Dolar 32,5888
Euro 34,8254
Altın 2.495,83
BİST 9.452,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Treylerlere Plaka Vergisi Önerisi Kabul Edilemez

Treylerlere Plaka Vergisi Önerisi Kabul Edilemez
28 Şubat 2013 15:18
A+
A-

UND_logo

Uluslararası nakliyeciler derneği “UND’’ Treylerlere Plaka Vergisi Önerisi Kabul edilemeyeceğini ve TREDER Başkanı Sayın Recep Serin’in “treylerlere plaka vergisi getirilmesi” yönündeki açıklamalarının yer Söz konusu açıklama sektörümüzce üzüntü ve endişe ile karşıladıklarını belirtiler.

Son günlerde bazı basın-yayın organlarında TREDER Başkanı Sayın Recep Serin’in “treylerlere plaka vergisi getirilmesi” yönündeki açıklamalarına yer verilmektedir. Sayın Serin’in, sahte römork faturası ile plaka çıkarılmak suretiyle treyler üreticilerine verilen zararın önlenmesi amacıyla talep ettiği yeni vergi uygulamasının, sektörümüze getireceği mali yükü hiçe sayması, böyle bir soruna çözüm için “ortak akıl” aramaması, sektörümüzce üzüntü ve endişe ile karşılanmıştır.

Derneğimiz uzun yıllardır sektörümüzün taşıma hizmetini yerine getirmek için kullandığı makineleri olan TIR araçlarına ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden de (MTV) muafiyet talep etmektedir. Bilindiği gibi üretim faaliyetinde bulunan sanayi kuruluşları fabrikalarında kullandıkları makine ve ekipmanlara ayrı bir vergi ödememektedir. Sektör firmalarımız ise TIR araçları ile verdikleri hizmetlerden elde ettikleri gelirler üzerinden kurumlar vergisi öderken, bir yandan da bu hizmeti vermekte kullandıkları araçlara MTV ödemektedir. Bu durum sektörümüz için mali bir külfet iken, Sayın Başkan tarafından treylerlere getirilmek istenen ilave vergiye anlam verilememiştir.

Ulaştırma Bakanlığı 2012 yılı sonu verilerine göre uluslararası eşya taşımacılığı yetki belgesine sahip 2.470 adet firmanın yetki belgesine kayıtlı toplam 55.634 adet çekici ve 66.000 adet römork/yarı römork bulunmaktadır. Sayın Başkanın önerisi ile Türk taşımacısı çekicileri için ödediği MTV kadar treyler vergisi ödemek durumunda kalacak, hali hazırda tarife dışı engeller, korumacı politikalar sebebiyle yabancı plakalı araçlar ile rekabet gücünü yitirmekte olan Türk taşımacısına bir darbe daha vurulacaktır.

Bu kapsamda, Derneğimiz söz konusu sorunun çözümü için STK’lar ve kamudan oluşacak “ortak akıl”a gereken katkıyı verebilecek olup, çözüm için önerilen bu yeni “treyler vergisi” uygulamasına karşı olduğunu her platformda dile getirecektir.

 

 

REKLAM ALANI