesine yükseldi.

Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine kesintisiz destek

TSKB’nin kredilerinin ve net dönem karının artış göstermesinin Banka’nın başarısının altını önemle çizdiğini belirten TSKB Genel Müdürü Özcan Türkakın “TSKB olarak, önümüze koyduğumuz hedefler doğrultusunda kararlılıkla ilerliyoruz. Özel sektör sanayi şirketlerinin yatırım projelerine sağladığımız orta ve uzun vadeli krediler ve müşteriye özel danışmanlık hizmetleriyle Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine kesintisiz destek oluyoruz. Öte yandan, TSKB olarak,  dikkate değer deneyim ve uzmanlık sahibi olduğumuz yatırım bankacılığı faaliyetlerimizin önümüzdeki dönemlerde artarak devam etmesini hedefliyoruz” dedi.  

Sendikasyon kredisinde artış ve yeni kaynakla

Türkakın: Uluslararası kuruluşlar ve bankalarla olan işbirliğimizi çok daha geniş bir yelpazede devam ettirmeyi hedefliyoruz

Türkakın, bu dönemde TSKB’nin önemli hedeflerinden birinin, kaynak yapısının çeşitlendirilmesi olduğunu belirterek “Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunabilmek adına, başarıyla sürdürdüğümüz kredilendirme ve proje finansmanı faaliyetlerimizin yanı sıra yatırım bankacılığı alanındaki uzmanlığımızla, uluslararası kuruluşlar ve bankalarla olan işbirliğimizi çok daha geniş bir yelpazede devam ettirmeyi hedefliyoruz. Bu işbirlikleri kapsamında, yılın ilk altı ayında; geçmiş dönemlerde sağlanmış ve halen kullanımı devam eden kaynaklarımıza ilaveten, yeni uzun vadeli kaynaklar da temin ettik” diye konuştu.

“Temmuz ayı başında, yaklaşık 133 milyon ABD doları tutarında sendikasyon kredisi anlaşması imzaladıklarını ifade eden Türkakın, “TSKB olarak, işbirliği içinde bulunduğumuz seçkin uluslararası bankalardan sağladığımız sendikasyon kredisini, yeni katılımcı bankalarla birlikte bir önceki yıla kıyasla  %36 oranında artırma başarısı gösterdik. Yine aynı dönemde;

Avrupa Yatırım Bankası ile imzaladığımız 100 milyon Euro tutarındaki Sürdürülebilir Turizm ve Enerji Kredisi ile turizm sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların tesislerinin yenilenmesi ve optimizasyonu; turistik tesislerde enerji ve kaynak verimliliği konulu küçük ve orta ölçekli yatırımlar finanse edilecek. Temin edilen  bu kredi ile enerji verimliliği ve sürdürülebilirliğe yönelik yatırımlara verdiğimiz destek devam edecek.

Bankamızın, Haziran ayında Avrupa Konseyi Kalkınma Bankasından (AKKB) temin ettiği 100 milyon Euro tutarındaki diğer bir kredi ile de Türkiye genelinde  KOBİ’lerin yeni istihdam olanakları yaratma veya mevcut istihdamı koruma hedefleri doğrultusunda gerçekleştirecekleri yatırımlara finansman sağlanacak. Krediyi toptancı banka (APEX bankası) olarak finansal kiralama şirketleri aracılığıyla kullandıracağız.

Türkiye genelinde çevre kirliliğini önleme, iklim değişikliğinin etkilerini azaltma ve kaynak verimliliğini artırma yatırımlarının finansmanı amacıyla, yine Haziran ayında International Finance Corporation (IFC)’dan 75 milyon ABD doları tutarında kredi sağladık. Söz konusu krediyle gerçekleştirilecek yatırımlar ile Türkiye’nin karbondioksit salınımının azaltılması ve çevre kirliliğinin azaltılması önem taşıyor.  Yılın ikinci altı aylık döneminde yeni kaynak anlaşmalarımız devam edecek olup sağladığımız bu fonları ülke sanayicilerine aktarmaya devam edeceğiz” dedi.

 

REKLAM ALANI